Přestaňme financovat nikaragujský diktátorský režim

7. 11. 2022

čas čtení 5 minut
Pod záminkou snižování chudoby, pomoci při katastrofách a podpory malých podniků půjčily mezinárodní finanční instituce od roku 2018 vládě Daniela Ortegy nejméně 1,2 miliardy dolarů, upozorňuje Albio Sires.

Zatímco diktátor Daniel Ortega zbavuje nikaragujský lid lidských práv a upírá mu základní potřeby, mezinárodní finanční prostředky určené na podporu humanitárních cílů místo toho dotují jeho úsilí o podkopání právního státu.

Pod záminkou snižování chudoby, pomoci při katastrofách a podpory malých podniků půjčily mezinárodní finanční instituce včetně Mezinárodního měnového fondu (MMF), Světové banky a Meziamerické rozvojové banky od roku 2018 vládě Ortegy nejméně 1,2 miliardy dolarů.

Samotný MMF v roce 2020 vyplatil téměř 540 milionů dolarů zaměřených na reakci na pandemii a hospodářský rozvoj, a to navzdory nezájmu Nikaraguy dodržovat předpisy určené k prosazování transparentnosti. Úřadující předseda výkonné rady MMF tehdy ocenil závazek Ortegova režimu "posílit vládu a transparentnost a bojovat proti korupci". Velká část těchto finančních prostředků byla poskytnuta prostřednictvím nikaragujského ministerstva financí v čele s Ivánem Acostou, který byl americkou vládou sankcionován za korupci.

Mezitím se humanitární situace v Nikaragui zhroutila. Ortega a jeho manželka a zástupkyně Rosario Murillová zabili, uvěznili a vyhnali své politické oponenty do exilu, vymýtili nezávislá média a zasáhli občanskou společnost, čímž zablokovali stovky nevládních organizací, škol a kostelů.

Předvídatelný výsledek? Uprchlická krize, která vysídlila statisíce nikaragujských občanů a zatížila omezené zdroje sousedních zemí.

Poslední útok režimu Ortegy a Murillové na demokracii je šokující, ale nepřekvapil. Před více než rokem jsem vedl své kolegy k zavedení zákona RENACER, který podepsal prezident Joe Biden. Tato legislativa zmocnila prezidenta omezit financování od globálních věřitelů, jako je MMF, nikaragujské vládě, čímž omezila Ortegovu schopnost potlačovat nesouhlas a vytvořila tlak na propuštění politických vězňů a obnovu demokracie.

Zatímco prezident Biden eskaloval individuální sankce proti Ortegovi a jeho kumpánům, MMF a další mezinárodní finanční instituce tiše pokračovaly v poskytování peněz nikaragujskému autoritářskému režimu. Bidenově administrativě se nepodařilo přesvědčit MMF a další instituce, aby přijaly formální opatření zakazující Nikaragui získávat nové úvěry, dokud se nebudou konat spravedlivé volby a dokud nebude zdokumentováno zlepšení situace v oblasti lidských práv.

I kdyby tyto půjčky byly dobře využitelné, peníze jsou nahraditelné. Mimořádná miliarda v krátkodobých výdajích znamená, že Ortega a jeho spoluspiklenci mají navíc miliardu na zatýkání katolických duchovních, nájezdy na charitativní organizace poskytující důležité služby a rozmisťování ruských vojáků na vojenských základnách. Tyto půjčky slouží k obohacení Ortegova vnitřního kruhu a zároveň přinášejí režimu makroekonomickou stabilitu a mezinárodní legitimitu a podkopávají donucovací sílu amerických sankcí.

Proč by tyto instituce uprostřed globálních krizí, od přírodních katastrof způsobených klimatem až po Putinovu válku na Ukrajině, svěřily Ortegovi své peníze? Odpověď je složitá. Srdcervoucí socioekonomické podmínky v Nikaragui si nadále vyžadují mezinárodní pozornost. Kvůli zanedbávání zkorumpovaného vedení země žalostně zaostává ve většině ukazatelů rozvoje. A přestože Ortega porušuje mezinárodní právo, nikdy nezmeškal platbu úroku.

To ukazuje klíčovou realitu vlády Daniela Ortegy. Nereaguje na rétoriku, riziko ani herní umění. Je však vysoce citlivý na své peněžní toky.

Prezident Biden by toho měl plně využít a odvolat se na pravomoci stanovené zákonem RENACER k výkonu dohledu nad mezinárodními finančními institucemi s využitím hlasu, hlasování a finančního vlivu Spojených států k odříznutí externího financování nikaragujské vlády. Administrativa by také měla přezkoumat privilegovaný přístup Nikaraguy na americké trhy prostřednictvím CAFTA-DR a určit, zda hodnota našeho dovozu převáží náklady na podporu Ortegy.

Tyto akce, spolu s pokračujícím uplatňováním cílených sankcí proti jednotlivcům podporujícím režim, musí být předloženy spolu s jasnými podmínkami pro jejich zvrácení: Propuštěním politických vězňů a obnovením svobodných voleb a lidských práv.

Když se snažíme přestat financovat infrastrukturu útlaku režimu, musíme hledat alternativní mechanismy na pomoc nikaragujskému lidu, ať už pobývá v zemi nebo je součástí rostoucí diaspory. Měli bychom se zaměřit na humanitární pomoc prostřednictvím nezávislých subjektů, jako je Světový potravinový program, a poskytnout latinskoamerickým spojencům zoufale potřebné zdroje pro zvládnutí migrantů a přesídlení. A konečně, USA musí prokázat jednoznačnou podporu exilovému opozičnímu hnutí v jeho naději na návrat do svobodné, prosperující a demokratické Nikaraguy.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4878

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2022