Demograf: Porodnost v Rusku kvůli válce za půl druhého roku klesne o 12 - 15 %

7. 11. 2022

čas čtení 1 minuta
Mobilizace mladých ruských mužů a emigrace dalších, kteří se snaží uniknout službě na Ukrajině odstraněním více než milionu mužů v nejlepších věkových skupinách pro plození dětí, sama o sobě sníží počet narozených v příštím roce o 5 %, píše Alexej Rakša.

Tento pokles je třeba přičíst k pětiprocentnímu poklesu kvůli nízkým příjmům, třem procentům kvůli špatnému zacházení s programem mateřského kapitálu a třem procentům kvůli poklesu v kohortě žen v prvotřídních věkových skupinách.

Dohromady tyto faktory stlačí počet narozených dětí nejméně o 12 až 15 %, což představuje enormní pokles. A tento pokles bude mít následky dlouho do budoucna, protože nižší počet porodů bude znamenat, že za 20 let bude počet mužů a žen ve věkových skupinách, které běžně rodí, menší a porodů pak bude méně.

Tento pokles urychlí vyprazdňování převážně etnických ruských regionů mimo petrohradsko-moskevské centrum. Některé neruské oblasti, jako je Tuva, kde je porodnost stále vysoká, to mohou být schopny kompenzovat, ale oblasti s převážně etnickým ruským obyvatelstvem nikoliv.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4318

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2022