Rusko: Výplach mozků se opírá o konspirační teorie

9. 11. 2022

čas čtení 3 minuty
Vladimir Putin a jeho režim činí z konspiračních teorií středobod své vznikající ideologie, která tvrdí, že Západ se snaží zničit Rusko - a to ještě více oddělí tuto zemi od zbytku světa, říká Vladimir Gelman.

Středobodem tohoto úsilí je znepokojivý nový ideologický trend, který režim nyní vnucuje vzdělávacímu systému země.

Až donedávna bylo hlavní překážkou ideologické indoktrinace Rusů, že političtí vůdci postrádali koherentní ideologii, která by mohla sloužit jako základ nové akademické disciplíny. Nyní se však v důsledku snah Putina a jeho okolí taková ideologie nejen vytvořila, ale stává se dominantní.

Je založena na konspirační teorii oblíbené v postsovětském prostoru, která hovoří o lstivých machinacích zákeřného Západu v čele s Anglosasy a jejich žoldnéři uvnitř i vně země, kteří snažit se zničit a zotročit Rusko.

K prosazení takových představ na univerzitní úrovni je třeba vyučovat kurz "Základy ruské státnosti", který připravují úředníci jako Vladimir Medinskij a komentátoři jako Sergej Karaganov - a který odráží pojmy prosazované ministerstvem zahraničí a ruskou bezpečnostní radou.

Vzhledem k neúspěchům indoktrinace marxismem-leninismem na sovětských univerzitách ke konci starého režimu mnozí předpokládají, že toto úsilí selže, ale pokud se autoři "Základů" ukáží jako kreativní, mohlo by být "globální spiknutí proti Rusku" zabaleno v zářivém a atraktivním obalu a celkem úspěšně prodáno studentskému publiku.

„Takový vývoj se může ukázat jako mnohem škodlivější pro ruské vysoké školství než ideologická indoktrinace známá ze sovětských dob, založená na marxismu-leninismu. To proto, že oficiální doktrína společenských věd v sovětských dobách byla konstruována jako simulakrum vědeckých znalostí o světě.

Jistě, tato ideologie se zčásti opírala o zastaralé a/nebo mylné představy, zčásti však obsahovala celkem spolehlivé informace, a co je nejdůležitější, tvořila velký a dosti koherentní vědecký projekt (spojení "vědecký komunismus" nebylo náhodné). Postupem času toto simulakrum zchátralo a zcela očekávaně skončilo na smetišti dějin.

Nemělo by se však zapomínat, že nejtalentovanější studenti společenských věd, kteří tohoto simulakra využili, se později mohli naučit jiným způsobům chápání světa a některým z nich se podařilo vyvinout v dobře kvalifikované sociology nebo politology.

Současná ruská ideologická doktrína má jiný původ, který ze své podstaty nezahrnuje žádné vědecké poznatky o světě, i když je také součástí velkého a docela koherentního projektu. V důsledku toho by toto vymývání mozků nemělo být považováno za relativně neškodné mezi mnoha dalšími destruktivními kroky, které Kreml podnikl.

Je to proto, že u těch, jejichž mysl je infikována konspiračním světonázorem, je nepravděpodobné, že se z něj snadno vyléčí a později budou schopni změnit své názory a přijmout vědecké poznatky o světě. Místo toho pravděpodobně zůstanou "mrzáky" bez schopnosti kriticky myslet a pomoci zemi v budoucnu se zotavit.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5009

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2022