CIA se domnívala, že Vladimir Putin rychle ovládne Ukrajinu. Proč se zmýlila?

13. 10. 2022

čas čtení 6 minut

Od konce srpna, kdy Ukrajina zahájila úspěšnou protiofenzívu proti ruským silám, se američtí představitelé snaží připsat si zásluhy a trvají na tom, že klíčem k vítězstvím na ukrajinském bojišti byly americké zpravodajské služby.

Američtí představitelé však současně bagatelizovali svá zpravodajská selhání na Ukrajině - zejména do očí bijící chyby na počátku války. Když Putin v únoru vtrhl na Ukrajinu, američtí zpravodajští činitelé Bílému domu řekli, že Rusko zvítězí během několika dní tím, že rychle přemůže ukrajinskou armádu, tvrdí současní a bývalí američtí zpravodajští činitelé, kteří si nepřáli být jmenováni, aby mohli hovořit o citlivých informacích, píší James Risen a Ken Klippenstein na webu Intercept.

Ústřední zpravodajská služba byla ohledně šancí Ukrajiny tak pesimistická, že její představitelé sdělili prezidentu Joe Bidenovi a dalším politikům, že nejlepší, co mohou očekávat, je, že zbytky poražených ukrajinských sil povedou partyzánskou válku proti ruským okupantům. V době únorové invaze již CIA plánovala, jak poskytnout tajnou podporu ukrajinskému povstání po ruském vojenském vítězství, uvedli úředníci.

Zprávy amerických zpravodajských služeb v té době předpovídaly, že Kyjev padne rychle, možná už za týden nebo maximálně za dva. Tyto předpovědi podnítily Bidenovu administrativu k tajnému stažení některých klíčových amerických zpravodajských prostředků z Ukrajiny, včetně bývalých tajných pracovníků speciálních operací na základě smlouvy se CIA, uvedli současní i bývalí úředníci. Jejich výpověď podpořili důstojník námořnictva a bývalý příslušník Navy SEAL, kteří o přesunech věděli a kteří rovněž požádali, aby nebyli jmenováni.

CIA "to pochopila úplně špatně", řekl jeden z bývalých vysokých představitelů amerických zpravodajských služeb, který je obeznámen s tím, co CIA hlásila v době zahájení ruské invaze. "Mysleli si, že Rusko okamžitě zvítězí."

Když se ukázalo, že předpovědi agentury o rychlém ruském vítězství byly mylné, Bidenova administrativa poslala stažený personál zpět na Ukrajinu, uvedli vojenští a zpravodajští činitelé. Jeden z amerických představitelů trval na tom, že CIA provedla pouze částečné stažení svých sil, když začala válka, a že agentura Ukrajinu "nikdy zcela neopustila".

Přesto jsou tajné americké operace uvnitř Ukrajiny nyní mnohem rozsáhlejší než na počátku války, kdy se američtí zpravodajští činitelé obávali, že Rusko ukrajinskou armádu převálcuje. Na Ukrajině je mnohem větší přítomnost personálu CIA i příslušníků speciálních amerických operací než v době únorové ruské invaze, uvedlo pro The Intercept několik současných i bývalých zpravodajských pracovníků.

Tajné operace USA uvnitř Ukrajiny jsou prováděny na základě tajného prezidentského memoranda, uvedli současní i bývalí představitelé. Memorandum naznačuje, že prezident v tichosti informoval některé představitele Kongresu o rozhodnutí administrativy provádět rozsáhlý program tajných operací na Ukrajině. Mluvčí CIA se odmítl vyjádřit k tomu, zda pro operace na Ukrajině existuje prezidentské memorandum o tajných akcích.

Někteří vysocí představitelé amerických zpravodajských služeb mezitím přiznali, že se mýlili, když předpovídali rychlé ruské vítězství. V březnu ředitelka národních zpravodajských služeb Avril Haines během slyšení v senátním výboru pro zpravodajské služby přiznala, že CIA si nevedla dobře, "pokud jde o předvídání vojenských výzev".

Ředitel Obranné zpravodajské služby, armádní generálporučík Scott Berrier, na stejném březnovém slyšení uvedl, že "že na základě různých faktorů nebyli Ukrajinci tak připraveni, jak jsem si myslel, že by měli být, a proto jsem zpochybnil jejich vůli bojovat, a to byl z mé strany špatný odhad".

"Myslím, že posouzení morálky a vůle k boji je velmi obtížný analytický úkol," dodal. "Měli jsme různé vstupy od různých organizací. A přinejmenším z mého pohledu jako ředitele jsem si nevedl tak dobře, jak jsem mohl."

Tato přiznání však zakrývají zásadnější selhání, které si úředníci plně nepřipouštějí: Podle současných i bývalých zpravodajských pracovníků americké zpravodajské služby nerozpoznaly význam rozbujelé korupce a nekompetentnosti v Putinově režimu, zejména v ruské armádě i v moskevském obranném průmyslu. Americké zpravodajské služby přehlédly dopad zkorumpovaných interních obchodů a podvodů mezi Putinovými loajalisty v moskevském obranném průmyslu, v důsledku čehož se ruská armáda stala křehkou skořápkou.

"O korupci v ruském systému se neinformovalo," řekl bývalý vysoký zpravodajský úředník. "Přehlíželi ji a ignorovali jakékoli důkazy o ní."

Po porážce Ruska v Lymanu na východě Ukrajiny generálporučík ve výslužbě Ben Hodges, který velel jednotkám americké armády v Evropě v letech 2014 až 2018, také přiznal, že před invazí na Ukrajinu "přecenil schopnosti Ruska", protože si "neuvědomil hloubku korupce" na ruském ministerstvu obrany.

Neschopnost americké zpravodajské komunity rozpoznat význam ruské korupce je zřejmě důsledkem přílišného spoléhání se na technické zpravodajství. Před válkou umožnily špičkové satelity a sledovací systémy Spojeným státům sledovat rozmístění ruských vojsk, tanků a letadel a odposlouchávat ruské vojenské představitele, což umožnilo americkým zpravodajským službám přesně předpovědět načasování invaze. Bylo by však zapotřebí více špionů uvnitř Ruska, aby zjistili, jak jsou ruská armáda a obranný průmysl hluboce zkorumpované.

Jednou z největších záhad pro americké analytiky je, že se Rusku nepodařilo získat kontrolu nad ukrajinským nebem, přestože disponuje mnohem větším letectvem. Chyby v konstrukci letadel, špatný výcvik pilotů a nedostatky v údržbě letadel způsobily, že ruská letadla jsou zranitelná vůči ukrajinské protivzdušné obraně, která byla posílena střelami Stinger a dalšími západními systémy protivzdušné obrany.

To, že americké zpravodajské služby nepostřehly nefunkčnost ruské armády a obranného průmyslu, znamená, že nepředvídaly ani pokračující porážky Ruska na bojišti, které nyní mají hluboký politický a společenský dopad na Putina i Rusko.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

 

1
Vytisknout
7211

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2022