Ukrajinský crowdfunding vybral za 24 hodin téměř 10 milionů dolarů na nákup dronů kamikadze

13. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
 

Peníze vybrané po pondělní vlně ruských úderů na ukrajinská města budou použity na podporu armády


 
Crowdfundingová výzva, která byla spuštěna po pondělních ruských útocích na města po celé zemi, vybrala za 24 hodin 9,6 milionu dolarů na nákup dronů kamikadze pro ukrajinské ozbrojené síly.

Další munice bude zajištěna v následujících dnech, uvedl Serhij Prytula, který iniciativu zorganizoval.


Rusko ve středu ráno bombardovalo trh v městě Avdiivka v Doněcké oblasti. Usmrtilo nejméně sedm osob a zranilo osm.



 

Řekl: "V rámci této iniciativy se podařilo zorganizovat několik akcí: "Chtěli nás vystrašit, ale my jsme se sjednotili ještě více. Pamatujte si: nikdy nerozčilujte Ukrajince. Nikdy. Lidé přispěli na pomstu, takže zajistíme, aby k ní došlo."

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v úterý prostřednictvím videokonference sdělil lídrům skupiny G7, že Rusko v předchozích dvou dnech použilo k úderům na ukrajinská města nejrůznější munici, při nichž zahynulo 20 lidí.

"Nepřítel použil více než 100 řízených střel, desítky různých bezpilotních letounů, včetně íránských Šahedů," řekl. "A každých deset minut dostávám zprávu o tom, že nepřítel použil íránské Šahedy."

Zelenskij dodal, že ukrajinská rozvědka se domnívá, že Rusko objednalo z Íránu 2 400 bezpilotních letounů kamikadze Šahed-136. Zároveň vyzval Západ, aby Ukrajině poskytl lepší systémy protivzdušné obrany.

Drony Šahed-136, které stejně jako Ram II nejsou určeny k návratu, vyrábí jednat íránská letecká průmyslová společnost a  výrobci uvádějí, že mají dolet 1 000 km. Jsou pomalé a obsahují hlučný čínský motor MD550, ale mohou být obtížně sestřelitelné, pokud jsou vyslány v roji.

Bezpilotní letoun Ram ІІ má dolet 30 km, ale v boji se ukázal jako účinný - na sociálních sítích byly sdíleny záběry, jak jeden z nich zničil ruský raketový systém země-vzduch 9K33 Osa, jehož hodnota údajně činí asi 640 000 dolarů.

Serhij Sternenko, aktivista, který spoluzaložil crowdfundingovou akci, jež byla ukončena po 26 hodinách, uvedl, že během prvních sedmi minut výzvy byl od lidí z protiatomových krytů i odjinud darován 1 milion hřiven.

Řekl:   "Crowdfundingové kampaně posilují naši obranu; my, lidé, pomáháme ukrajinské armádě. Ale stále potřebujeme více zbraní od našich spojenců, abychom zastavili tento teror a zločin genocidy, který Rusko denně páchá v této evropské zemi."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4264

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2022