Británie: Liz Trussová v ohrožení. Kvůli ekonomice ji ostře kritizují vysoce postavení konzervativní poslanci

13. 10. 2022

čas čtení 4 minuty
 
Premiérka byla ve středu obviněna z "ničení" konzervativních hodnot a z vystoupení v parlamentě při interpelacích, které bylo "prostě otřesné"
 


Premiérská funkce Liz Trussové se ve středu ocitla v novém ohrožení. Mezi vysoce postavenými konzervativci totiž sílí výzvy ke zrušení navrhovaných daňových škrtů a poslanci Trussovou  obviňují z "ničení" konzervativních hodnot.

Vzhledem k tomu, že úroky na vládní půjčky dále narostly, využila Trussová svého druhého vystoupení v parlamentě během interpelací k tomu, aby "absolutně" vyloučila sociální škrt. Přitom nechce však zrušit avizované snížení daní, což znamená, že za její vlády zadluženost Británie horentně porostě. Trhy to nesnesou.

Tyto výroky nedokázaly uklidnit trhy a cena dvacetiletých britských dluhopisů   ve středu odpoledne poklesla na nová minima poté, co Bank of England oznámila, že její podpůrný balík ve výši 65 miliard liber pro trh s dluhopisy v pátek skončí.

 

V den jejího prvního parlamentního vystoupení od knedávného sjezdu Konzervativní strany poslanci obnovili vážné rozhovory o možnosti jejího odstranění z funkce, po pouhém měsíci. Premiérka se zavázala, že v příštím týdnu zintenzivní spolupráci s neklidnými poslanci a uspořádá s nimi řadu jednání.

Úřad premiérky  veřejně popřel, že by se chystalo nové zkoumání daňových škrtů oznámených v  jejím státním  rozpočtu.

Bývalý ministr financí  Sajid Javid a předseda parlamentního výboru pro ministerstvo financí  Mel Stride vyjádřili obavy ze současného přístupu a naznačili, že ministerstvo financí bude muset znovu přezkoumat opatření, která minulý měsíc oznámil ministr Kwasi Kwarteng.

Na zasedání  vlivného parlamentního výboru z roku 1922  označili poslanci jvýkon Trussové za "prostě otřesný" a vyjádřili vážné obavy ohledně úrokových sazeb hypoték a průzkumů veřejného mínění, které ukazují výrazný náskok labouristů.

Předseda výboru pro vzdělávání Robert Halfon Trussové řekl, že "zničila posledních 10 let  konzervatismu pro zaměstnance", přičemž citoval "úspěchy" dosažené za vlády Davida Camerona a Borise Johnsona, jako je učňovské školství a zvyšování životní úrovně v chudých krajích, a přirovnal tyto priority ke snižování daní a prémiím pro bankéře, které prosazuje Trussová.  Poslanec Julian Lewis se zeptal, zda Trussová plánuje odškodnit držitele hypoték.

Při odchodu z místnosti jeden z poslanců prohlásil, že atmosféra byla "pohřební", a jiný, že premiérka "neudělala vůbec nic, aby kolegy uklidnila".  Další označil situaci za nemožnou.

Stride v tweetech krátce před vystoupením Trussové v parlamentním výboru z roku 1922  uvedl, že se objevila otázka, zda "jakýkoli plán, který nyní nezahrnuje alespoň nějaký prvek anulování toho státního rozpočtu. může trhy skutečně uspokojit".
 
Na Twitteru napsal: "Důvěryhodnost by se nyní mohla vychýlit směrem k důkazům o jasné změně kurzu spíše než k tomu, aby se jen přicházelo s dalšími opatřeními, která se pokoušejí uzavřít fiskální kruh.

"Vzhledem k obrovským problémům se mnozí - včetně mě - domnívají, že je docela dobře možné, že prostě bude muset ministr Kwarteng přijít s dalším zrušením daňových oznámení, která učinil 23. září," řekl Stride.

Podobné názory vyjádřili i další poslanci.

Britský Institut pro fiskální studie ve své zprávě z počátku tohoto týdne uvedl, že Trussová bude schopna zachovat  své daňové škrty a mít věrohodný plán na snížení deficitu pouze tehdy, pokud do roku 2026-27 oznámí škrty ve výdajích ve výši 60 miliard liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5389

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2022