Ruská agrese na Ukrajině: Rusko evakuuje své kolaboranty z Chersonu

13. 10. 2022

čas čtení 6 minut
-     Ukrajinská státní záchranná služba uvedla, že  po několika hodinách pod troskami poté, co rakety zasáhly pětipatrovou obytnou budovu v Mykolajivu, byl achráněn dvanáctiletý chlapec


-  Moskva oznámila, že po výzvě Ruskem dosazeného šéfa regionu vyklidí Cherson. Toto  okupované město v centru jihoukrajinské oblasti se z5ejm2 stane novou frontovou linií

Marat Chusnullin, místopředseda ruské vlády, ve čtvrtek ve státní televizi uvedl, že obyvatelům pomůže odejít z oblasti na jihu Ukrajiny, která díky úspěšnému ukrajinskému protiútoku v posledních měsících zůstává jen částečně obsazena  ruskými  invazními vojsky.

"Vláda přijala rozhodnutí zorganizovat pomoc při odchodu obyvatel [Chersonské] oblasti do jiných regionů země," řekl Chusnullin.

Vývoj následoval po veřejné žádosti na sociální síti Telegram, kterou podal Vladimir Saldo, bývalý starosta přístavního města, kterého ruské síly v dubnu dosadily do čela širší Chersonské oblasti.


- Ruské síly budou zničeny, pokud Putin použije na Ukrajině jaderné zbraně, říká Borrell


Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell ve čtvrtek varoval Moskvu, že její síly budou "zničeny" vojenskou reakcí Západu, pokud prezident Vladimir Putin použije jaderné zbraně proti Ukrajině, informuje agentura AFP.

Šéf NATO Jens Stoltenberg rovněž uvedl, že Rusko bude čelit "vážným důsledkům", pokud zahájí jaderný útok na Ukrajinu.


 

- Simon Smith je předsedou řídícího výboru Ukrajinského fóra při Chatham House a píše, že Putinova poslední akce pramení ze zoufalství:

Ruské raketové údery na Kyjev a další města na Ukrajině v posledních dvou dnech otevřely další politováníhodnou kapitolu ruské agrese proti této zemi.

Přesto se musíme bránit tomu, abychom to považovali za nový šokující moment v ruském útoku.

Každá další smrt přináší novou osobní tragédii a zlomené srdce. V mnoha ohledech však ničení životů civilistů a infrastruktury není ničím novým.

Miliony Ukrajinců s ním statečně žijí už několik měsíců.

Tyto údery - a ty, které možná budou následovat - jsou dalšími z nich: zcela v souladu s pomstychtivostí a lhostejností k utrpení civilistů, s nimiž se Ukrajinci za osm let pod ruským útokem seznámili.


- Andrij Jermak, vedoucí úřadu ukrajinského předsednictví, zveřejnil na Twitteru fotografii a záběry 20 nově propuštěných válečných zajatců.


Ukrajina a Rusko uvedly, že v rámci výměny zajatců bylo propuštěno 20 vojáků na obou stranách, celkem 40 vojáků.

V následném příspěvku Jermak uvedl, že 14 z navrácených vojáků bylo z ukrajinských ozbrojených sil, čtyři byli ze sil teritoriální obrany, jeden z národní gardy a jeden z námořnictva.


- Mladí Ukrajinci z Kyjeva pořádají víkendy "opravme společně", aby pomohli vesnicím zničeným ruskou okupací bezplatným úklidem a přestavbou domů.

Tetiana Burianová byla v době vypuknutí války na cestách v Peru a spěchala zpět na Ukrajinu, aby pomohla, jak jen to bude možné. Se svými přáteli začala sbírat dary a organizovat opravářské akce, které nyní každý víkend přitahují stovky mladých lidí z měst.

Christopher Cherry z deníku The Guardian přinesl  reportáž z osvobozené vesnice, kde se setkává s místními obyvateli, kteří nemohou odpustit brutální okupaci, a s dobrovolníky hodlanými vybudovat uprostřed zkázy lepší Ukrajinu.

Ukrajinská vesnice, kterou brutálně zničilo Rusko, a mladí lidé, kteří znovu budují domovy a naději

- Maksym Kozytsky, šéf regionální vojenské správy v západoukrajinském Lvově, ve čtvrtek uvedl, že Rusko vypálilo v regionu šest raket.

Ukrajinské síly protivzdušné obrany čtyři z nich sestřelily, ale dvě rakety zasáhly cíl.

-  Podle britských zpravodajských služeb se ruské síly poté, co začátkem října ustoupily asi 20 km na severu Chersonského sektoru, pravděpodobně pokoušejí upevnit novou frontovou linii západně od obce Mylove. Podél této linie pokračují těžké boje, zejména na západním konci, kde ukrajinský postup znamená, že ruské křídlo již není chráněno řekou Inhulets, uvádí se v nejnovější zprávě britského ministerstva obrany.

-  Ukrajinská energetická síť byla "stabilizována" po ruských úderech na zemi, které byly zaměřeny zejména na energetickou infrastrukturu, což způsobilo výpadky elektřiny a teplé vody, uvedl ve čtvrtek národní energetický operátor Ukrenergo.

- Obytná budova v jihoruském městě Belgorod nedaleko ukrajinských hranic byla ve čtvrtek zasažena při ostřelování prý kyjevskými silami, uvedl ve čtvbrtek ruský gubernátor města. Mychajlo Podoljak, vysoký poradce ukrajinského prezidenta, popřel, že by za to byla zodpovědná kyjevská armáda, a uvedl, že Rusko se pokusilo ostřelovat druhé největší ukrajinské město Charkov na hranicích, "ale něco se jim pokazilo".

- Vladimir Putin a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan na čtvrtečním bilaterálním setkání nejednali o způsobech řešení konfliktu na Ukrajině, uvedla státní tisková agentura RIA s odvoláním na Kreml.

-  Valné shromáždění OSN ve středu drtivou většinou hlasů odsoudilo ruskou anexi části Ukrajiny, 35 zemí včetně Číny, Indie, Jihoafrické republiky a Pákistánu se zdrželo hlasování. Rezoluce "odsuzuje pořádání takzvaných referend Ruskou federací v rámci mezinárodně uznaných hranic Ukrajiny" a "pokus o nezákonnou anexi" čtyř regionů, kterou minulý měsíc oznámil ruský prezident Vladimir Putin.

-  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že Ukrajina má v současné době pouze 10 % toho, co potřebuje z hlediska protivzdušné obrany.

- Britský ministr obrany Ben Wallace prohlásil, že Rusku dojdou zásoby a výzbroj dříve než Západu. Uvedl, že mezi spojenci na Západě probíhají nákupní procesy, které zajistí, že mezinárodní společenství bude schopno pokračovat ve vyzbrojování Ukrajiny i v příštích letech.

Další podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4184

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2022