Proč se Rusko tak rychle vrátilo k dědictví po SSSR

14. 9. 2022

čas čtení 1 minuta
Vladimir Pastuchov cituje postřeh ruského filmaře Androna Končalovského, že ruští "liberálové si myslí, že politika definuje kulturu, zatímco konzervativci věří, že kultura definuje politiku".

Podle konzervativce Pastuchova sice kultura definuje politiku, ale jen většinou. Příležitostně může také politika ovlivnit kulturu a výrazně ji změnit. Ale toto liberálně-konzervativní rozdělení má pro Rusko vzhledem k jeho autoritářským tradicím zvláštní důsledky.

Na jedné straně mají konzervativci tendenci podporovat autoritářský stát, protože jej považují za součást ruské kultury; ale na druhou stranu liberálové, kteří by ve většině zemí bránili společnost proti takovému státu, často podporují autoritářský stát v Rusku, protože považují tak mocnou agenturu za jedinou dostupnou sílu schopnou prosadit změnu.

Výsledkem je, že namísto vzájemného vyvažování mají tyto dva ideologické trendy paradoxní dopad vzájemného posilování, přičemž oba podporují autoritářství, byť z různých důvodů: Konzervativci, protože se chtějí bránit kulturní změně, a liberálové, protože doufají, že takovou změnu prosadí.

Ale v důsledku toho jsou síly liberalismu v případě Ruska často mnohem kompromitovanější než v jiných zemích, kde liberálové v evropském smyslu alespoň nezakládají sebe a své naděje na státní moci, ale na jiných aktérech společnosti, kteří pse snaží omezit stát a dokonce jej učinit demokratičtějším.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4338

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2022