Gudkov: "Homo putinus" je 23 let ve válce

14. 9. 2022

čas čtení 1 minuta
Putinův režim a vzestup typu Homo putinus jsou především reakcí státu i obyvatelstva na neschopnost vybudovat demokratickou právní společnost a normální zemi. Z toho vzniká zlomyslnost, agresivita a odvolávání se na velkou minulost jako kompenzační mýtus, upozorňuje Lev Gudkov.

Tento pocit selhání však podle sociologa zhoršuje skutečnost, že za něco málo přes 30 let existence postsovětského Ruska byla země 23 let s někým ve válečném stavu – dvě války v Čečensku, válka v Sýrii, skrytá válka na Donbasu, nemluvě o válce slov se Západem.

Výsledná militarizace státu a pomalu rostoucí militarizace vědomí začala přibližně v letech 2003-2004. A když se k tomu přidá reklama na speciální služby prostřednictvím televizních seriálů, rehabilitace jejich práce v minulosti a za Stalina, není divu, že Homo putinus vidí válku jako přirozený stav bytí.

V jistém smyslu toto militaristické vědomí kombinované s kultem minulosti spíše než kultem zaměřeným na budoucnost může být nazýváno fašismem. Ale než se zaplést do bojů o používání tohoto termínu, je lepší mluvit jednoduše o návratu totality.

Rusko a Rusové tomu v dohledné době neuniknou. Budou muset vzniknout nové morální a intelektuální elity a bude muset nastat větší sociální diferenciace, něco, co sníží hypercentralizaci státu a společnosti a umožní vznik rozmanitosti.

Je velmi komplikované vytáhnout jedince z války. Ale je ještě obtížnější vytáhnout válku z jednotlivců. To může vyžadovat jak radikální tektonické posuny způsobené porážkou ve válce nebo jiným vývojem, tak dlouhodobé posuny v postojích veřejnosti.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3884

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2022