Ruská agrese na Ukrajině: V Izjumu po vyhnání ruských vojáků našli obrovské masové pohřebiště

16. 9. 2022

čas čtení 13 minut
 - Novináři agentury Associated Press včera viděli  v lese u nedávno osvobozeného Izjumu masové pohřebiště. Mezi stromy jsou stovky hrobů s jednoduchými dřevěnými kříži, většina z nich j označena pouze čísly. Na jednom větším hrobě bylo napsáno, že v něm leží těla 17 ukrajinských vojáků.

Vyšetřovatelé s detektory kovů prohledávali místo a hledali případné skryté výbušniny.

Oleg Kotenko, úředník ukrajinského ministerstva pověřený reintegrací okupovaných území, uvedl, že videa, která ruští vojáci zveřejnili na sociálních sítích, naznačují, že v jednom hrobě je pravděpodobně více než 17 těl.

"Ještě jsme je nespočítali, ale myslím, že jich je více než 25 nebo dokonce 30," řekl.
 
Obyvatel Iziumu Sergej Gorodko uvedl, že mezi stovkami pohřbených v jednotlivých hrobech jsou desítky dospělých a dětí zabitých při ruském náletu na obytný dům.

Řekl, že některé z nich vytáhl z trosek "vlastníma rukama".

O víkendu uprchly z Izjumu tisíce ruských vojáků. Rusko se k věci  veřejně nevyjádřilo.

Toto jsou citace, které Sky News přináší od Serhije Bolvinova, hlavního vyšetřovatele ukrajinské policie pro Charkovskou oblast. Novinářům řekl:

    Mohu říci, že v jednom osvobozeném městě je jedno z největších masových pohřebišť, které obsahuje více než 440 hrobů. Na jednom místě bylo pohřbeno asi 440 těl.

    Víme, že někteří byli zastřeleni, někteří zemřeli v důsledku dělostřelecké palby, a úrazů způsobených výbuchem miny. Někteří zemřeli v důsledku leteckých úderů. Také máme informace, že mnoho těl nebylo dosud identifikováno. Příčiny úmrtí se tedy budou zjišťovat během vyšetřování.

- V noci Andrij Jermak, šéf ukrajinského prezidentského štábu, obvinil Rusko, že je "zemí vrahů, státním sponzorem terorismu".

Vedle fotografie jednoduchých dřevěných křížů na místě nálezu v Izjumu zveřejnil: "V Izjumu v Charkovské oblasti bylo nalezeno masové pohřebiště. Nezbytné procedury již byly zahájeny. Všechna těla budou exhumována a odeslána k forenznímu zkoumání. Další informace očekávejte zítra."



 

- Zástupce vedoucího Ruskem dosazeného úřadu v Berdiansku zabit spolu s manželkou

Ruskem podporovaný separatistický orgán v Berďansku v pátek obvinil Kyjev ze zabití zástupce vedoucího vojenské civilní správy a jeho manželky, která vedla městskou územní volební komisi pro referendum o připojení k Rusku, uvedla správa města na Telegramu.

Městská správa neuvedla podrobnosti, jak byli Oleg Bojko a jeho žena Ljudmila Bojková zabiti ve své garáži v Berďansku, který se nachází v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny. Městská správa však vraždu označila za "dvojnásobnou vraždu". Ukrajina se k této vraždě nepřihlásila.


- Ruský prezident Vladimir Putin zřejmě řekl indickému prezidentovi Naréndrovi Módímu, že si přeje, aby konflikt na Ukrajině skončil co nejdříve, ale že Ukrajina je odhodlána dosáhnout svých cílů na bojišti
, uvádí indická televize.

- Estonská premiérka Kaja Kallasová  vyzvala lidi, aby "neodvraceli zrak" od záběrů, které se objevují v osvobozených ukrajinských městech, jako je Izjum.

Řekla: "Toto je tvář ruské okupace: města proměněná v masové hroby. Ukrajina využila naši vojenskou pomoc obratně a odhodlaně. Ukrajina může zvítězit, pokud ji budeme i nadále podporovat."

- Těla nalezená v místě masového hrobu v Izjumu měla provazy kolem krku a svázané ruce

Reportéři agentury Reuters viděli na místě masového hrobu v Izjumu několik těl s provazy kolem krku a svázanýma rukama - což jsou ukazatele toho, že nemusela být zabita jen při ostřelování a leteckých útocích.

Ukrajinská policie a forenzní experti pomáhali s exhumací těl na místě označeném dřevěnými kříži, kde úřady uvedly, že nalezly masový hrob s více než 440 mrtvolami.

- V posledních několika hodinách bylo na Ruskem okupovaném území přes jih Ukrajiny, stovky kilometrů od sebe v Luhansku, v Chersonu a v Berďansku zabito nejméně pět Ruskem dosazených úředníků. Ruskem podporované separatistické úřady z těchto úmrtí obviňují Kyjev.

- Generální prokuratura Ukrajiny zveřejnila nové údaje o počtu zabitých a zraněných dětí od 24. února, kdy Rusko vtrhlo do země. Největší počet obětí, mezi nimiž jsou i děti, pochází z Doněcké oblasti na jihovýchodě země.

- Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že ukrajinský protiútok proti ruským jednotkám byl velmi účinný, ale varoval, že by se státy měly připravit na dlouhou dobu, protože to neznamená začátek konce války.

"Je samozřejmě nesmírně povzbudivé vidět, že ukrajinské ozbrojené síly dokázaly dobýt zpět území a také udeřit za ruskými liniemi," řekl Stoltenberg podle agentury Reuters rozhlasové stanici BBC.

"Zároveň musíme pochopit, že to není začátek konce války, musíme být připraveni na dlouhou dobu."


Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se v tiché výtce Německu obrátila na členské státy Evropské unie, které neplní své závazky ohledně vojenského vybavení Ukrajiny.


"Všem členským státům: je naprosto nezbytné a nutné podpořit Ukrajinu vojenským vybavením, které potřebuje k obraně. Dokázali, že jsou schopni vítězuit, pokud jsou dobře vybaveni," řekla. "To je obecné doporučení všem členským státům."

Když ruská vojska poprvé vtrhla na Ukrajinu, německý kancléř Olaf Scholz šokoval svět, když oznámil historický obrat o 180 stupňů v politice výdajů na obranu a vývozu smrtících zbraní. Zavázal se, že pošle rakety a protitankové zbraně, aby pomohl Ukrajině bránit se proti ruské agresi - ale o šest měsíců později mnoho z těchto tolik potřebných zbraní dosud nedorazilo.

V posledních dnech Ukrajina zvýšila své volání po dalších dodávkách protivzdušné obrany a zbraní celkově, a to po dramaticky úspěšné protiofenzívě, jejímž důsledkem bylo znovudobytí Charkovské oblasti - ale také odvetné ruské cílené útoky na infrastrukturu země a opakované ruské ostřelování Záporožské jaderné elektrárny.

- Ponížení Führera. Putin musel čekat na prezidenta Kyrgyzstánu:


 


- Papež František ve čtvrtek prohlásil, že je morálně legitimní, aby země poskytly zbraně Ukrajině a pomohly jí tak bránit se před ruskou agresí. "Jedná se o politické rozhodnutí, které může být morální, morálně přijatelné, pokud je učiněno za podmínek morálky... Sebeobrana je nejen legitimní, ale také výrazem lásky k vlasti. Kdo se nebrání, kdo něco nebrání, ten to nemiluje. Kdo (něco) brání, ten to miluje," řekl.

- Německo dodá Ukrajině další obrněná vozidla a raketové odpalovací systémy, ale neposkytne bojové tanky, o které Kyjev dlouhodobě žádá, uvedla ve čtvrtek německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. Dodala, že na Ukrajinu z Řecka "velmi rychle" zamíří také bojová vozidla pěchoty BMP-1 sovětské výroby, neboť dohoda s Německem o doplnění zásob Atén modernějšími obrněnými vozidly Marder je blízko.

- Vladimir Putin ve čtvrtek na setkání, které následovalo po velkém neúspěchu Moskvy na bojišti, poděkoval čínskému vůdci Si Ťin-pchingovi za "vyvážený" přístup k ukrajinské krizi a odsoudil "ošklivou" politiku Washingtonu. "Rozumíme vašim otázkám a obavám v tomto ohledu a během dnešního setkání jistě nabídneme podrobné vysvětlení našeho postoje k této otázce, i když jsme o tom již hovořili dříve," řekl Putin svému čínskému protějšku.

-Šéfka EU Ursula von der Leyenová uvedla, že chce, aby ruský prezident Vladimir Putin stanul před Mezinárodním trestním soudem kvůli válečným zločinům na Ukrajině.


"Že Putin musí tuto válku prohrát a musí se postavit čelem ke svým činům, to je pro mě důležité," řekla ve čtvrtek v televizi německého zpravodajského kanálu Bild.

"Podporujeme shromažďování důkazů" s ohledem na možné řízení u Mezinárodního trestního soudu, uvedla s odkazem na obvinění z válečných zločinů spáchaných na Ukrajině. Je to  základ našeho mezinárodního právního systému, že tyto zločiny trestáme. A v konečném důsledku je za to odpovědný Putin," dodala.

Na otázku, zda bude Putin jednoho dne postaven před soud, odpověděla: "Věřím, že je to možné."

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba kritizoval odmítnutí Německa poskytnout tanky s tím, že neexistuje "jediný racionální argument, proč tyto zbraně nelze dodat".

- Ruské síly ve čtvrtek podnikly 33 raketových útoků na vojenské a civilní cíle na Ukrajině a poškodily infrastrukturu více než 20 sídel v Dněpropetrovské, Chersonské, Záporožské, Doněcké, Charkovské a Mykolajivské oblasti,
uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil na svém každodenním brífinku. Generální štáb uvedl, že se domnívá, že ruské síly se zaměřují na plné obsazení Doněcké oblasti, držení dobytých území a narušování činnosti ukrajinských jednotek v dalších oblastech.

- USA uvalily nové sankce na 22 ruských osob a dva ruské subjekty
. Mezi těmito osobami je i Maria Alexejevna Lvová-Belová, zmocněnkyně ruského prezidenta pro práva dětí, která vedla ruské snahy o deportaci tisíců ukrajinských dětí do Ruska a vynucovala adopce ukrajinských dětí do ruských rodin. Mezi tyto subjekty patří i Task Force Rusich, neonacistická polovojenská skupina, která se účastnila bojů po boku ruské armády na Ukrajině.

-  Rada guvernérů jaderného dozoru OSN složená z 35 zemí přijala ve čtvrtek rezoluci požadující, aby Rusko ukončilo okupaci Záporožské jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny, informuje agentura Reuters. Jedná se o druhou rezoluci týkající se ruské invaze na Ukrajinu, kterou přijala rada guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

-  Ukrajinská dobrovolná zdravotnice zajatá ruskými silami během jejich smrtícího obléhání přístavního města Mariupol ve čtvrtek před americkými zákonodárci podala zdrcující svědectví, v němž vylíčila své zážitky z mučení, smrti a teroru. Julija Pajevská, která byla v březnu zadržena v Mariupolu a tři měsíce držena ruskými a proruskými silami, promluvila před Helsinskou komisí, vládní agenturou, která byla částečně vytvořena na podporu dodržování lidských práv na mezinárodní úrovni.

Paievská, známá pod přezdívkou Taira, si získala celosvětovou pozornost poté, co těsně před odjezdem z Mariupolu podstrčila agentuře Associated Press záběry ze své tělesné kamery.

Její hlas se dusil emocemi, když pro komisi vyjmenovávala některá zvěrstva, jichž byla svědkem v Mariupolu a v zajetí:

- Těhotné zajatkyně, o jejichž osudu nevěděli jejich příbuzní ani stát.

- Bojovník, který byl tři hodiny bit a pak hozen do sklepa jako pytel. A teprve o den později k němu někdo přišel.

-  Mrtvé dítě v matčině náručí.

-  Sedmiletý chlapec se střelným zraněním umírající v mém klíně, protože v tomto případě jsem nedokázala odvrátit smrt.

- Vězni v celách křičící celé týdny a umírající na následky mučení bez jakékoliv lékařské pomoci během této pekelné internace. Jediné, co cítili před smrtí, bylo týrání a další bití.

- Můj přítel, jehož oči jsem zavřela dřív, než jeho tělo zemřelo. A další přítel. A další a další.

- Město s půl milionem lidí, které mi umíralo před očima, pod nálety, metodickými, plánovanými.

-  Letecké údery na nemocnice a obytné čtvrti.

-  Nemocnice plná zraněných vojáků a civilistů, kde došly anestetika a brzy dojdou i antibiotika.

-Vojáci a celý zdravotnický personál spí dvě, tři hodiny denně, protože operace jdou jedna za druhou.

- Každých pět, deset minut přijíždějí sanitní vozy, kde na sobě leží ranění a mrtví, jejichž osudy je nemožné pochopit, i kdybyste se snažili.

- Hořící auta a v nich hořící lidé.

- Policisté vynášející z trosek ženy a děti zohavené k nepoznání.

- Lidé sbírající vodu z kaluží.

- Vyrabované domy.

- Psi, kteří kdysi bývali domácími mazlíčky a nyní  vláčeli po městě lidské končetiny.

- Za\drření,  které jejich vrazi nutili svléknout si šaty, než je pomalu zavraždili a zmasakrovali.

-   Speciálně připravené mučírny

"Víš, proč vám to děláme?"   Pajevská uvedla, že se jí ruský voják zeptal, když ji mučil. "Protože můžete," odpověděla.


Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
6190

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2022