Rusko-ukrajinská válka: při raketovém útoku na Oděsu zahynulo dítě, sděluje Zelenskij; ukrajinský prezident se v neděli setká s Antony Blinkenem

23. 4. 2022

čas čtení 7 minut

- Volodymyr Zelenskij měl silná slova k sobotnímu raketovému útoku na jihoukrajinské přístavní město Oděsa, při kterém zahynulo nejméně osm lidí a 18 bylo zraněno.


Uvedl, že Oděsu dnes zasáhlo sedm raket.

"Zemřelo tříměsíční dítě," řekl Zelenskyj. "Zabili tříměsíční dítě. Válka začala, když byl tomuto dítěti jeden měsíc. Dokážete si vůbec představit, co se děje? Jsou to prostě parchanti. Prostě bastardi. Nemám jiná slova, která bych v této souvislosti mohl použít. Jsou to prostě bastardi."

_ Zelenskij: Jestliže Putin ztratil kontakt s realitou, může použít jaderné zbraně.
"Je to možné?" řekl na tiskové konferenci 23. dubna. "Je. Myslím si to? Upřímně řečeno, nechci si to myslet."




- Ženy a děti prosí o pomoc na videu z obleženého Azovstalu

Podle záběrů, které se objevily z obléhané ocelárny Azovstal v Mariupolu, ženy a děti konstatují, že jim "docházejí síly" a potřebují urychleně evakuovat na území kontrolované Ukrajinou.

Na videu, které bylo natočeno ve čtvrtek, nejmenovaná žena říká, že potraviny a voda již téměř došly a lidé jsou "na pokraji hladu".

Veškeré zásoby, které jsme si s sebou přivezli, docházejí. Brzy nebudeme mít dost jídla ani pro děti.

Jsme tady a potřebujeme pomoc. Jsme v epicentru událostí a nemůžeme se dostat ven. Mé dítě je třeba evakuovat do klidné oblasti a ostatní také. Prosíme o záruky bezpečí pro naše děti."

"Chci jít domů, živý. Chci vidět slunce"



- U Chersonu byli zabiti dva ruští generálové - ukrajinské ministerstvo obrany

U Chersonu byli zabiti dva ruští generálové, uvedlo zpravodajské ředitelství ukrajinského ministerstva obrany. Další je v kritickém stavu.

Ukrajinská armáda v pátek zasáhla velitelské stanoviště ruské 49. armády poblíž okupovaného regionálního hlavního města Chersonu.

 
- Na otázku ohledně zítřejší návštěvy s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem a Antony Blinkenem, ministrem zahraničí USA, Volodymyr Zelenskij odpověděl, že má "pragmatickou odpověď".


"Neměli by sem přijít s prázdnýma rukama. Očekáváme konkrétní věci a konkrétní zbraně," řekl.

Pokračoval: "Ještě předtím, než jsme se dohodli, že budeme pokračovat v jednání s USA: "Apelujeme na všechny lídry, že je zde skutečná válka. Přijďte k nám, rádi vás uvidíme, ale prosím, přivezte nám pomoc, o které jsme hovořili, kterou máte, kterou máte možnost přivézt."

 
- Volodymyr Zelenskij konstatoval, že odpovědnost za svou roli v konfliktu musí přijmout i Rusové.


"Každý, kdo chce znát pravdu, ji může najít. Každý člověk, který chce pochopit, co se kolem děje, by se neměl skrývat," řekl Zelenskij. "Když nebudeme sedět se založenýma rukama a jen zírat na ruskou propagandistickou televizi, a když pak vyjdeme ven, zavřeme oči a projdeme se po území Ruska, tak to nefunguje. Tak to přece nejde... Měli by se smířit s tím, že jsou vinni - jejich orgány jsou vinny - ale oni si tyto orgány zvolili," dodal. "Nemohou říkat: 'Já s tím nemám nic společného'. Měli by být schopni říci, že se cítí být občany Ruska a cítí tuto odpovědnost."

- Zelenskij přirovnal život v Rusku k životu v počítačové hře.


"Žít v Ruské federaci je jako žít ve virtuální realitě," řekl. "Je to jako v počítačové hře. Vystupte z ní. Sundejte si ty 3D brýle. Vraťte se do reality, do civilizovaného světa. Tento svět je krásný."

-  Zelenskij prohlásil, že pokud Rusko zabije všechny obránce Mariupolu nebo uspořádá zfalšované  referendum o nezávislosti v částečně okupovaných jižních oblastech Chersonu a Záporoží, Ukrajina pozastaví mírová jednání s Moskvou.


"Pokud budou naši lidé v Mariupolu zabiti, pokud vyhlásí pseudoreferendum v nových pseudorepublikách, Ukrajina se nebude účastnit žádných vyjednávacích procesů," řekl Zelenskij.

 Volodymyr Zelenskij uspořádal tiskovou konferenci ve stanici metra. Předtím se zastavil, aby si poslechl poslední vlak toho dne. "Nedej bože, aby byl poslední. Jen pro dnešek, že?" řekl. "Poslechněme si metro."

- Zelenskyj odpověděl na několik otázek, zda se neobával setkání s Vladimirem Putinem vzhledem k tomu, že členové neformální rusko-ukrajinské vyjednávací skupiny trpěli příznaky odpovídajícími otravě.

Zelenskij je označil za "pokus o vraždu" a uvedl, že jeho bezpečnostní tým a rodina se jich obávají, ale on sám se jich obávat nemůže.

"Nemám strach ani ze setkání s prezidentem, ani z pokusů o vraždu," řekl. "Nemám právo se bát, protože naši lidé ukázali, že se ničeho nebojí. Bojí se o své děti, to je pravda, ale lidé zastavovali tanky holýma rukama."

- Ruské síly obnovily nálety na ocelárnu Azovstal v Mariupolu, kde se drží zbývající ukrajinské jednotky ve městě, uvedl poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč.


- Evakuace civilistů plánovaná na sobotu z Mariupolu neproběhla, uvedl pomocník starosty obléhaného města. Z neúspěchu evakuace, která měla začít kolem poledne místního času, obvinil činitel Rusko.

Více než 300 lidí, včetně 90 dětí, bylo z Mariupolu násilně deportováno do Ruska, uvádí  poradce starosty města.

V příspěvku na Telegramu Petro Andjuščenko uvedl, že 21. dubna bylo do Vladivostoku odvezeno 308 osob. Vladivostok leží více než 9 000 km východně od Mariupolu.

Toto prohlášení, o kterém informoval deník Kyiv Independent, následuje po dalších zprávách o násilném přesunu stovek obyvatel Mariupolu do Ruska. Ukrajinští občané popsali, že byli před nuceným přesunem do Ruska posláni do "filtračních táborů".

- Rusko ostřelovalo ukrajinské pohraniční stanoviště na severu Ukrajiny, uvedla pohraniční služba země.

V prohlášení zveřejněném na internetu agentura uvedla, že v pátek večer explodovalo asi 10 granátů u obce Senkivka v Černihivské oblasti.

Černihiv se nachází poblíž místa, kde se stýkají ukrajinské, ruské a běloruské hranice.

V prohlášení se uvádí, že granáty byly vypáleny z odpalovacího zařízení z ruského území a že to bylo již počtvrté, co byla oblast ostřelována od doby, kdy se ruské síly z regionu stáhly.

Dodalo, že při zásahu nebyl zraněn žádný pohraničník.

1
Vytisknout
4888

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2022