Rusko-ukrajinská válka: satelitní snímky ukazují masové hroby v Mariupolu; humanitární koridory zůstávají uzavřené

22. 4. 2022

čas čtení 15 minut

- Jak je možné, že při setkáním s ministrem obrany Šojguem se napuchlý Putin držel po celých 12 minut stolu? Nevadí Rusům zveřejňovat tato videa, z nichž vyplývá, že zřejmě není v dobrém zdravotním stavu?

 

- Putin v pátek nevypadal vůbec dobře. Lidé si zejména povšimli jeho shrbené pozice a skutečnosti, že se po celých 12 m inut setkáním se Šojguiem přidržoval stolu.



- Nejméně pět odvodních středisek vojáků v Rusku bylo podpáleno






- Starosta Mariupolu sděluje, že ruská nákladní auta sbírala mrtvoly a házela je do masových hrobů

- Rusko "uspořádá na jihu Ukrajiny fingované hlasování o nezávislosti
- Ruské síly obviněny z tajného pohřbívání civilistů v Mariupolu


- Satelitní snímky  ukazují masové hroby u Mariupolu

Rusko skrývá důkazy o svých "barbarských" válečných zločinech v Mariupolu tím, že pohřbívá mrtvoly civilistů do nového masového hrobu, uvedl ve čtvrtek starosta města. Americká společnost pro satelitní snímkování zveřejnila fotografie nového masového hrobu.

Starosta Vadym Bojčenko uvedl, že ruská nákladní auta posbírala mrtvoly z ulic přístavního města a převezla je do nedaleké vesnice Manhuš. Poté byly tajně naházeny do hromadného hrobu na poli vedle starého hřbitova v osadě, řekl.

    Útočníci důkazy o svých zločinech tají. Hřbitov se nachází poblíž čerpací stanice na levé straně okružní silnice. Rusové vykopali obrovské zákopy široké 30 metrů. Vhazují do nich lidi."

"Těla mrtvých přiváželi po náklaďácích a prostě je naházeli na hromady," uvedl na Telegramu Bojčenkův pobočník Piotr Andrjuščenko.

V hrobech může  být až 9 000 mrtvých, uvedla ve čtvrtek mariupolská městská rada v příspěvku v komunikační aplikaci Telegram.

Starosta odhadl, že od zahájení útoku ruských sil na město v prvních dnech invaze Vladimira Putina bylo zabito více než 20 000 obyvatel Mariupolu. Většina těl byla podle něj nyní odvezena, některá byla zlikvidována v mobilních krematoriích.

Ve čtvrtek americká společnost Maxar Technologies zveřejnila snímky něčeho, co vypadá jako masový hrob v této oblasti. Podle společnosti Maxar bylo toto místo v posledních týdnech rozšířeno a obsahuje více než 200 nových hrobů.

- Ruský vojenský představitel: Rusko plánuje převzít plnou kontrolu nad Donbasem a jižní Ukrajinou, otevřít bránu do Podněstří

Jeden ruský vojenský představitel se v pátek  ráno nechal slyšet, že Rusko má v úmyslu ovládnout celou jižní Ukrajinu.

Podle agentury Interfax zástupce velitele ruského Centrálního vojenského okruhu Rustam Minnekajev uvedl, že v rámci druhé fáze vojenské operace plánuje plně ovládnout Donbas a jižní Ukrajinu.

Agentura Reuters poznamenává, že byl rovněž citován, že Rusko plánuje vytvořit pozemní koridor mezi Krymem, který Rusko anektovalo v roce 2014, a Donbasem.

A v linii, která se bude týkat Kišiněva, údajně také řekl, že kontrola jihu Ukrajiny poskytne Rusku další bránu do moldavského separatistického regionu Podněstří.

"Kontrola nad jihem Ukrajiny je další cestou do Podněstří, kde jsou také důkazy o útlaku ruskojazyčného obyvatelstva," citoval Tass Minnekajeva, který se zúčastnil setkání v centrální ruské Sverdlovské oblasti.

- Tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu řekl kyjevskému starostovi Vitaliji Kličkovi, že jeho země vnímá situaci, které čelí Ukrajina, "jako by se to dělo nám samotným", uvedla agentura Reuters.

Válka na Ukrajině si na Tchaj-wanu získala široké sympatie, přičemž mnozí vidí paralely mezi ruskou invazí a vojenským tlakem Číny, která Tchaj-pej považuje za své vlastní území.

Tchaj-wan se připojil k sankcím vedeným Západem a věnoval 20 milionů dolarů (15,5 milionu Kč) pro ukrajinské uprchlíky, které většinou vybrala veřejnost.

V projevu prostřednictvím videokonference Wu Kličkovi řekl, že Tchaj-wan i Ukrajina jsou demokracie "v první linii odporu proti expanzi autoritářství", citovalo ho tchajwanské ministerstvo zahraničí.


- Rostou obavy o stovky civilistů, kteří se ukrývají v ocelárně Azovstal na levém břehu Mariupolu s posledním zbývajícím, přestříleným kontingentem ukrajinských bojovníků.

Podle místních představitelů by v ocelárně, rozlehlé mase tunelů a dílen rozkládající se na čtyřech kilometrech čtverečních na jihovýchodě města, dějišti nejhorší humanitární krize téměř dvouměsíční války, mohlo být stále uvězněno 300 až 1000 lidí včetně žen a dětí.

- Rusko zahájilo trestní řízení proti významnému opozičnímu aktivistovi pro podezření z šíření nepravdivých informací o vojenské kampani Moskvy na Ukrajině, uvedl jeho právník.

Vladimir Kara-Murza byl zadržen před svým domem v Moskvě 11. dubna, několik hodin poté, co stanice CNN odvysílala rozhovor, v němž kritizoval ruské akce na Ukrajině.

Podle agentury Reuters byl později odsouzen k 15 dnům vězení za neuposlechnutí policejních příkazů při zadržení, uvedl tehdy Kara-Murzův právník Vadim Prochorov. Kara-Murza nebyl formálně obviněn a Prochorov popírá, že by jeho klient porušil zákon.


- Předseda Evropské rady Charles Michel v pátek  ráno uskutečnil telefonát s Vladimirem Putinem, v němž ruského vůdce vyzval k přímému jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, uvedl představitel EU.

Michel "bez okolků" zdůraznil nepřijatelnost ruské války a podrobně popsal sankční náklady, které EU na Rusko uvaluje, uvedl úředník EU.

Vyzval rovněž k příměří na Ukrajině u příležitosti nadcházejících pravoslavných Velikonoc a k bezpečnému průchodu pro civilisty, kteří chtějí opustit obležená města, jako je Mariupol, uvedl úředník EU.

V moskevské zprávě o  telefonátu Kreml uvedl, že Putin Michelovi řekl, že povede přímé rozhovory se Zelenským pouze v případě, že probíhající diskuse mezi oběma zeměmi přinesou konkrétní výsledky.
 


- Ukrajina oficiálně zaregistrovala ruskou válečnou loď Moskva ležící na dně Černého moře jako "národní podmořské kulturní dědictví", uvedla Illia Ponomarenko z listu Kyiv Independent.


- Japonsko tvrdí, že sporné ostrovy "nezákonně okupuje" Rusko

Japonsko poprvé po téměř dvaceti letech označilo čtyři sporné ostrovy za "nezákonně okupované" Ruskem v souvislosti se zhoršujícími se vztahy kvůli válce na Ukrajině.

Ostrovy, které Moskva nazývá Kurily a Tokio Severní území, drží Rusko a Japonsko si na ně činí nárok.

Japonské ministerstvo zahraničí ve své dnes zveřejněné výroční diplomatické zprávě uvádí, že "největší obavy mezi Japonskem a Ruskem vyvolávají Severní území", a označuje je za "japonská území, na která má Japonsko svrchovaná práva, ale v současné době jsou nezákonně okupována Ruskem".

Podle japonské veřejnoprávní televize NHK se Japonsko o ostrovech jako o "nezákonně okupovaných" nezmiňuje od roku 2003. 

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba byl v pátek ráno v Bukurešti, kde se setkal s rumunským premiérem Nicolaem Ciucă.
Na Twitteru zveřejnil jejich společné fotografie a uvedl:

    Jednali jsme o rozvoji obchodní, energetické a infrastrukturní spolupráce, zaměřené na způsoby diverzifikace tras pro ukrajinský export. Jsem vděčný Rumunsku za podporu Ukrajiny a přijetí ukrajinských uprchlíků.


- EU vyzývá lidi, aby méně jezdili autem, vypínali klimatizaci a tři dny v týdnu pracovali z domova, a snížili tak závislost na ruské ropě a plynu.


Podle Evropské komise by tato opatření, vypracovaná ve spolupráci s Mezinárodní energetickou agenturou, ušetřila domácnostem v průměru téměř 500 eur ročně.

Pokud by se všichni občané EU řídili devítibodovým plánem nazvaným "Playing My Part", ušetřilo by se tím tolik ropy, že by se jí dalo naplnit 120 supertankerů, a tolik zemního plynu, že by se jím dalo vytápět téměř 20 milionů domácností.

EU a IEA uvedly:

    Lidé v celé Evropě pomohli Ukrajině formou darů nebo přímé pomoci uprchlíkům a mnozí by rádi udělali více. Většina domácností také pociťuje vyšší účty za energie kvůli energetické krizi, kterou válka ještě zhoršila. Spotřebovávání menšího množství energie je pro Evropany nejen okamžitým způsobem, jak snížit své účty, ale také podporuje Ukrajinu tím, že snižuje potřebu ruské ropy a plynu, čímž pomáhá snižovat zdroje příjmů financující invazi.

Podle plánu by snížení termostatu o 1 °C ušetřilo asi 7 % energie spotřebované na vytápění, zatímco nastavení klimatizace o 1 °C by mohlo snížit množství spotřebované elektřiny až o 10 %.

Vyzvali občany, aby:

    V zimě ztlumili vytápění a v létě méně používali klimatizaci.
    Upravit nastavení kotle.
    Úsporněji využívali svůj automobil.
    Snížili rychlost na dálnicích a ztlumili klimatizaci v autě.
    Ve velkých městech nechat v neděli své auto doma.
    Krátké cesty absolvovat pěšky nebo na kole namísto jízdy autem.
    Používat veřejnou dopravu.
    Používat vlak místo letu letadlem.



- Starosta Mariupolu vydal novou výzvu k "úplné evakuaci" tohoto jihoukrajinského města, o němž Rusko nyní tvrdí, že padlo do jeho rukou kromě metalurgického závodu Azovstal, který prezident Vladimir Putin nařídil zablokovat.

"Potřebujeme jediné - úplnou evakuaci obyvatelstva. V Mariupolu zůstává asi 100 000 lidí," řekl podle agentury Reuters starosta města Vadym Bojčenko ve státní televizi.


- Ukrajinské ozbrojené síly vydaly nejnovější operační zprávu o válce. Kromě toho, že naznačují ruskou aktivitu na rozsáhlých územích na východě země, sdělují, že způsobily ruským silám další ztráty:

    Podle dostupných informací byla 20. dubna do ústřední okresní nemocnice v Novoajdaru převezena další skupina zraněných vojáků ozbrojených sil Ruské federace (asi 220 osob) a více než 50 mrtvol zabitých útočníků.

    Kromě toho praporní taktická skupina 136. samostatné motostřelecké brigády 58. kombinované armády Jižního vojenského okruhu, operující v oblasti Kurachova, utrpěla značné ztráty (až 250 mužů) a ztratila až 10 raketometů a dělostřelectva.

Operační zpráva rovněž tvrdí, že personál 150. motostřelecké divize 8. gardové kombinované armády Jižního vojenského okruhu nedostal od Ruska zaplaceno.

Ukrajinské ozbrojené síly rovněž uvádějí, že došlo k dalšímu špatnému zacházení s civilisty, a tvrdí:

    Na dočasně okupovaných územích ruské nepřátelské jednotky nadále blokují pohyb místních obyvatel, rabují a [vytvářejí] humanitární krizi - ničí kritickou infrastrukturu a blokují dodávky humanitárního zboží z Ukrajiny. Dochází k případům poprav civilistů a dobrovolníků.


- Ukrajinský parlament zveřejnil na Twitteru aktualizované údaje o dětských obětech války. Uvádějí, že celkový počet dětí postižených ruskou invazí je 594. Mezi dětmi v zemi bylo 208 mrtvých a 386 zraněných.


- Na Ukrajině v pátek  nebudou otevřeny žádné humanitární koridory, oznámila na Telegramu vicepremiérka Iryna Vereščuková.
 

    Vzhledem k nebezpečí na trasách dnes, 22. dubna, nebudou otevřeny žádné humanitární koridory. Obracím se na všechny, kteří čekají na evakuaci: buďte trpěliví, vydržte, prosím!


- Fyzické škody na ukrajinské infrastruktuře dosáhly 60 miliard dolarů a s pokračující válkou budou dále narůstat, uvedl prezident Světové banky David Malpass.

Malpass na konferenci Světové banky o potřebách finanční pomoci Ukrajině řekl, že první odhad "úzkých" nákladů na škody nezahrnuje rostoucí ekonomické náklady, které válka Ukrajině způsobuje.

"Válka samozřejmě stále pokračuje, takže tyto náklady rostou," řekl Malpass.

- Během čtvrtečního vystoupení před vedoucími představiteli Světové banky a MMF prostřednictvím videospojení Zelenskij uvedl, že Ukrajina potřebuje každý měsíc 7 miliard dolarů,
aby udržela svou ekonomiku nad vodou.


- Velká Británie cvičí ukrajinské vojáky v používání britských obrněných vozidel

Boris Johnson prozradil, že desítky ukrajinských vojáků se ve Velké Británii učí používat 120 britských obrněných vozidel, než se s nimi vrátí do války proti Rusku.

Britské síly rovněž školí ukrajinské kolegy v Polsku jak používat protiletadlové střely, uvedl premiér.


- Blokáda Azovstalu uvolní ruské síly pro nasazení na východě, tvrdí britské ministerstvo obrany

Putinovo rozhodnutí zablokovat mariupolskou ocelárnu Azovstal pravděpodobně naznačuje snahu zadržet ukrajinský odpor ve městě a uvolnit ruské síly pro nasazení na východě Ukrajiny, naznačuje britská rozvědka.

Zpráva uvádí:

    Putinovo rozhodnutí zablokovat ocelárnu Azovstal pravděpodobně naznačuje snahu zadržet ukrajinský odpor v Mariupolu a uvolnit ruské síly pro nasazení na jiných místech východní Ukrajiny.

    Plný pozemní útok Ruska na továrnu by si pravděpodobně vyžádal značné ruské ztráty, což by dále snížilo jejich celkovou bojovou efektivitu.

    Na východě Donbasu pokračuje těžké ostřelování a boje, neboť Rusko se v rámci svých plánů pro tento region snaží dále postupovat směrem k osadám, včetně Krasného Lymanu, Buhajkvy, Barvinkove, Lymanu a Popasny.

    Navzdory obnovenému zaměření Ruska stále trpí ztrátami, které utrpěly v dřívější fázi konfliktu. Aby se pokusili obnovit své vyčerpané síly, uchýlili se k tranzitu nefunkční techniky zpět do Ruska k opravě."

- Rusko plánuje "zfalšovat" referendum o nezávislosti v Chersonu, tvrdí Zelenskij


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij obvinil Rusko, že plánuje "zfalšovat" referendum o nezávislosti v částečně okupovaných jižních oblastech Cherson a Záporoží.

Zelenskyj ve videoposelství odvysílaném ve čtvrtek pozdě večer vyzval obyvatele oblastí pod ruskou okupací, aby ruským silám neposkytovali žádné osobní údaje, například čísla svých pasů.

"Vyzývám obyvatele jižních oblastí Ukrajiny - Chersonské a Záporožské oblasti - aby byli velmi opatrní v tom, jaké informace okupantům poskytnete. A pokud vás požádají, abyste vyplnili nějaké dotazníky, nechali někde údaje z vašeho pasu, měli byste vědět - není to proto, aby vám pomohli ...

    Je to zaměřeno na zfalšování takzvaného referenda o vaší zemi, pokud přijde z Moskvy příkaz takové divadlo uspořádat. A taková je skutečnost. Buďte opatrní."

- Zelenskij také vydal varování "chersonským lidovým republikám" s tím, že jejich plány "neprojdou".

"Pokud někdo chce novou anexi, může to vést pouze k novým silným sankčním úderům na Rusko. Zbídačíte svou zemi tak, jak Rusko nebylo od občanské války v roce 1917. Proto je lepší usilovat o mír hned."

1
Vytisknout
5428

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2022