Norsko může Ukrajině prodat protiletadlové rakety NASAMS a protilodní střely NSM

13. 4. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Někteří poslanci norského parlamentu se kladně vyjádřili k prodeji norských zbraní Ukrajině. Informovala o tom armáda.

Norské zbraně by mohly změnit průběh války. To je názor člena Stortingu Ola Elvestwena v komentáři pro Guilahall.

"Norsko má naši protilodní střelu NSM – moderní a účinnou zbraň, která může změnit průběh války Ruska proti Ukrajině. Domnívám se, že NSM by měla být dodána Ukrajině. Totéž platí pro špičkové norské protiletadlové raketové systémy NASAMS, které mají být dodány Ukrajině, aby posílily její protivzdušnou obranu," prohlásil.

Další norský poslanec, Rasmus Hanson, také podpořil myšlenku posílení Ukrajiny a poskytnutím protilodní a protiletadlové obrany, několika raketometů a dělostřelectva.

NSM - Naval Strike Missile - je protilodní střela středního doletu. Byla vyvinuta a vyrobena norskou společností Kongsberg.

Naval Strike Missile je vybavena proudovým motorem TRI-40. Maximální dostřel je 185 km, hmotnost hlavice 120 kg. NSM je podzvuková střela a může zasáhnout povrchové i pozemní cíle. Je v provozu v Norsku, Německu, Spojených státech, Polsku a Malajsii.

Systémy NASAMS (na snímku) vyrábí konsorcium americké korporace Raytheon Technologies a norské skupiny Kongsberg.

Palebný dosah systému v konfiguraci NASAMS II pomocí raket AIM-120C AMRAAM je až 25 km a výškový dosah až 14-15 km.

Připomeňme, že Volodymyr Zelenskij ve svém projevu k norskému parlamentu žádal, aby Ukrajině poskytl mobilní protiletadlové raketové systémy NASAMS a protilodní střely Harpoon.

Kromě toho Norsko předalo Ukrajině 2000 granátometů M72 LAW (lehká protitanková zbraň).

Celý text v ukrajinštině: ZDE

1
Vytisknout
10285

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2022