Frustrovaní radikálové nezmizí odezněním pandemie, proti čemu budou "rebelovat"?

17. 2. 2022

čas čtení 1 minuta


Frustrovaní radikálové nezmizí odezněním pandemie, píše Otakar Foltýn. Jsou vzteklí a chtějí se mstít za svoji nespokojenost. Chtějí být aspoň jednou v životě něčím důležití. Ať to stojí, co to stojí. Znaky laciného disidentství antivax-frustrátů popsané Petrem Honzejkem v jeho komentáři pro Hospodářské noviny:
• Pandemičtí demonstranti si připadají jako disidenti, bojovníci za svobodu. Jenže zatímco disidenti bojovali s komunistickým režimem kvůli pocitu odpovědnosti za celou společnost, nynější pseudodisidenti bojují převážně jen za sebe. Za to, aby si mohli dělat, co chtějí, bez ohledu na to, co to způsobí ostatním.
• Dobře o tom svědčí paradoxní povaha jejich chování. Racionální a společensky odpovědné by bylo snažit se, aby byla pandemie co nejdříve pryč. Tedy když odmítám jedno opatření, podpořím jiné. Například – nechci lockdown, podpořím očkování. Nechci očkování, chráním sebe i své okolí rouškou.
• Jenže přinejmenším jádro demonstrantů odmítá úplně všechno. Nechtějí omezení, nechtějí očkování, nechtějí nic. Možná jim není úplně jedno, kolik lidí zemře, ale když vidí čísla, jednoduše je buď zrelativizují, nebo rovnou popřou. Svoboda je v jejich pojetí úplně odpojená od odpovědnosti.

0
Vytisknout
6693

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2022