Samozřejmě, že Rusové táhnou na Ukrajinu. Chtějí obnovit impérium

15. 12. 2021

čas čtení 3 minuty
  •  Vladimir Putin není mentálně připraven na to uznat, že má Ukrajina právo jít vlastní cestou. 

Ukrajinci budou mít problém porazit Rusy, jejichž konvenční síly jsou desetkrát silnější, říká bezpečnostní expert Razumkovovova centra v Kyjevě Oleksij Melnyk. "Ale Ukrajina má dost silný potenciál, pokud ne dlouho vzdorovat, tak přinejmenším způsobit ruským silám těžké ztráty," píše Peter Conradi.

Ministr obrany to v televizním rozhovoru předložil barvitěji: "Bude to opravdu krvavý masakr a ruští hoši se také budou vracet v rakvích."

Ukrajina je prakticky ve válce s Ruskem od roku 2014, kdy Vladimir Putin vyslal síly zvláštního určení, aby obsadily Krymský poloostrov a vyvolaly povstání proruských separatistů na východě země. Od té doby zemřelo 14 000 lidí, zatímco velké části Donbasu, kdysi průmyslového srdce Ukrajiny, byly proměněny v pustinu.

V posledních měsících nicméně sílila zjevná hrozba plnokrevné ruské invaze, a američtí zpravodajští představitelé odhalili, že vznikly plány na vojenskou ofenzívu zahrnující odhadovaných 175 000 vojáků, která může začít počátkem příštího roku.

Současně s tím Putin stále více zpochybňuje právo Ukrajiny na existenci jako skutečně nezávislého státu. V dlouhém eseji publikovaném v létě tvrdil, že "skutečná suverenita... je možná jen v partnerství s Ruskem". Předminulý týden tlak ještě zvýšil, když přirovnal údajnou diskriminaci rusky mluvících na východě Ukrajiny ke "genocidě", zatímco ministerstvo zahraničí obvinilo Západ, že tlačí Kyjev k "agresivním krokům".

To vše může být Putinův kolosální podfuk, protože opakovaně odmítl, že má v úmyslu invazi, a obvinil z rostoucího napětí Ukrajinu a její západní podporovatele, kteří zorganizovali námořní cvičení v Černém moři a vyslali strategické bombardéry na "provokativní lety" kolem ruských hranic.

V detailní analýze ruských vojenských možností bývalý ukrajinský ministr obrany Andrij Zagorodňuk prohlásil, že úplná invaze je možná, ale vyžadovala by 400 000 vojáků, stála desetitisíce životů a masivně poškodila ruskou ekonomiku. Výsledný dopad doma by mohl vést ke "konci současného ruského režimu", napsal v listě Ukrajinska pravda. Jiné, dosažitelnější cíle zahrnují obsazení dalšího území na východě nebo v okolí Krymu.

Zdá se, že Putinovým cílem je získat od Západu ústupky, aniž by musel vystřelit - na prvním místě odvolání slibu NATO z roku 2008, že se Ukrajina jednoho dne stane členem aliance.

Je měřítkem bankrotu politiky tvrdé ruky sledované Putinem v posledních letech, že místo aby dostal Ukrajince na kolena, proměnil národ se staletou tradicí rodinných, kulturních a jazykových vazeb s Ruskem v nesmiřitelného nepřítele. Zhruba 30 % mužů a žen dotázaných Razumkovovým centrem prohlásilo, že jsou připraveni chopit se zbraně na obranu země. Jiné výzkumy uvádějí mnohem vyšší čísla.

Pokud Rusko zaútočí, narazí na mnohem tvrdšího oponenta než na neuspořádanou armádu z roku 2014. V posledních několika letech přišla na Ukrajinu západní výzbroj v hodnotě stovek milionů liber, velká část z USA, které za Bidena rozhněvaly Rusko dodávkami protitankových střel Javelin.

Kreml byl stejně rozhněván tureckým rozhodnutím dodat obávané bojové bezpilotní prostředky Bayraktar TB2, které Ukrajina poprvé použila v říjnu ke zničení separatistického dělostřelectva.

Ukrajina také provedla společná cvičení s americkými, britskými a dalšími vojáky NATO, naposledy na podzim, zatímco v zemi pobývá řada poradců.

Nicméně přes veškerou Reznikovovu bravuru jsou šéfové ukrajinské armády pesimističtí, pokud jde o invazi, které by museli čelit bez vnější pomoci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7437

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2021