Další skandál v Downing Street. Už je to absurdní

18. 12. 2021

čas čtení 3 minuty
Cože? Takže ten člověk, který měl vyšetřovat protizákonné konání mejdanu v Downing Street během lockdownu 18. prosince 2020 uspořádal vlastní vánoční mejdan ve svém úřadě o den dříve, 17. prosince 2020? Ani satira by už nedokázala zajít tak daleko.



Ukázalo se, že vysoký státní úředník, kterého pověřil Boris Johnson, aby vyšetřil pořádání mejdanů během lockdownu, kdy byly zakázány, sám takový mejdan uspořádal. Nyní odstoupil.


Simon Case, tajemník britské vlády v Downing Street,, údajně loni v prosinci ve své kanceláři ve Whitehallu popíjel až s  20 zaměstnanci.
 
Nyní  odstoupil ze své funkce vyšetřovatele údajných večírků v Downing Street, na nichž se porušovaly předpisy, poté, co vyšlo najevo, že ve stejném období sám jednu takovou akci pořádal.


Úřad britského premiéra v Downing Street nyní uvedl, že Simon Case toto vyšetřování nebude dělat, "aby zajistil, že probíhající vyšetřování si zachová důvěru veřejnosti". Nahradí ho  státní úřednice Sue Grayová.

Tahle Sue Grey?


I když existuje série dokumentů, Greyová je nadšeně utajuje. Víme, že instruovala poradce jak vymazávat emaily (dvojím vymazáním), aby nemohly být splněny žádosti o přístup k informacím od občanů.

Caseova zpráva o údajném večírku uvnitř premiérova úřadu v Downing Street č. 10 z 18. prosince loňského roku, kdy byl zakázán veškerý  společenský život uvnitř budov, a o řadě dalších vládních mejdanech měla být zveřejněna již tento týden.

Caseova práce však byla zpochybněna poté, co řada zdrojů poukázala na to, že 17. prosince, tedy den před údajným večírkem na Downing Street, se i v Caseově kanceláři konala vánoční akce pro zaměstnance.

Toto odhalení je další významnou nepříjemností pro Downing Street, kterou v posledních týdnech postihla řada skandálů a ve čtvrtek 16.12. také  katastrofa  v podobě prohraných doplňovacích voleb v North Shropshire ve prospěch liberálních demokratů.

Tato zpráva vyvolala otázky, co  vlastně o svém protizákonném mejdanu pro zaměstnance Case řekl Borisi Johnsonovi před tím, než se ujal vyšetřování protizákonných vládních mejdanů pro zaměstnance - premiér opakovaně trval na tom, že on ani jeho zaměstnanci žádná pravidla neporušili.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6328

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2021