Jak lobby velkých zemědělských podniků podkopává plán EU na ekologizaci zemědělství

22. 10. 2021

čas čtení 3 minuty
  • Zemědělci a lobbisté jsou rozděleni v názoru na evropskou reformu zemědělství, která může navýšit příjmy pěstitelů a chovatelů a zvýšit spotřebitelské ceny. 
  • Mezi farmáři a těmi, kdo je údajně reprezentují, zeje doslova propast. 

Zemědělci jako Valentina Pallavicinová hospodařící na farmě jižně od Říma tvrdí, že klíčové části nového evropského programu nazvaného "Farm to Fork" už vlastně plní. Cílem je omezit používání pesticidů a antimikrobiálních přípravků, stanovit limity po plýtvání potravinami a při vytváření udržitelného systému zemědělského hospodaření využívat obnovitelné zdroje energie, informují Priyanka Shankarová, Thin Lei Winová a Ludo Hekman.

Pallavicinová také říká, že se obává organizovaných lobbistických organizací, které tvrdí, že hovoří jejím jménem. Velcí hráči podle ní nemají rádi tento typ politiky, protože zvýší finanční náklady a "vydělají na tom, pokud ceny budou nižší".

Ačkoliv se nikdy nesetkaly, Alina Lisová na své třicetihektarové farmě se čtyřiceti kravkami v západním Polsku dospívá ke stejným závěrům. "Věřím, že zemědělství v Evropě by mělo být udržitelné kvůli přírodě a potravinové bezpečnosti," říká Lisová.

Lisové klesají zisky, když soupeří s intenzívními farmami, které spoléhají na masivní použití chemických hnojiv a antibiotik.

Boj o to, kdo reprezentuje skutečný hlas a zájmy zemědělců jako Pallavicinová a Lisová i miliony dalších Evropanů, které tito lidé živí, dosáhl vrcholu, když Evropský parlament hlasuje o radikálně novém směru zemědělského hospodaření v EU. Než začne návrh platit, musejí jej ještě schválit také členské státy.

Producenti obdrží podporu z rozpočtu Společné zemědělské politiky, který každoročně od roku 2005 vyplatil dotace ve výši přesahující 50 miliard eur. Z toho ale 80 % jde 20 % největším zemědělským firmám v EU.

Ti kdo prosazují novou strategii podpory zemědělství Farm to Fork, včetně ekologických organizací, tvrdí, že omezí podíl zemědělství na emisích skleníkových plynů a udrží cenu potravin na přijatelné úrovni. Hodnocení vědců Evropské komise zjistilo, že strategie by mohla podpořit zemědělce a snížit emise spojené se zemědělstvím v EU o 20 %.

Nicméně plán se ocitl pod palbou silné lobby agrobyznysu, která tvrdí, že návrh není vědecky odůvodněný, povede k růstu cen pro spotřebitele a jde proti zájmům evropských zemědělců.

Dokumenty které má k dispozici Deutsche Welle ukazují, že lobby se snaží zbavit specifických cílů ohledně omezení pesticidů a umělých hnojiv, zmínek o zdravotních rizicích spojených s intenzívním zemědělstvím, požadavků na zvýšení transparence označováním produktů a schopnosti členských států uvalit vyšší daně na produkty vyráběné neudržitelným způsobem.

Avšak stejná lobby je obviňována ze zneužívání vědeckých poznatků, překrucování mediálních výstupů a opuštění zemědělců o nichž tvrdí, že je zastupuje.

Dlouhé měsíce trvající společné vyšetřování Lighthouse Reports, Deutsche Welle, Follow the Money, Mediapart a Domani zahrnulo rozhovory s třicítkou zemědělců, politiků, vědců, lobbistických skupin a expertů a nahlédlo do důvěrné komunikace, která odhaluje rozsah vlivu lobbistických organizací.

Výsledkem je portrét bohatých průmyslových nátlakových skupin - od petrochemických společností a nadnárodních gigantů zaměřených na balení masných výrobků až po farmaceutické firmy - které zarputile zdržují politiku EU. Stejně tak jsou patrné kritické rozdíly oproti rodinným farmám, jejichž blahobyt lobbisté údajně brání.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5703

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2021