Colin Powell (84) zemřel na komplikace vyvolané covidem

18. 10. 2021

čas čtení 1 minuta


V pondělí v poledne zemřel na komplikace vyvolané covidem Colin Powell (84), americký čtyřhvězdičkový generál a bývalý americký ministr zahraničí. Hrál klíčovou roli v ospravedlňování americké invaze do Iráku v roce 2003 a mylně v únoru 2003 tvrdil v OSN, že Saddám Husejn má zbraně hromadného ničení. Uvedl, že jeho informace pochýázejí od svědectví blíže neidentifikovaných emigrantů z Iráku. K americké invazi do Iráku došlo bez schválení OSN.



Powella ošetřovali na covid v národním zdravotnickém středisku Waltera Reeda v městě Bethesda v Marylandu. Byl plně očkován proti covidu, avšak měl vážne oslabenou imunitu v důsledku rakoviny krve, jíž trpěl.

Novinář Bob Woodward zveřejnil svůj nedávný, zřejmě poslední rozhovor s Colinem Powellem, v němž mu Powell řekl: "Nic si z toho nedělejte, že umřu." Bojoval dva roky s rakovinou krve. "Podívejte se, vždyť je mi pětaosmdesát let!"

 
Powell byl první americký černošský ministr zahraničí, za George W. Bushe v letech 2001-2005. Narodil se v New Yorku, vyrostl ve čtvrti Bronx a před vstupem do armády chodil do státních škol.


V letech 1989-1993 byl předsedou amerických spojených armádních šéfů štábů.

Powell odstoupil z funkce amerického ministra zahraničí v listopadu 2004, po znovuzvolení George W. Bushe prezidentem. Později tvrdil reportérům, že se snažil Bushe varovat před invazí do Iráku, ale že Bushe podpořil, když se ten rozhodl invazi provést.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5835

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2021