Británie: Boris Johnson vyhodil z vlády dva neschopné ministry a posílil roli svých doprdelistů

16. 9. 2021

čas čtení 5 minut
 

Boris Johnson ve středu "restrukturalizoval" svou "vládu". Je o něm známo nejen to, že systematicky lže (toto video jeho sebraných lhaní vidělo na Twitteru už 35 milionů Britů, BBC dělá mrtvého brouka a bojí se to odvysílat):

a že všechny kolem sebe systematicky zrazuje, ale i to, že záměrně jmenoval do své vlády nekompetentní ministry, aby nemohli konkurovat jeho nekompetenci. Johnsonova vláda velmi připomíná různé vlády komunistických režimů před rokem 1989, protože povinností jeho ministrů je nekriticky podporovat brexit a všechno, co se Johnsonovi zamane. (Dokonce kdysi donutil své ministry při zasedání vlády, aby skandovali něco jako "Ať žije brexit!".) Ministři mají povinnost zamlčovat, jakou ekonomickou i politickou katastrofou je brexit.

 
V poslední době se začaly v osmdesátičlenné většině konzervativních poslanců v Dolní sněmovně objevovat trhliny, mnozí poslanci nesouhlasí s Johnsonovým nově zavedeným drastickým zvýšením daní a poplatků národního pojištění, které postihují především mladé a málo vydělávající jedince. Mnozí konzervativci také protestují proti rozvolnění stavebních regulačních předpisů, protože se obávají, že malebné jihoanglické vesnice, kde působí jako mistní poslanci, budou zahlceny nově postavenými paneláky.

"Restrukturalizací" vlády Johnson naznačil, že kohokoliv, kdo mu neleze kamsi, rychle zlikviduje. Vyhodil ministra školství Gavina Williamsona, který udělal během pandemie a uzavření britských škol mnoho chyb, stejně tak vyhodil ministra zahraničí českého původu Dominica Raaba, který v době největší krize s náhlým odchodem amerických a západních vojáků z Afghánistánu letos v srpnu odjel na dovolenou a odmítl zatelefonovat afghánskému ministru zahraničí.  Johnson vyhodil také ministra spravedlnosti Roberta Bucklanda, který nic nespáchal, a choval se ve funkci kompetentně a rozumně,  ale před lety hlasoval proti Brexitu. Raaba degradoval do daleko nižší funkce, než je ministr zahraničí, totiž právě do funkce ministra spravedlnosti. Dal mu také nic neříkající titul "zástupce premiéra".

Do funkce ministra zahraničí jmenoval dosavadní ministryni zahraničního obchodu Liz Trussovou. Tato žena je oblíbenkyní Konzervativní strany pro svou fanatickou ideologickou podporu brexitu a svůj "optimismus". Během své funkce jako ministryně zahraničního obchodu se jí podařilo uzavřít pro Británii několik malých, sporných obchodních dohod s druhými zeměmi, například s Austrálií, (tou dohodou změkčením evropských zemědělských norem ohrozila existenci domácích britských zemědělců). Její nové obchodní dohody absolutně nenahradily obrovskou ztrátu obchodní výměny Británie s Evropskou unií.

Komentátoři všeobecně považují za absolutní vtip, že Johnson jmenoval ministryní kultury absolutně neschopnou brexitérku Nadine Dorries:



Je to však nesmírně varující: Dorrisová ostře kritizuje společnost BBC, že nevysílá dostatečně brexitérsky (přitom to není pravda, BBC je natolik zastrašená, že se brexit neodváží kritizovat a řádně nereferuje o ekonomických problémech - o vážném nedostatku kamionistů, pracovníků sociálních služeb či zemědělských dělníků, které působí v zemi krizi). Je to velký problém: Johnsonovi fundamentalističtí brexitéři chtějí zprivatizovat komerční kulturní televizní stanici Channel 4, jejíž hodinové každodenní zpravodajství, které tu často citujeme, zůstává jedním z mála opravdu kvalitních zpravodajství v britských televizích. Channel 4 začal vysílat v roce 1982, zavedla ho Margaret Thatcherová. Je to unikátní instituce: vysílání je financováno z reklamy, avšak Channel 4 nemá soukromého vlastníka a všechny peníze investuje do programů. Jeho úkolem je zpochybňovat převládající mainstreamový společenský diskurs. Stanice funguje jen jako nakladatelství: sám Channel 4 žádné televizní pořady nevyrábí, ty pro něj dělá síť mnoha desítek malých i středně velkých produkčních firem po celé Británii. Odborníci varují, že privatizací Channel 4, což znamená jeho prodej nějakému americkému televiznímu gigantu, bude tato struktura výrobních televizních sil zničena.

Takže kupodivu vláda Johnsonových nekompetentů zřejmě povede k zničení dvou opravdu důležitých institucí, BBC a Channel 4, dvě z mála věcí, na něž mohla být Británie dosud hrdá. Nezávislá novinářská práce patřila vždy v Británii k tomu, čím se země mohla honosit a čím šla příkladem světu. Teď už to zřejmě nebude.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Polly Toynbee: Žádná změna pro tuto zoufalou vládu (anglicky)  

PS. Britská vláda plánuje včlenit do zákona povinnost pro rozhlasové a televizní stanice, aby vyráběly "jasně britské" pořady, posilující "britské zvyklosti a hodnoty". Toto není vtip. 




1
Vytisknout
13700

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2021