Neschopnost zabíjí

17. 9. 2021

čas čtení 3 minuty
tisková zpráva

Neschopnost zabíjí! Občanská iniciativa chce před volbami upozornit na selhání vlády při řešení koronavirové krize

Praha 16. 9. 2021 - Nově vzniklý spolek s názvem Neschopnost zabíjí tento týden spustil svůj web a sociální sítě, na kterých návštěvníky vyzývá k zasílání tragických koronavirových příběhů. Spolek by rád před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny české společnosti připomněl selhání současné vlády při zvládání pandemické situace.

Zhroucení chytré karantény, neposlouchání odborníků, nezvládnutá komunikace i demotivace lidí od dodržování protiepidemických opatření - to jsou hlavní selhání, která spolek Neschopnost zabíjí vyčítá vládě Andreje Babiše. Kvůli tomu u nás podle spolku zemřelo na covid o dvacet tisíc lidí více, než bylo skutečně nevyhnutelné.


 

Spousta z nás Andreji Babišovi věřila, že je schopným lídrem, který nás vyvede z krize. Bohužel jsme se všichni spletli. Slibovaná chytrá karanténa se mu sesypala pod rukama. Celou pandemickou situaci dlouho zlehčoval a nechal nás napospas covidové pohromě, ať se každý postará sám. Nařízení, která jeho vláda vydávala, byla chaotická a nesrozumitelná. Kvůli tomu tady umírali lidé. Dvacet tisíc lidí kvůli tomu přišlo o život předčasně a zcela zbytečně," komentuje motivaci k založení spolku jeho předseda Jan Jelínek.

Spolek na svém webu vyzývá, aby pozůstalí po obětech covidu posílali e-mailem příběhy svých zesnulých. Věří, že právě konkrétní lidské osudy dokáží lidem nejlépe otevřít oči.​​​​​​​

O svůj příběh se se spolkem podělila třeba paní Lucie: „Trvalo jim týden, než mi zavolali. Kdyby to stihli jen o den dřív, mámu bych nenakazila. V životě by mě nenapadlo, že ji tehdy uvidím naposledy. Když si vzpomenu na všechny ty kecy o chytré karanténě, zmítá se mnou vztek a bezmoc,"  uvádí dvaačtyřicetiletá žena.

Na webu spolku se objevil také graf, který zobrazuje porovnání počtu mrtvých v přepočtu na obyvatele. Právě z něj lze jednoduše vyčíst, že dvacet tisíc lidí u nás vůbec nemuselo zemřít, kdyby vláda zvládla epidemii jako třeba v Německu, Rakousku, Srbsku či Estonsku.​​​​​​​ Žádná jiná vláda za sebou prý nenechala tolik mrtvých jako ta Babišova.

Nemůžeme se dívat na to, jak se Andreji Babišovi a jeho marketingovému týmu daří před volbami nechat Čechy zapomenout na brutální selhání vlády při řešení pandemické krize. Dva ze tří Čechů, kteří na covid umřeli, umřít nemuseli, pokud bychom si zvolili schopnou vládu. Žádná jiná vláda za sebou nenechala tolik mrtvých jako ta Babišova. Rád bych, aby mí spoluobčané toto měli na paměti, až budou stát u volebních uren," dodává Jelínek.

Pro více informací kontaktujte:

ivo.cervinka@neschopnostzabiji.cz


Web: www.neschopnostzabiji.cz

Grafika projektu:

https://drive.google.com/drive/folders/15DqFXeJvIsIHpqo_ZrI2qfqSr73TbOZk?usp=sharing



Graf s porovnáním počtu mrtvých:

https://drive.google.com/drive/folders/1rvbakuwKWYbpTYiSzIIvjqSwzDjW7CnI?usp=sharing



Video se vzkazem předsedy spolku Jana Jelínka:

https://drive.google.com/file/d/1vAuJn04uRQ4emZ_MOugTg_n817P6_Odc/view?usp=sharing




















-1
Vytisknout
11660

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2021