REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

26. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
Jan Čulík reprodukuje subjektivní výpověď čtenářky o původu českého strachu a připojuje k ní své námitky. Karel Dolejší rozebírá "názorový vývoj" Matěje Stropnického od "radikálního zeleného" až po národněsociálnědemokratického kariéristu za každou cenu - a soudí, že zmíněné proměny ve zkratce reprodukují vývoj české demokratické levice po nástupu Zemana do čela ČSSD v roce 1993. A Petr Chadraba informuje o okolnostech zániku první feministické vlády na světě ve Švédsku.

Masarykova univerzita realizovala průzkum veřejného mínění ohledně toho, co si Češi myslí o klimatické krizi. Jan Čulík mluví s Janem Krajhanzlem, hlavním autorem tohoto projektu.

Miloš Dokulil zahrál ďáblova advokáta a klade otázku, zda zdravý člověk vůbec potřebuje vakcinaci proti COVIDu, zatímco lékaři varují před rostoucími počty neočkovaných mladých na JIP. To v Rusku dokonce každý pátý lékař nedoporučuje očkování, z toho až tři čtvrtiny kvůli nedůvěře k ruským vakcínám. A maďarský výzkum ukázal, že čínská vakcína Sinopharm je u seniorů neúčinná.

Možná jste to nevěděli, ale ke zdravé demokracii patří i nedůvěra. A to třeba i když vám expert na Blízký východ sugeruje myšlenku, že svět mohou zachránit elektromobily. Boj s klimatickou krizí ovšem tak jako tak prohráváme.

Zatímco britské speciální jednotky chystají tajné mise proti Číně a Rusku, na stole je otázka, zda po odchodu Merkelové přežije německá Ostpolitik. A také, zda a jak lze vyhrát dnešní studenou válku.

-1
Vytisknout
5309

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2021