Falešný antiimperialismus popírá zvěrstva spáchaná na Ujgurech

26. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
  • "Antiimperialisté" pociťují potřebu napadat mluvčí, kteří upozorňují na čínská zvěrstva vůči Ujgurům.
  • O důkazy, které to dokládají, se přitom nestarají.
  • Některé z těchto důkazů pocházejí ze samotných čínských vládních zdrojů. 

Jak přibývá důkazů a zvěrstvech čínské vlády spáchaných na Ujgurech a dalších turkických muslimech - satelitních snímků koncentračních táborů, státních plánů masové exploatace a internace, svědectví přeživších, kteří měli být "zmizeni", kteří byli mučeni a podrobeni sexuálnímu zneužívání - stejně tak přibývá politických kontradikcí v reakcích mezinárodního společenství, napsali Azeezah Kanjiová a David Palumbo-Liu.

Nyní existuje i skupina západních "antiimperialistů", kteří se staví na stranu Číny jednoduše proto, že mají pocit, že cokoliv USA tvrdí je podezřelé, takže to co prohlásí Čína podezřelé není.

Tak Ujgurové trpí škodami celkem čtyř typů: Čínským útlakem, americkou imperialistickou kooptací, levičáckým popíračstvím a zradou muslimských lídrů.

Přitom první zpráva Amnesty International o zvěrstvech na Ujgurech pochází z roku 1992 a hovoří o situaci, která se vyvíjí již od roku 1989 - včetně tajného věznění, mimosoudních poprav a potlačování svobody náboženského vyznání.

Human Rights Watch vyzývá americkou vládu k nátlaku na Čínu v této věci od roku 1998.

V roce 2004 specialista Georgetown University na Sin-ťiang James Millward autoritativně dekonstruoval čínská senzacechtivá a nepodložená obvinění ohledně "teroristické" hrozby ze strany Ujgurů.

Nicméně některé části levice dál popírají zprávy o čínských zvěrstvech coby americké imperialistické spiknutí a své "antiimperialistické" hlavy strkají do písku.

Nejodhodlanější baštou popíračství je web Grayzone, který sám sebe označuje za "nezávislou zpravodajskou webovou stránku věnovanou originální investigativní žurnalistice a analýze politiky a impéria". Primárně se soustřeďuje na diskreditaci některých prominentních mluvčích, kteří se snaží přitáhnout pozornost k perzekuci Ujgurů. Současně rozsáhlé důkazy stojící za sděleními napadených nechává Grayzone z větší části stranou.

Přitom velká část důkazů pochází ze samotného čínského státního aparátu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
9750

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2021