Koronavirus: Boris Johnson se při rychle vzrůstajícím počtu nákaz "už nebude řídit vědci"

5. 7. 2021

čas čtení 4 minuty
Navzdory obrovskému každodennímu nárůstu infekcí oznámil britský premiér Boris Johnson, že 19. července rozvolní veškerá karanténní opatření. Ignoruje varování vládních vědeckých poradců, kteří upozorňují, že tím vybuduje "továrny na výrobu koronavirových mutací".

Navzdory tomu, že počet nákaz je v Británii nyní nejvyšší od ledna 2021, Johnson chce zrušit právně podložené příkazy pro britské občany požadující dodržování karanténních opatření a nošení roušek a nechá jednotlivé občany, aby se sami rozhodovali, zda chtějí i nadále dodržovat karanténní opatření. Z namátkových rozhovorů britských televizních stanic s občany na ulicích vyplývá, že většina dotazovaných plánuje roušky nosit i nadále.

 

V Británii bylo očkováno první dávkou 67,8 procent Britů, tedy 86 procent dospělých osob a oběma dávkami 50,3 procent Britů, tedy 63,8 dospělých osob. V nemocnicích je 1966 lidí, na jednotkách intenzivní péče je 320 osob, za posledních 24 hodin zemřelo 15 osob. Nejvíce nových denních nákaz, 6008 je nyní v kategorii lidí ve věku 20-29 let, na druhém místě (2909 nákaz) je kategorií lidí 30-39 let, na třetí místě (2792 denních nákaz) je kategorie lidí 15-19 let.    Ze skotských údajů vyplývá, že největší počet hospitalizovaných za poslední týden je v kategorii lidí ve věku 25-44 let, na druhém místě jsou lidé v kategorii 45-64 let, přestože jsou lidé nad 55 let už skoro všichni očkováni oběma dávkami:





Zvlášť dramatický nárůst infekcí zaznamenává severovýchod Anglie. Okres South Tyneside zaznamenal za sedm dní do 29. června nárůst infekcí o 195 procent, Gateshead nárůst o 142 procent a Sunderland nárůst o 131 procent. Ještě větší nárůst zaznamenaly Oxford a Tamworth, všech těchto pět oblastí má nyní 480 až 585 nákaz na 100 000 lidí.

Jak se Británie stala Morovým ostrovem:

Zde je pozoruhodné srovnání situace v Británii s USA:


Navzdory poněkud děsivé situaci v Británii chce Johnson dovolit plně očkovaným občanům volně cestovat do "oranžových" zemí (za něž Británie považuje skoro celou Evropu, s výjimkou pár španělských ostrovů, Izraele a některých ostrovů na konci světa) a po návratu se oběma dávkami očkovaní už nebudou muset izolovat, nošení roušek s výjimkou nemocnic a zdravotnických středisek bude dobrovolné a plně očkované osoby se už nebudou muset izolovat, pokud přijdou do kontaktu s nakaženou osobou. Zrušeno bude také opatření, kdy se musely izolovat statisíce britských žáků, pokud se vyskytl někdo nakažený v jejich školní skupině. Budou také znovuotevřeny noční kluby. Vláda nicméně bude lidem doporučovat, aby v rizikových situacích, zejména ve veřejné dopravě, dále nosili roušky.

Nový Johnsonův "ministr zdravotnictví" Sajid Javid, pod vlivem ultrapravičáků ve vedení Johnsonovy nyní populistické strany toryů, se vyjádřil, že plně potlačit koronavirus nebude možné a Británie bude muset "najít způsob, jak s nákazou žít". Johnsonovi konzervativní poslanci většinou dospěli k názoru, že je načase zrušit veškerá karanténní opatření, protože rychlý nárůst infekcí "nemá skoro žádnou vazbu na hospitalizace či úmrtí". Pomíjejí hrozbu vzniku nezvládnutelných variant. Jeden konzervativec se vyjádřil, že po 19. červenci se už britští politikové nebudou řídit vědci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
6170

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2021