Studie: Běžné vakcíny chrání i před variantou delta

9. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Běžně používané západní vakcíny chrání i před novou variantou delta dostatečně.
  • K tomu je však třeba absolvovat obě očkování. 

Nový francouzský výzkum, jehož výsledky jsou k dispozici jako preprint v časopise Nature, přináší důkazy o tom, že široce používané vakcíny proti COVIDu stále nabízejí silnou ochranu před mutovaným koronavirem, který se rychle šíří po celém světě. 


Varianta delta se šíří především populacemi s nízkou mírou proočkovanosti. (Ale také v Británii, která upřednostnila politiku naočkování co největšího počtu lidí jednou dávkou vakcíny, což zejména v případě klasické vektorové vakcíny AstraZeneca dostatečnou ochranu před deltou nezajišťuje - pozn. BL.) V USA se oblasti s vysokou proočkovaností pomalu vracejí k normálu, zatímco na ostatních místech narůstá počet hospitalizací.

Výzkumníci z francouzského Pasteurova institutu hlásí, že kritický význam pro získání odolnosti vůči deltě má plná vakcinace.

Při laboratorních testech krev od lidí s jednou dávkou vakcíny Pfizer nebo AstraZeneca "sotva inhibovala variantu delta. Ale několik týdnů po druhé dávce takřka všechny vzorky zaznamenaly nárůst imunity postačující k neutralizaci varianty delta. I přesto, že získaná imunita byla poněkud nižší, než v případě ranějších variant viru.

Testováni byli také neočkovaní lidé, kteří přežili koronavirovou infekci. Bylo zjištěno, že jejich protilátky byly proti nové mutaci čtyřikrát méně účinné. Avšak i jen jediná dávky vakcíny u těchto osob přinesla dramatický nárůst protilátek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4708

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2021