Jihoafrická republika zrychluje vakcinaci. Pro tuto vlnu pandemie pozdě

12. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Jihoafrická republika má i na africké poměry rekordní počty obětí COVIDu a dosud se jí nepodařilo naočkovat větší podíl obyvatel. 
  • Proto zrychlená očkovací kampaň teď probíhající vlnu pandemie v zemi nezastaví.
  • Nicméně rychlý pokrok v proočkovanosti může přesto pomoci při další vlně, která určitě ještě přijde. 

Někteří na vozíčku, jiní o holích, stovky Jihoafričanů nedávno stály frontu na parkovišti v Johannesburgu, aby se nechaly očkovat proti COVIDu-19. Navzdory rouškám, sociálnímu distancování a nevlídnému zimnímu počasí na jižní polokouli převládla slavnostní atmosféra, napsal Andrew Meldrum.

"Jaká úleva!", říká Vincent Damon, třiašedesátiletý elektrotechnik, když obdržel druhou dávku. "Za čtyři dny jsem ztratil čtyři přátele. Všechny mladší šedesáti let. Pandemie se zhoršuje. Je to děsivé."

Nové případy infekcí v Jihoafrické republice v posledních dnech dosáhly rekordu. Jde o součást rapidního rozvoje pandemie na celém kontinentu a experti tvrdí, že nárůst ještě neskončil. Kvůli boji s další vlnou JAR obnovila některá omezení, včetně uzavření restaurací a barů a omezení prodeje alkoholu. A po několika zádrhelech zrychluje i očkovací kampaň.

Ale i když se daří urychlit očkování, experti tvrdí, že je příliš pozdě na to omezit smrtící dopad nové vlny pandemie. Takže JAR nyní spěchá naočkovat dostatečný podíl ze svých 60 milionů obyvatel, aby omezila dopad příští vlny.

JAR ohlásila více jak 35 % z 5,8 milionů případů ve všech 54 afrických zemích, ačkoliv tu žijí pouhá 4 % obyvatel kontinentu. Sedmidenní klouzavý průměr denních úmrtí se za posledních čtrnáct dní více jak zdvojnásobil a 9. července dosáhl více jak 360 úmrtí denně.

Odráží to znepokojivý širší trend. Sousední Zimbabwe se 6. července vrátila k lockdownu a Kongo, Rwanda, Senegal a Zambie patří k 16 zemím kontinentu potýkajícím se s novou vlnou pandemie. V samotné JAR se nyní počet nových případů zdvojnásobuje každých 18 dní.

Přitom míra proočkovanosti je v Africe velice nízká: Jen 16 milionů osob, 2 % všech 1,3 miliardy obyvatel kontinentu, bylo plně očkováno.

Alespoň jednu dávku vakcíny obdržely přes 4 miliony Jihoafričanů, neboli zhruba 6,5 % všeho obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4158

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2021