Použije Turecko v Kábulu syrské žoldnéře?

14. 7. 2021

čas čtení 3 minuty
  • Objevily se zprávy, že Turecko rekrutuje syrské povstalce do mise na ostrahu kábulského letiště.
  • Tyto zprávy jsou nejisté, protože není zřejmé, zda se podaří získat souhlas místních aktérů a Američanů. 
  • Přitom Ankara tuto misi navrhuje právě kvůli zlepšení vztahů s USA. 

Turecko údajně plánuje v navrhované misi s cílem zajistit ostrahu a provoz kábulského letiště, avšak rekrutace by měla proběhnout prostřednictvím soukromých bezpečnostních agentur, napsal Fehim Tastekin.

Zdá se, že turecká vláda rekrutuje žoldnéře pro plánovanou misi na kábulském letišti, poté co Američany vedená mise NATO končí stažením z Afghánistánu.

Podle syrských kurdských zdrojů vedení tureckých zpravodajských služeb diskutovalo 24. června ve vesnici Hawar Kilis se zástupci syrských povstaleckých frakcí sdružených v Syrské národní armádě. Frakcím bylo řečeno, že mají zahájit přípravy na nasazení 2 000 - 2 600 bojovníků v Afghánistánu, přičemž velení si řeklo o měsíční mzdu 3 000 dolarů.

Turecká rekrutace syrských bojovníků na podporu libyjských a ázerbájdžánských spojenců bylo kontroverzní, včetně podezření, že některým žoldnéřům nebyly vyplaceny slíbené sumy, že někteří velitelé ukradli peníze na mzdy, že bojovníci, kteří si přáli vrátit se do Sýrie, tak nesměli učinit zraněným či rodinám padlých nebyly vyplaceny slíbené kompenzace. Zdá se, že nic z uvedeného Ankaru neodradilo.

Ankara popřela přesun bojovníků do Náhorního Karabachu, navzdory četným zprávám tvrdícím opak. Pokud jde o Libyi, počáteční popírání následovalo přiznání a žoldnéři se nakonec stali zjevným prvkem libyjské politiky.

Nabídka Ankary na hlídání kábulského letiště po stažení NATO je široce považována za snahu získat si přízeň ve Washingtonu a zlepšit vzájemné vztahy. Ankara má však tentokrát problém ospravedlnit novou misi doma.

Jakékoliv nasazení žoldnéřů by vyžadovalo schválení jak mezinárodní koalice, tak lokálních aktérů v Afghánistánu. Souhlas centrální vlády sám o sobě nestačí.

Nakolik efektivní zde mohou zahraniční žoldnéři být, zůstává otevřenou otázkou.

Mluvčí Pentagonu John Kirby minulý týden uvedl, že nemůže zprávy o tureckých žoldnéřích ani potvrdit, ani vyvrátit. Načrtl také přísná kritéria a protokoly, které by syrští bojovníci jen obtížně plnili.

Tureckých vojáků je nyní v Afghánistánu 600 a zodpovídají za provoz vojenské části kábulského letiště v rámci mise NATO Resolute Support. Ankara zjevně neplánuje nasadit další. Očekává se, že USA v zemi ponechají asi 650 vojáků k zajištění bezpečnosti diplomatů. Kromě toho se očekává, že na kábulském letišti zůstane několik set vojáků potenciálně do září.

Talibán rychle rozšiřuje území pod svou kontrolou, včetně příhraničních oblastí sousedících s Íránem, Tádžikistánem a Uzbekistánem. Přitom navrhovaná turecká mise zůstává nejistá, protože po telefonických konzultacích ministrů obrany Turecka a USA ze dne 8. července nebyl zveřejněn žádný jasný závěr.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5381

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021