Průběžné zpravodajství:

Spojené státy varovaly Američany, aby necestovali do Británie, protože je tam riziko nákazy "velmi vysoké"

20. 7. 2021

čas čtení 3 minuty
Nejpostiženějšími oblastmi nákazou je Plzeň sever (53,3 nákaz na 100 000 obyvatel) , a další oblasti kolem Plzně, Praha (40,39) a okolí. V pondělí 19.7.  zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 216 denních nákaz. V ČR do 19.7. zemřelo 30 341 lidí. V nemocnicích je 37 osob. Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 670 823 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 5 304578 osob, druhou dávkou 4 194 897 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 42  procent obyvatelstva.

- Lockdowny nepoškozují zdraví více než covid, zjistili vědci. Jejich zjištění vyšlo v časopise BMJ Global Health. Vědci zkoumali statistiky o úmrtnosti na všechny příčiny z 94 zemí světa a zjistili, že země jako Nový Zéland a Austrálie nezaznamenaly loni vůbec žádná nadbytečná úmrtí, protože zavedly lockdowny rychle, Naproti tomu země jako Brazílie, Švédsko, Rusko a části Spojených států měly během pandemie velký počet nadbytečných úmrtí. Země, které jednaly rychle a agresivně měla často méně úmrtí než v předchozích letech. Z jedné studie vyplynulo, že lockdown snížil roční úmrtnost o 6 procent už jen tím, že zastavil šíření chřipky. ZDE 

- Počet nákaz v Rusku překročil 6 milionů.

-Počet nadbytečných mrtvých v Indii je zřejmě až desetkrát vyšší než oficiální údaje. Státní úředníci záměrně podceňují počet mrtvých.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte varoval, že v důsledku šíření varianty delta bude nutno zavést přísnější karanténní opatření. "Toto je nebezpečnější. Je to agresivnější a smrtící," konstatoval. 


- 60 procent hospitalizovaných lidí na covid v Británii nebylo očkováno.

- Británie zaznamenala 39 950 denních nákaz, za poslední týden tam počet nákaz stoupl o 41 procent. Registrovala také 19 denních úmrtí. Za poslední týden mělo v Británii pozitivní test na covid 322 170 lidí, zemřelo  tam 296 osob, což je nárůst o 48 procent od předchozího týdne. Celkem bylo oběma dávkami očkováno více než 36 milionů Britů.

- Globálně byly ztrátou zaměstnání v pandemii postiženy především ženy a jen zaměstnanost mužů se vrátí letos k situaci v roce 2019, uvádí Mezinárodní organizace práce. 

- Spojené státy zvýšily riziko nákazy cestování do Británie na nejvyšší úroveň, na "velmi vysoké" riziko, a varovaly Američany, aby necestovali do Británie v důsledku široce rozšířené varianty delta. I plně očkovaní občané mohou být ohroženi rizikem nákazy a mohou šířit koronavirus.

- Teherán zavedl na týden nový lockdown v důsledku nové vlny nákaz.

- Kuba má nejvyšší míru nákaz per capita v celé Latinské Americe a více než jakákoliv země v severní a jižní Americe. Kuba, která má 11 milionů obyvatel, registruje skoro 400 nákaz na 100 000 obyvatel, což je devětkrát více než světový průměr.

- Íránci jezdí do Arménie se tam nechat zadarmo očkovat, protože v Íránu je nedostatek vakcín.

- Francie zaznamenala 20 nových denních úmrtí a 902 lidí je na jednotkách intenzivní péče. Celkem ve Francii zemřelo 84  987 lidí.

- Itálie zaznamenala 7 nových denních úmrtí a 2072 nových infekcí. Je to nárůst od předchozího dne, kdy zemřely jen tři lidi, a je to pokles nákaz, předchozího dne bylo v Itálii nakaženo 3127 osob.   Celkem zaznamenala Itálie 127 874 úmrtí - více má v Evropě jen Británie.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

1
Vytisknout
5114

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2021