"Rozsudek smrti pro spoustu lidí": Bohaté státy opět stojí v cestě zrušení patentů k vakcínám

22. 7. 2021

čas čtení 5 minut
- Neformální zasedání WTO skončilo bez pokroku na cestě k dohodě o výjimce z patentové ochrany vakcín proti covidu

- V cestě stojí bohaté státy, jako je Německo, Velká Británie a Kanada

- Spousta lidí kvůli hamižnému přístupu bohatých států zemře

- Jen v Indii si pandemie mohla vyžádat více než tři miliony lidských životů

Neformální zasedání Světové obchodní organizace (WTO) skončilo v úterý bez znatelného pokroku na cestě k dohodě o výjimce z patentové ochrany vakcín proti covidu, protože bohaté země tento návrh nadále odmítají-  přestože se stále rychleji šíří mimořádně nakažlivá varianta delta a pravděpodobně se objeví další nebezpečné mutace, informuje Jake Johnson na webu commondreams.org

Příští neformální zasedání orgánu WTO pověřeného dohledem nad realizací Dohody o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví se uskuteční až v září, tedy téměř rok poté, co Indie a Jihoafrická republika poprvé představily výjimku z patentové ochrany.

Navzdory podpoře více než 140 zemí, šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO) a stovek občanských organizací po celém světě se navrhované zrušení patentové ochrany již několik měsíců potácí v bezvýsledných jednáních, protože bohatí členové WTO - především Německo, Spojené království a Kanada - odmítají upustit od podpory patentových práv tváří v tvář rostoucímu tlaku občanů.

Mezinárodní koalice organizací veřejného zdraví People's Vaccine Alliance, která vede kampaň za spravedlivou distribuci vakcín, po úterním zasedání WTO varovala, že "nečinnost zemí není jen frustrující byrokracií".

"Je to rozsudek smrti pro spoustu lidí," uvedli zástupci koalice na Twitteru. "Podpořte výjimku z dohody TRIPS. Ukončete pandemii."

Tato koalice tvrdí, že výjimka z patentové ochrany by v případě schválení pomohla usnadnit rychlé zvýšení výroby vakcín proti covidu, které dosud nedokázaly pokrýt celosvětovou potřebu - zejména v zemích s nízkými příjmy. Ty obdržely pouze 1,1% z dosud aplikovaných 3,7 miliard dávek.

Výjimka vyzývá k dočasnému pozastavení pravidel duševního vlastnictví souvisejících s vakcínami. Duševní vlastnictví brání výrobcům na celém světě vyrábět generické vakcíny. Jedná se o omezení, jež hrstce mocných farmaceutických korporací ponechává monopol na výrobu očkovacích látek.

Farmaceutické giganty a bohaté státy sice souhlasily s darováním milionů dávek vakcín chudým zemím, ale toto charitativní gesto jen málo přispívá k odstranění obrovských nerovností v přístupu k vakcínám, takže zranitelní lidé na celém světě nejsou chráněni před nyní převládající variantou delta a dalšími potenciálními variantami koronaviru.

Společnost Pfizer, která prodala většinu svých dávek vakcín bohatým zemím, usiluje o schválení dodatečného očkování v USA, přestože mnoho lidí v chudých zemích zůstává bez jediné dávky.

Výkonná ředitelka britské organizace Jubilee Debt Campaign Heidi Chow obvinila bohaté země, že se ve WTO dopouštějí "hanebné zdržovací taktiky", zatímco "počet úmrtí v zemích globálního Jihu stále narůstá, státy čelí devastující třetí vlně a mutacím, a to pouze s malým množstvím vakcín nebo úplně bez nich".

A zatímco je dohoda o výjimce z patentové ochrany nedosažitelná, vysoce nakažlivá varianta delta působí spoušť po celém světě: proniká do Afriky, Jižní Ameriky, jihovýchodní Asie a do dalších oblastí s nízkou mírou proočkovanosti.

"Afrika se nyní nachází v nejsmrtelnější fázi pandemie a vyhlídky na úlevu jsou jen malé," napsal minulý týden deník New York Times. "Varianta delta se šíří napříč kontinentem. Namibie a Tunisko hlásí více úmrtí na obyvatele než kterákoli jiná země. Nemocnice na celém kontinentu se plní, zásoby kyslíku se tenčí, zdravotníkům docházejí síly a počet zaznamenaných úmrtí jen za poslední týden vyskočil o 40%."

"Dokonce ani za rok," pokračuje New York Times, "nemusí zásoby vakcín stačit na pokrytí poptávky 1,3 miliardy obyvatel Afriky, pokud se o ně bohatší země nepodělí a nepřehodnotí fungování stávajícího distribučního systému."

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ve středečním projevu v Tokiu označil přetrvávající nerovnosti v distribuci vakcín za "děsivou nespravedlnost", která prodlužuje globální pandemii a ohrožuje nespočet životů.

K dnešnímu dni dosahuje oficiální počet obětí covidu více než 4,1 milionu, ale skutečný počet je pravděpodobně mnohem vyšší. Jedna studie tvrdí, že jen v Indii by počet obětí mohl dalece překračovat tři miliony.

"Není to jen morální nehoráznost; je to také epidemiologicky a ekonomicky zničující," řekl Tedros o nerovném přístupu k vakcínám. "Pandemie je zkouškou a svět v ní selhává."

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
5093

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2021