Na Slovensku se údajně chtějí očkovat lidé proto, aby mohli na setkání s papežem

22. 7. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

V září má Slovensko navštívit papež František I., a to hned na několika místech. Vláda podmínila návštěvu jeho bohoslužeb plnou vakcinací. To by mohlo, vzhledem k relativně vysoké příslušnosti Slováků ke katolické církvi, relativně významně podnítit zájem o očkování. Jak prohlásila jedna paní, se kterou jsem se krátce bavil v Bratislavě, "babky sa idú očkovat". Slovenský parlament nedávno schválil loterijní výzvu občanům, kteří mohou být odměněni, pokud přesvědčí lidi ve svém okolí, aby se nechali očkovat. Je otázka, zda existuje nějaká hranice, za kterou už by snaha státu přesvědčit občany o potřebě vakcinace postoupit neměla. A co by asi tak mohlo motivovat k očkování apatičtější, nebo dokonce vakcinací znepokojená část společnosti.

K oné hranici mi sdělila na sociální síti Milena Jakoubková: "U očkování ji mám dost daleko - kromě toho proti názorům vzniklým na základě dezinformací budou fungovat jen emoce. Loterii si člověk odpustí, to je pořád jen příslib, ale taková zlevněná klobása.."


Vedle toho padaly návrhy, jakým způsobem motivovat českou společnost, případně její jednotlivé skupiny, k očkování proti covid-19. Václav Zeman například navrhuje, že by se očkování stalo povinnou součástí návštěvy obchodního domu Primark, jehož otevření na Václavské náměstí v Praze před několika týdny vyvolalo zájem, rezultující v řady nedočkavých zákazníků táhnoucí se náměstím.

Další uživatel sociálních sítí se domnívá, že pozvat papeže zároveň s Putinem by mohlo přitáhnout zájem lidí různorodých ideologických přesvědčení, a že by je třeba komunikační tým Andreje Babiše mohl přimět zazpívat něco od bratrů Nedvědů, přičemž pro mladší by bylo čaj uspořádat turnaj ve Fortnight (vysoce oblíbená digitální hra).

V jiné diskusi na sociálních sítích jsem se dozvěděl (velmi zkoncentrováno), že v podstatě jakákoliv pochybnost je důvodem k tomu odmítnou očkování, zejména s ohledem na dlouhodobé dopady. Na odkaz ke studii v The Nature, která se zabývá působením předešlých vakcín na choroby způsobené jinými typy koronaviru přichází reakce s linkem na článek na Novinky.cz, který sice v těle textu zdůrazňuje vzácnost vedlejších účinků, ne tak v titulku. 

Fakt, že díky an analýze o "disinaformation dozen" jsme schopni identifikovat malé počty zásadních dezinformátorů, v ČR vůbec nerezonují, byť česká dezinformační scéna je na tom velmi podobně. Inu, hranice zřejmě určují emoce, nicméně s premiérem, který dezinformace zneužívá ve svém politickém marketingu, byť sám byl chvíli jejich terčem, nelze spoléhat na jakoukoliv programovou strategickou komunikaci. 

A tak koblihy (klobásy z Penam) zase padnou pouze na předvolební kampaň. Jen aby je měli zaměstnanci politické strany Ano v říjnu kde rozdávat...


1
Vytisknout
5310

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2021