Největší národ bez vlastní země stále neúspěšně bojuje za svá základní občanská práva

22. 7. 2021 / Kateřina Paříková

čas čtení 2 minuty


Kurdistán je dnes zemí rozdělenou do čtyř částí, které se staly po pádu Osmanské říše součástí dnešního Turecka, Iráku, Íránu a Sýrie. Největší národ čítající 40 milionů lidí bez vlastní země má ve všech těchto zemích problémy ohledně své národní identity, kromě částečně autonomního Iráckého Kurdistánu. Kurdové proto usilují o politické uznání syrské Rojavy, která má za cíl stát se demokracií respektující práva všech skupin obyvatelstva a respektující rovná práva žen a mužů.

 

Syrský prezident Bašár Asad v žádném případě nechce uznat kurdskou samosprávu. Ta přitom nemá za cíl odtržení se od Sýrie; na druhou stranu Kurdům ohledně jejich národních práv nechce vyjít vstříc ani v základních věcech. Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan až fašisticky Kurdy likviduje ve své zemi i mimo ni (viz jeho pronásledování, zatýkání a věznění tisíců lidí z řad politických oponentů a občanských aktivistů nebo jeho soustavné útoky v Sýrii, jejíž část neoprávněně okupuje za spolupráce s nejhoršími teroristy světa včetně Islámského státu).

Rovněž dlouhodobé útoky Turecka v regionu Iráckého Kurdistánu za účelem zničení jakýchkoliv kurdských snah o dosažení práv ve vlastní zemi. Kurdové se snaží o uznání své národní identity včetně možnosti beztrestně studovat svůj jazyk, dávat dětem kurdská jména a účastnit se bez persekucí politického života. Jelikož se jim toto nedaří z velké části i kvůli mocenským intervencím světových politických hráčů spolupracujících s diktátorskými režimy, obrací se na veřejnost.

Nyní můžete Kurdy podpořit šířením kampaně pro "svobodnou Rojavu". Rojavští obyvatelé inspirovali svět nejen bojem proti ISIS, ale rovněž snahou o vytvoření skutečně fungujícího demokratického systému na Blízkém východě, kde funkčně spolupracují všechny národní i kulturní celky společnosti.

NYNÍ nadešel čas, aby svět oficiálně udělil #Status4NorthAndEastSyria. Na Twitteru můžete sledovat @defendrojava, a podpořit tak "bouři Twitteru" pořádanou našimi přáteli v Rojavě zveřejněním hashtagu: #Status4NorthAndEastSyria

 

1
Vytisknout
6245

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2021