Experti na dezinformace pochybují o autenticitě materiálů zveřejněných Guardianem

21. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Experti na ruské dezinformace chovají pochybnosti o autenticitě materiálů zveřejněných Guardianem, které mají dokazovat zapojení Kremlu do pomoci Trumpovi v roce 2016. 

Někteří experti zpochybňují pravost dokumentů získaných Guardianem, které mají údajně pocházet z Kremlu, napsal Tom Porter.

Podle bývalého amerického šéfa kybernetické bezpečnosti Chrise Krebse mohou být materiály součástí dezinformační kampaně.

Dokumenty mají dokazovat tajný ruský plán pomoci Donaldu Trumpovi vyhrát volby v roce 2016.

Krebs a další experti na dezinformace vyjadřují skepsi ohledně autenticity dokumentů údajně odhalujících tajný kremelský plán.

Guardian minulý čtvrtek publikoval článek založený na zmíněných dokumentech. Tvrdí, že popisuje Putinovo schválení plánu tajně pomoci Trumpovi vyhrát prezidentské volby. K události mělo dojít v lednu 2016.

Ruští bezpečnostní experti sdělili listu, že detaily v dokumentech a další informace indikují, že jsou zřejmě autentické, ale publikace neodhaluje, jak redakce dokumenty získala, ani nepublikuje důkazy.

Krebs není přesvědčen o autenticitě dokumentů a tvrdí, že zavání dezinformační operací. Reagoval na vyjádření experta na ruské dezinformace a profesora politologie na Johns Hopkins University Thomase Rida, který poznamenal, že chybí jasné informace o původu dokumentů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5158

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2021