Británie: Šílený Johnson chce rozvolňovat, avšak vakcíny jsou proti indické variantě účinné až 14 dní po druhém očkování

24. 5. 2021

čas čtení 5 minut
Z nejnovějšího vědeckého výzkumu vyplývá, že vakcína Pfizer/BioNTech je čtrnáct dní po druhém očkování účinná proti indické variantě koronaviru z 88 procent. Proti předchozí, méně virulentní britské vakcíně, měla po druhém očkování účinnost 93 procent. Vakcína AstraZeneca je proti indické variantě po druhém očkování účinná z 60 procent. Proti předchozí britské variantě měla účinnost po druhém očkování 66 procent. Potíž je, že proti indické variantě jsou obě vakcíny účinné po prvním očkování jen z 33 procent. Světová zdravotnická organizace konstatuje, že vakcíny musejí být účinné nejméně z padesáti procent. Proto je nesmírně důležité, aby bylo obyvatelstvo co nejdříve očkováno oběma vakcínami, a to všude na světě. Pokud nebudou očkováni všichni lidé všude, jsme nadále ohroženi smrtícími variantami, které se mohou vakcínám vyhnout. Ovšem bohatý svět krátkozrace nutnost očkovat i lidi v třetím světě ignoruje. Těžce postižené země jako Nepál nemají teď vakcíny žádné. Neočkované země se stávají rejdištěm nových nebezpečných variant, které se brzo rozšíří všude.


Moderátorka: Britská vláda činí optimistické výroky o zrušení karanténních opatření. Sdílíte její optimistické hodnocení?

Dr Deepti Gurdasani, klinická epidemioložka, Queen Mary University, Londýn: Ne. Myslím si, že to, co vyplývá z dat, je ve skutečnosti v protikladu s optimismem, jehož jsme svědky u vlády a v médiích. To, co bylo obsaženo ve včerejší zprávě vládní organizace Public Health England je, že ta nová indická varianta tvoří asi 50 procent veškerých v současnosti v Británii sekvenovaných nákaz.

Od vzniku indické varianty dochází v britských školách o obrovskému nárůstu nákaz


A převládla v mnoha částech Anglie. A ta dominance vede k silnému nárůstu případů. Ty už nejsou lokalizovány jen v oblastech, kde se ta nákaza původně vyskytla. Šíří se to rozsáhleji na severozápad a do Londýna a zaznamenáváme raný exponenciální nárůst v  mnoha těchto oblastech. A jsme toho svědky i ve Skotsku. Také jsme zjistili, že se tato indická varianta šíří dvakrát tak rychleji než britská varianta, a to za současných karanténních opatření. V trasovacích studiích se šíří asi o 50 procent více. A tohle všechno je nesmírně znepokojující.

A data o vakcínách, to jsou velmi dobré zprávy. Jenže ukazují podstatný pokles efektivity vakcín po první vakcíně.

Moderátorka: Měli by tedy lidé, kteří dostali jen první dávku vakcíny Astra Zeneca, být znepokojeni?

Dr Deepti Gurdasani: Měli by v každém případě být opatrní. Mají jen asi třicetiprocentní ochranu proti této nemoci. To není dostatečná míra ochrany. Nevíme, jaká je míra ochrany vůči vážnému průběhu choroby. Ale i očkovaní lidé mohou onemocnět a nakazit další lidi. To víme, protože lidé byli hospitalizováni i během této etapy, s touto novou variantou, řada lidí, kteří byli hospitalizováni, byla očkována jen jednou dávkou. Takže je velmi důležité, aby lidé dál dodržovali ochranná opatření. I lidé očkovaní dvěma dávkami by měli dodržovat ta ochranná opatření. Nosit roušky, dodržovat rozestupy, neshromažďovat se v místnostech, to je totiž v této chvíli kriticky důležité. Jinak budeme svědky velmi rychlého šíření této pandemie. Ve všech věkových skupinách, což nakonec povede k mnoha hospitalizacím.

Moderátorka:
Takže  vy varujete, že jsme to ještě nepřekonali. Máme také specifická data o školách. Můžete o tom pohovořit? Čeho se konkrétně ohledně škol obáváte?

Dr Deepti Gurdasani: Je to velmi znepokojující. To, čeho jsme svědky například v městě Bolton, je že míra nákazy u školních dětí, zejména ve věku od 10 do 14 let, asi trojnásobě vyšší než u lidí ve věku 20-24 let. Ja jasné, že se tato indická varianta šíří především u dětí školního věku. A odtud pak do komunity. Toto jsou data, která naléhavě potřebujeme, abychom se mohli rozhodnout ohledně politické strategie. A vláda uprostřed tohoto všeho zrušila povinnost nosit ve školách  druhého stupně roušky. Odbory, vědci, a poslanci žádají Public Health England o tato data ze škol už delší dobu. A teď jsme se dověděli, že zveřejnění těchto dat zablokoval úřad premiéra Borise Johnsona. To je velmi znepokojující. Protože očekáváme, že státní instituce data budou zveřejňovat.

Myslím, že je dobré, že máme vysokou efektivitu vakcín, proti konkrétně této indické variantě, avšak musíme mít na mysli, že jen třicet procent veškerého britského obyvatelstva bylo dosud očkováno oběma vakcínami. Sedmdesát procent britského obyvatelstvo buď nebylo očkováno vůbec, anebo jen jednou dávkou. To jsme opravdu velmi daleko od dosažení tzv. stádní imunity. Musíme být opravdu v tuto chvíli nesmírně opatrní.

Zdroj v angličtině (video) ZDE 

0
Vytisknout
6618

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2021