Je nepravděpodobné, že by mělo s únosem letadla Ryanairu do Minsku Rusko cokoliv společného

24. 5. 2021

čas čtení 4 minuty
 

Moderátorka: Myslíte si, že Rusko vědělo o unesení tohoto letadla předem?

Sir Tony Brenton, britský velvyslanec v Moskvě v letech 2004-2008:
Myslim si, že je to hodně nepravděpodobné. Lukašenko se v každém případě snaží udržovat si od Putina odstup a tohle nemá charakteristiky operace, kterou by Rusko ochotně podpořilo. V této chvíli to vypadá, že Rusko s tím nemělo nic společného, takže reakce Západu se bude muset soustředit na Bělorusko, jakkoliv by chtěly západní mocnosti reagovat na Rusko. A to bude mít ten dopad, že to zatlačí Bělorusko více do náruče Ruska. Což samozřejmě bude Moskvě velmi vítané.

Moderátorka: Takže jak myslíte, že by na to EU měla reagovat?

 

Tony Brenton:
Myslím, že bude vydáno velmi silné prohlášení, a bude následovat určitá forma sankcí. Pravděpodobně v oblasti letectví. Hovoří se o zákazu běloruských aerolinií Belavia, jejich letů v Evropě, hovoří se o zákazu letů do Běloruska. Nemyslím, že bude přijato něco víc. Z důvodu, který jsem právě uvedl, že lidi nechtějí zatlačit Bělorusko příliš daleko do náruče Ruska.

Moderátorka: Ale povšimla jsem si v pondělí ráno, že i Wizzair pozměnil svou leteckou trasu kolem běloruského vzdušného prostoru. Je to překvapující a rozumné?

Tony Brenton: No, myslím si, že je velmi nepravděpodobné, že by tohle Bělorusko udělalo dvakrát. Lze ale chápat důvody pro opatrnost. Ano, očekávám, že se tak zachová i mnoho dalších leteckých společností.

Moderátorka: Nezmínili jsme se o muži v ohnisku tohoto všeho, o Romanu Protasevičovi. Co se stane s ním? Kdo se postará teď o jeho zájmy?

Tony Brenton: Jak všichni víme, v běloruských věznicích se dějí ošklivé věci. Je to ale jako s Putinem a s Navalným. To, že je Protasevič tak viditelný, hádám, že ho to ochrání před extremnějším zacházením, jehož by se jinak stal obětí. Doufejme. A EU a svět budou požadovat, aby bylo s Protasevičem zacházeno řádně. Aby byl propuštěn. Zuřivost naší rétorické reakce, když zdůraznime, že tohle je velmi špatné, že to sledujeme, a tak dále, Bělorusko má se Západem stejně už špatné vztahy, už je postiženo sankcemi, a tak dále, ale ono není reálně v jejich národním zájmu to zhoršit. Říká se, že Lukašenko má osobní antipatie vůči Protasevičovi, na druhé straně oni nebudou chtít svou mezinárodní izolaci ještě více zhoršit.

Moderátorka: Zrovna čtu v tiskových agenturách, že ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že Moskva nebude spěchat s posouzením toho, co se stalo. A řekl, že běloruské úřady daly najevo, že jsou ochotny spolupracovat při jakémkoliv vnitřním vyšetřování.

Tony Brenton: No, to je vlastně dobrá zpráva. Protože Kreml žádné prohlášení k tomu nevydal. Odkázal dotazy na mezinárodní organizaci letecké dopravy. Kreml si v této věci dává hodně pozor. Jejich instinkt je, že důsledek této aféry může mít jedině prospěch pro Rusko.

Moderátorka: Takže říkáte, že se verbálně bude hodně protestovat, ale příliš mnoho se toho neudělá, ze strachu, že by se Bělorusko zahnalo do náruče Ruska?

Tony Brenton: Je to zjevně důležitá věc. Ale tu zuřivou verbální reakci nebagatelizujme. To bude signál pro běloruské úřady i pro ruské úřady, že Západ to bere vážně.

Moderátorka: Lavrov také řekl, že očekává, že běloruské úřady budou jednat transparentně a vpustí do země vyšetřovatele a že to je naprosto rozumný přístup.

Tony Brenton: Lavrov běloruské úřady v této etapě neodsoudí. Tomu, co říká, on sám nevěří a já tomu nevěřím a vy tomu nevěříte. Rusko má v Evropě dnes velmi málo přátel. Bělorusko je jednou z těchto zemí. Rusko je nehodí přes palubu. Na druhé straně, jak říkám, Rusko se do toho opravdu nechce hlouběji zaplést.

Zdroj ZDE (audio) od minuty 26 . Publicistický pořad rozhlasu BBC Radio 4, World at One, 24.5.2021

2
Vytisknout
5835

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2021