Průběžné zpravodajství:

Zápach smrti z covidu ovládl indický venkov, lidé házejí mrtvoly do řek

20. 5. 2021

čas čtení 3 minuty
 
Ve středu 19.5.  ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 777 denních nákaz  V ČR do 19.5  zemřelo  29 967 lidí.  V nemocnicích je 1141 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 656 202 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí. Češi se hromadně chystají přivézt nákazu z dovolené v Chorvatsku.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 58 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 141  na 100 000 (v Británii je to nyní 22 nákaz na 100 000, přesto se tam silně obávají indické varianty, která postihla některá místa v severní Angli a ve Skotsku).

Ministerstvo zdravotnictví až do čtvrtka odpoledne nezveřejnilo údaje o očkování z předchozího dne.

- K rozšíření nakažlivé indické varianty v Británii došlo koncem dubna, protože nebyli systemaaticky testováni a trasování cestující ze zahraničí, především z Indie, zjistila zásadní studie.

- Britové se vážně obávají šíření nové nakažlivější indické varianty. Zjišťují nyní přítomnost koronaviru ve splašcích v 70 procentech Velké Británie. Jakmile přítomnost koronaviru ve splašcích zjistí, daná oblast je podrobena hromadnému testování všech občanů, ve snaze nové nákazy izolovat. Podle britských epidemiologů je indická varianta přítomna ve všech evropských zemích, jenže většina z nich neprovádí tak podrobné genetické sekvenování jako Británie, takže si rozšíření nové indické varianty údajně nejsou dostatečně vědomy. Otázkou je, co se stane za pár týdnů.

- Podle oficiálních údajů zemřelo v Indii na covid čtvrt milionu lidí, experti se však domnívají, že skutečný počet je až pětkrát vyšší. Mrtvoly vyplavuje nejposvátnější indická řeka Ganges na své břehy, to jsou ti nesčítaní mrtví. Novináři a místní lidé odhadují, že se na břehy řeky Ganges už vyplavilo více než dva tisíce mrtvol. Denně řeka vyplavuje, už mnoho dní, až padesát mrtvých. Chudí venkované nemají možnost zařídit si jejich kremaci. Spoluobčané jim také kremace nechtějí dovolit, jakmile se dovědí, že příbuzný zemřel na covid. Ve středu oficiálně zemřelo v Indii na covid dalších 4529 mrtvých. ZDE 


 

 
- "Lidé umírají za kratší dobu, než je týden." V Argentině dosáhl denní počet nákaz 35 000, v úterý tam na covid zemřelo 744 osob. Umírají i čtyřicetiletí. Argentina je co do počtu nákaz třetí nejhorší na světě, po Indii a po Brazílii a čtvrtá nejhorší co do celkového počtu úmrtí, za Indií, Brazílii a USA. 

- Schválené vakcíny jsou účinné proti všem variantám covidu-19, informuje Světová zdravotnická organizace.

- Psi jsou schopni lépe identifikovat nákazu covidu-19 než laterální testy, zjistila francouzská studie. Psi jsou schopni identifikovat nákazu covidem s 97 procentní přesností.

- Maďarsko nemá zájem o další miliardy vakcín BioNTech/Pfizer, které objednává Evropská unie.

- Nejnovější údaje z Indie jsou trochu pozitivnější než dosud, naznačují mírný poklesl. Indie zaznamenala 276 100 nových denních nákaz a 3874 úmrtí

- Čína uvedla, že poskytuje vakcíny nejméně čtyřiceti africkým zemím.

- Jižní Korea bude zkoušet, zda lze použít vakcíny AstraZeneca pro jedno a vakcíny Pfizer pro druhé očkování.

- Malawi zničila téměř 17 000 dávek vakcíny AstraZeneca, protože jsou od poloviny dubna prošlé, i když odborníci upozornili, že to nevadí a vakcíny je přesto možno použít. Ministr zdravotnictví obvinil "propagandu" z toho, že se obyvatelstvo nechce nechat očkovat.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

-

2
Vytisknout
5818

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2021