Náprava Trumpovy politiky v oblasti pracovních vztahů nebude snadná

16. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
Nově zvolený prezident Biden slíbil od prvního dne rušit sérii nařízení z Trumpovy éry, která jsou zaměřena na oslabení federálních odborových organizací a zpolitizování státní správy. Avšak náprava škod může zabrat mnohem delší dobu, upozorňuje Erich Wagner.


Biden udělal centrálním bodem své kampaně důvěru ve federální úřednictvo, ale experti a odboroví předáci tvrdí, že zvrátit Trumpovu politiku v oblasti práce bude vyžadovat "holistický" přístup, který si může vyžádat měsíce.

Biden během kampaně slíbil během prvního dne v úřadě zrušit sérii opatření, která směřovala k omezení vlivu odborů federálních zaměstnanců a usnadnění jejich propouštění. Široce se očekává, že zruší exekutivní nařízení z října, které potenciálně mění desetitisíce federálních zaměstnanců v zaměstnance bez definitivy.

Avšak experti na záležitosti federálních zaměstnanců tvrdí, že zrušení Trumpových nařízení bude pouhým začátkem návratu k předtrumpovskému statu quo.

Během dvou let, kdy Trump podepsal nařízení ohledně omezení kolektivního vyjednávání na federální úrovni došlo k uzavření nových odborových smluv v desítkách vládních agentur. Zrušení nařízení tedy samo o sobě práva odborářů neobnoví.

Další problém představuje série federálních personálních předpisů, včetně těch, které měly provádět nařízení ohledně zjednodušeného propouštění federálních zaměstnanců a omezit výčet akcí, které jsou předmětem zákona o zpětném vyplácení mezd.

Kromě toho také úřad Federal Labor Relations Authority aktivně omezoval vyjednávací práva odborů. V této oblasti může trvat náprava měsíce, nebo i déle.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5652

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2020