Testy geoinženýringu v oceánech "porušují úmluvu OSN"

12. 6. 2020

čas čtení 1 minuta
Experimentální projekty z oblasti geoinženýringu se záměrem chránit oblasti jako australský Velký bariérový útes představují "pozornost odvádějící technologická řešení", která porušují mezinárodní moratorium na nevyzkoušenou technologii, uvedla koalice takřka 200 environmentálních skupin.


Kampaň Ruce pryč od matky Země (Hands Off Mother Earth, HOME) vyzvala komunity a vlády, aby "energicky oponovaly" mořskému geoinženýringu, který podle koalice může ohrozit již tak zranitelné ekosystémy, upozorňuje Patrick Galey.

Až 90 % nadbytečného tepla produkovaného spalováním fosilních paliv je absorbováno světovými oceány. A zatímco atmosférické koncentrace skleníkových plynů dál rostou, navzdory Pařížské klimatické dohodě z roku 2015, vědci a průmysl předkládají technická opatření, jimiž se snaží zmírnit škody způsobené rostoucími teplotami.

Jeden z takových plánu začal být testován v květnu. Zahrnuje rozprašování bilionů mikroskopických krystalků soli do vzduchu nad Velkým bariérovým útesem. Příznivci projektu tvrdí, že sůl by se mohla smísit s nízkou oblačností, která se tak stane jasnější a dokáže odrážet více slunečního světla.

Ale HOME tvrdí, že projekt odporuje moratoriu OSN na oceánský geoinženýring z roku 2010.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7164

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2020