Můj oblíbenec Prymula už zas perlí

11. 6. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty
Můj oblíbenec Prymula už zas perlí

"Systém by se zhroutil / nereálná částka". Testování, identifikování a včasné vydělování infikovaných osob mimo populaci, včasné rozpoznávání ohnisek než se rozšíří je nejlepší zbraní proti dalším vlnám koronaviru, nic lepšího nemáme.

Podle Prymuly by toto stálo "nereálnou částku" 1.2 miliardy měsíčně. Takže 1.2 miliardy měsíčně miliard povede ke "zhroucení systému" (nevím teda jakého), zatímco zatlumení ekonomiky nám už nyní udělalo zářez -500 miliard do veřejných rozpočtů, o dalších stovkách miliard škod které ponesou firmy samotné, o dalších stovkách miliard o které zchudnou občané, o stovkách tisíc nezaměstnaných nemluvě. (Zářez do rozpočtu není konečný, očekávám někdy po prázdninách ministryně přihodí dalších cca 150 miliard).

 


Pokud se nebude testovat, bude se Covid šířit nekontrolovaně. Tak jednoduché to je. A když se bude šířit nekontrolovaně, tak zase zavřou ekonomiku, a přihazujeme další stovky miliard, ale na obří deficit si už půjčit nejspíš nebudeme moci ("výhoda" české koruny, flastenci!), takže stát seškrtá všechno co může, včetně platů v eráru (!) a systém se opravdu zhroutí, milý Prymulo. Nicméně ve zhroucených státech často následuje vojenský puč a vláda plukovníků, že ano.

Větší počet testů (v přepočtu na populaci) než my dělá i Kazachstán a Bělorusko. Denní počty testů u nás klesají (viz obrázek), denní počet nově zjištěných cca měsíc stagnuje někde v rozmezí 50-70 osob, tj. neklesá - to není moc dobrý ukazatel.

Závěrem pak samozřejmě platí (a ví to jistě i milý Prymula), že pokud bychom rozjeli testování v průmyslovém měřítku, nepochybně cena za jeden test výrazně zlevní. To není prognóza, ale realita: v Číně už dnes stojí NAT test 22 dolarů, tj. pětistovku.

Na obzoru jsou pak ultra-levné testy, např. britský startup Mologic tvrdí, že stlačí cenu na dolar s výsledky do deseti minut (což berme s rezervou a nebude to zítra, ale je to spíš demonstrace technologických možností).

0
Vytisknout
11200

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2020