Prognóza psychologa: Po skončení karantény čeká Rusko vlna rozvodů

10. 6. 2020

čas čtení 1 minuta
Po uvolnění karanténních omezení v Rusku prudce vzroste počet rozvodů, je přesvědčen psycholog Pavel Ponomarjov. Podle něj je to podmíněno zhoršením ekonomické situace a změnou rolí partnerů, napsala Darja Rjabovová.


"Počet rozvodů v důsledku nerovnováhy, která působí v procesu samoizolace, vzroste v příštím půlroce po zrušení omezení. Na dobu tří měsíců byly narušeny rolové pozice partnerů. Před pandemií uskutečňovali svou činnost na pracovištích, ale tentokrát se stali mužem a ženou, každý z nich začal oceňovat efektivitu svého partnera. Lidé uviděli něco, přes co se nedokážou přenést," vysvětluje psychoterapeut.

Ponomarjov tvrdí, že lidé, kteří dříve utíkali od problémů nebo o nich nepřemýšleli, se s nimi v současných podmínkách mezi čtyřmi stěnami setkali tváří v tvář. Posílení konfliktů v rodinách má dále na svědomí také všeobecné napětí ve společnosti. A ještě jinou příčinu představuje zvýšení finanční zátěže, které se tvrdě promítlo do životů rodin.

Rusy také mohou přimět k rozvodům potíže, na které narazili. Může jít o ztrátu zaměstnání jedním z partnerů, společný život bez intimních vztahů. Situace se negativně promítla do úrovně agrese a alkoholismu, což znamená nárůst domácího násilí, kvůli němuž se rodiny také rozpadají.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5619

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2020