Východní Německo po třiceti letech: Ultrapravice a vzdorný resentiment

10. 11. 2019

čas čtení 3 minuty


Když východoněmecká vláda v srpnu 1961 postavila berlínskou zeď, západní spojenci - USA, Británie a Francie - byli tehdy ostře kritizováni, že neudělali nic proti tomu, nic, aby byla zbořena. Ve skutečnosti v důsledku výstavby berlínské zdi spadl západním spojencům kámen ze srdce. Otevřená krutost berlínské zdi, rozdělující rodiny a věznící celé jedno obyvatelstvo, byla vynikající propagandou. Avšak co je důležitější, Západ měl velký strach, že útěk statisíců východních Němců otevřenou hranicí v Berlíně na Západ povede ke kolapsu východoněmeckého státu. Pak by se NSR pokusilo ve východním Německu zasáhnout, to by vyvolalo zásah sovětských vojsk, pak NATO a skončilo by to Armageddonem. Když se východoněmečtí komunisté odporným způsobem chlubili, že jejich "antifašistická obranná zeď" chrání mír v Evropě, západní diplomaté - v hloubi duše - s tím v podstatě souhlasili, píše slavný anglosaský odborník na středovýchodní Evropu Neal Ascherson v týdeníku Observer a pokračuje:

Rozhovor Britských listů 245. Jak si Romové sami financují romské vzdělávací programy

8. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta



Romové dostávají na podporu stipendií pro nadané romské studenty finanční pomoc ze zahraničí, z vlastní romské komunity individuálním drobným dárcovstvím i od několika málo českých sponzorů.  O tom hovoří Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů s psycholožkou Monikou Mihaličkovou z organizace Romea. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. listopadu 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Zuřivost v Británii: Policie odložila kriminální vyšetřování Borise Johnsona "až na dobu po volbách"

10. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Foto: Boris Johnson a jeho milenka Jennifer Arcuri


Skandál ohledně poměru Borise Johnsona s Američankou Jennifer Arcuri, jíž Johnson opatřil nejrůznější granty z vládních zdrojů a bral ji s sebou jako primátor Londýna na zahraniční oficiální cesty, se v sobotu znovu obnovil, když týdeník Observer zjistil, že britský policejní inspekční úřad odložil své rozhodnutí, zda by měl být Boris Johnson vyšetřován pro možné trestné činy až na dobu po prosincových všeobecných volbách.

Mezitím v Absurdistánu 110:

Strana PiS ovládá svými lidmi parlament i Ústavní soud, předvolební přísliby se po volbách ruší, a skandál: chlapec si dal hostii do kapsy!

8. 11. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Minulý týden byl v polské politice mimořádně tichý. Možná proto, že všechny strany plánují jak zahájit nové funkční období parlamentu. Jediné rozhodnutí, které bylo nutno učinit, bylo, aby prezident oficiálně jmenoval předsedy-seniory obou komor parlamentu. V Polsku je předseda-senior parlamentu hlavně čestnou funkcí: v podstatě je jeho jedinou funkci vést první chvíle nově zvoleného parlamentu do té doby, než budou zvolení "opravdoví" předsedové.

Zabili dvouletou holčičku

9. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Dvouletá Rahaf se narodila do války a po celý svůj život žila ve stanech, aby unikla brutalita Bašára Asada a Ruska. Přesto jí dostali. Po půlnoci v městě Al Nerab byla zvolena pro bombardování řada stanů. Rahaf byla okamžitě usmrcena. Tři členové její rodiny byli zraněni.


Svědek z Bílého domu: Trump je jako dvanáctileté dítě, které převzalo řízení leteckého provozu

8. 11. 2019

čas čtení 2 minuty


Anonymní pracovník Bílého domu připravované knihy o Trumpově prezidentství svědčil, že americký prezident se pohybuje od jedné krize ke druhé "jako dvanáctileté dítě v kontrolní věži leteckých dispečerů". Ukázky z knihy vydal list Washington Post.

Autor se zmiňuje o tom, že kolegové v Bílém domě uvažovali o hromadné rezignaci, aby tím zalarmovali veřejnost ohledně Trumpova chování, avšak nakonec se rozhodli to neudělat.

Sýrie: Ruská letadla spáchala nový masakr na venkově u Aleppa

9. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Ruská letadla spáchala nový masakr na venkově západně od města Aleppa. Pět civilistů bylo usmrceno a mnoho dalších bylo zraněno poté, co se letecké údery zaměřily na civilní budovy ve vesnici Al Sahharah.


Brazílie: Lula bude propuštěn z vězení

8. 11. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Lula byl skutečně v pátek propuštěn z vězení. Stane se zřejmě silným představitelem antibolsonarovské opozice.

Brazilský Nejvyšší soud včera pozdě v noci rozhodl, že propustí z vězení bývalého prezidenta Luize Inácia da Silvu, známého pod přízviskem Lula, který je už půldruhého roku ve vězení kvůli obvinění z "pasivní korupce". Byl za ni odsouzen na dvanáct let.

Lula býval odborovým předákem v automobilovém průmyslu. V sedmdesátých letech vystoupil na politické scéně jako svého druhu brazilský Lech Walesa. Stal se prvním populárním disidentem vystupujícím proti vojenské diktatuře, která vznikla pučem r. 1964 a skončila až roku 1985, do značné míry v důsledku Lulovy činnosti.

John Cleese: Je ostudné, že Boris Johnson potlačil parlamentní analýzu o ruských zásazích do britské politiky

9. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

John Cleese: To, že Boris Johnson odmítl zveřejnit parlamentní analýzu o ruské infiltraci britské politiky, je víc než ostudné. Jestliže ji potlačuje, je zjevné, že je to proto, že to vytvoří špatný dojem o jeho politické straně a ovlivní to, jak budou lidé hlasovat. Jestliže to analýzu brzo nezveřejní, prosím, nehlasujte pro něho.


Věk extrémů 2.0

8. 11. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Britský historik Eric Hobsbawm v roce 1994 označil období tzv. krátkého dvacátého století (1914-1991) za "věk extrémů". Po ještě kratším následném mezidobí, které bychom mohli označit jako "věk globalizace" (1992-2016), sledujeme v současnosti obnovu společenské dynamiky, již Hobsbawm připsal katastrofickému období závěru posledního milénia - jen v poněkud pozměněných podmínkách.

Česká letargie a strach z vlastního státu

8. 11. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Na rozdíl od pana Beneše si nemyslím, že by za převažující letargii a zbabělost v naše státě mohl blahobyt. Mnohem blahobytnější státy jsou mnohem méně letargické. Vezměme si třeba německou Energiewende. Jak je možné, že se Němci do toho pustili?

Nebo uprchlíci: jak je možné, že německá kancléřka našla odvahu pomoci Maďarsku tím, že nechala do Německa přijít milion uprchlíků – a ještě řekla občanům: zvládneme to! Jak je to možné?

Proč je fungování skupiny PPF bezpečnostním rizikem pro demokratické fungování České republiky

7. 11. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 8 minut

Výklad vzestupu moci, majetku a vlivu PPF v České republice během druhé dekády 21. století není možné interpretovat pouze prizmatem „obchodních“ úspěchů. Ačkoliv se o to PPF a její věrní komentátoři z Echa, či Infa.cz vehementně snaží, tak při střízlivém zhodnocení rozšíření působnosti PPF napříč hospodářskými odvětvími ČR vyznívá tvrzení, že PPF nechce být zatahována do politiky, přinejmenším jako velmi nepovedené krytí pravého opaku.

Rozhovor Britských listů 244. Dva úplně různé osudy

1. 11. 2019

čas čtení 1 minuta



Ve své nové knize No Future: Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality? hovoří Bohumil Kartous v rámci své kritiky současného českého školství, stále ještě založeného na někdejší "diktatuře katolické církve", o své babičce, žijící na moravsko-slovenském pomezí a terorizované v třicátých letech absolutním nedostatkem řádné školské výchovy. Kartousova babička směla chodit do školy jen do deseti let a byla předurčena celoživotně otročit bohatým. Naproti babička Jana Čulíka také zápolila s utlačováním žen a s nezaměstnaností, ale navzdory všemu dokázala vybudovat nezávislý, vysoce úspěšný vlastní podnik. Co způsobilo absolutní rozdíl v osudech těch dvou žen? Hovoří o tom Jan Čulík a Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. listopadu 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Tichý návrat jaderné hrozby

8. 11. 2019

čas čtení 4 minuty

"Kolosalnaja opasnosť." V nedávném rozhovoru pro BBC bývalý sovětský lídr Michal Gorbačov použil tato dvě slova - "kolosální nebezpečí" - aby vyjádřil znepokojení nad rizikem, jemuž svět čelí, zatímco roste napětí mezi Ruskem a Západem. Co vyvolalo takový důrazný jazyk? Další dvě slova: Jaderné zbraně, napsala Anna Akageová.

Novinář, který zveřejnil Snowdenovy dokumenty, se stal v brazilském rozhlase terčem fyzického útoku od pravičáka

8. 11. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty



Glen Greenwald, nositel americké novinářské Pullitzerovy ceny, který proslul sérií reportáží zveřejněných deníkem Guardian, obsahující informace o amerických a britských globálních špehovacích programech z utajovaných dokumentů prozrazených Edwardem Snowdenem, se stal během rozhlasového rozhovoru terčem fyzického útoku od pravicového brazilského novináře a politického komentátora Augusta Nunese. Greenwald žije v Brazílii od začátku nultých let jednadvacátého století, v městě Rio de Janeiro se totiž seznámil se svým manželem.

30530

Nikdo neumí tak dobře poškodit čínské zájmy jako proxy partner PPF

7. 11. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty


Je doslova požehnáním, že PPF svými kroky bezelstně obnažuje podstatu problematického vztahu k totalitní Číně. Snaha "koupit" si reputaci prostřednictvím směšného daru Univerzitě Karlově vedla nejen k tomu pootočit ještě více mediální pozornost k činnosti této investiční skupiny, ale i k odkrytí snah různých čínských proxy servisních organizací relativizovat akademickou diskusi na největší české univerzitě i k dalším podobným snahám v českém univerzitním prostředí (připomeňme, že Univerzita Palackého v Olomouci zřídila tzv. Konfuciův institut, což jsou centra sofistikované propagandy podporovaná čínskou vládou na různých místech světa). Skutečně netuším, co nyní reportují čínští diplomaté domů a jakou za to sklidí "odměnu". A jak se bude dařit "Českému kreditu" (tak drze se jmenuje půjčkový brand PPF v Číně) po intervenci, která dostala jinak upozaděné téma měkké diplomacie čínské totality v zahraničí ve velkém do významné části českých médií. Možná Vladimír Mlynář skutečně stále "bojuje" za svobodu a lidská práva, jen si to dost dobře neuvědomuje. Zaslouží každopádně poděkování...

Trumpova vláda proti lidské civilizaci

7. 11. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Vypovězením pařížské klimatické dohody, intenzifikací fosilních aktivit a rušením konzervativních environmentálních opatření Obamovy éry Trumpův Bílý dům vědomě páchá zločin globálních proporcí, což je věc ve známých lidských dějinách absolutně nevídaná. Samozřejmě, že Spojené státy nejsou jedinou zemí, která systematicky přitápí pod pomyslným kotlem, nicméně Trumpův kabinet ani nepředstírá, že existuje celoplanetární riziko mající potenciál vyhubit organizovanou lidskou společnost tak, jak ji známe – ba co více, je na své konání náležitě pyšný. USA jsou navíc historicky největším producentem emisí a Čínu v tomto ohledu suverénně porážejí na hlavu.

22582

Benda a Aeronet: Kdo je slepice a kdo vejce?

Sbližování politických populistů a dezinformační scény

7. 11. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Nejen na imigračním tématu nebo dalších tématech podporujících legitimizaci xenofobie v české společnosti lze dobře sledovat, jak si dezinformační scéna dokázala vytvořit své politické reprezezntanty. Současný návrh ministerstva vnitra na to, aby mohly být v trestních řízeních využívány informace získané zpravodajskými službami, označil poslanec ODS Marek Benda za "návrat praktik StB". Úplně stejným způsobem přitom reagují některé dezinformační zdroje (např. Aeronet). Jde o exemplární důkaz přímého argumentačního propojení mezi dvěma stranami demagogických manipulátorů veřejné diskuse.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Izraelský Nejvyšší soud schválil deportaci ředitele tamější pobočky Human Rights Watch

8. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

Andrew Stroehlein: Země, které blokují přístup pracovníkům lidskoprávní organizace Human Rights Watch:

Kuba, Egypt, Severní Korea, Súdán, Venezuela. Nyní i Izrael?


Izraelský Nejvyšší soud 5. listopadu podpořil rozhodnutí izraelské vlády deportovat Omara Shakira, izraelského a palestinského ředitele lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Pokud izraelská vláda toto své rozhodnutí potvrdí, Shakir bude muset odcestovat z Izraele do 25. listopadu 2019.

Macron: Evropa končí

8. 11. 2019

čas čtení 3 minuty


Macron: "Evropa je na pokraji propasti. Pokud se neprobudíme ... hrozí vážné riziko, že v dlouhodobé perspektivě geopoliticky zmizíme, anebo už nebudeme schopni rozhodovat o vlastním osudu. Jsem o tom hluboce přesvědčen."

Francouzský prezident varuje, že Evropě hrozí nebezpečí, že zmizí z geopolitické mapy světa

Emmanuel Macron se v rozhovoru pro týdeník Economist vyjádřil, že NATO je uprostřed "smrtelných křečí" a že evropské země už nemohou spoléhat na Spojené státy, že budou své spojence bránit. Vyvolalo to kritiku jak z USA, tak z Německa.

Pozoruhodný vliv sociálních sítí: Jak drasticky se změnilo politické zpravodajství v nynější britské předvolební kampani

7. 11. 2019

čas čtení 4 minuty

Reklamy na Facebooku, krátké štěky ve zprávách na komerčních rádiích a skupiny WhatsApp - to budou zřejmě hlavní formy ovlivňování voličů v nynější britské předvolební kampani před volbami 12. prosince.

Upadající čtenost novin, klesající sledovanost televizního zpravodajství a horečnatá atmosférna na internetu - to zřejmě povede ke konfliktní "kulturní válce".

30364

Rok poté

Nechte nás sakra učit dobře

7. 11. 2019 / Jiří Karen

čas čtení 5 minut


Zatímco veřejná debata se točí okolo zvyšování mezd učitelů, nejpalčivější problém českého školství –jeho kvalita – zůstává jakoby v pozadí. Rychlejší růst učitelských mezd může sice Česko postupně zbavit prvenství v podobě nejhůře placených učitelů v Evropě, systémové problémy však zůstávají. Právě těm se věnuje již rok fungující projekt 
Nechte nás sakra učit dobře, jehož autoři začali na popud šokujícího článku autora zveřejňovat autentické příběhy učitelů ze školské praxe. Za dobu fungování projektu se podařilo posbírat dvacet příběhů, z nichž většina vzbudila na sociálních sítích živou debatu.

Partnerské regiony... Takto vypadá bída

7. 11. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Chcete vidět jak vypadá "bída"? Takhle.

Toto jsou takzvané "partnerské regiony" Jihomoravského kraje. Statistika prozradí, že Jihomoravský kraj má:
- 5 partnerských regionů v Rusku
- 4 partnerské regiony v Číně
- 3 v zemích bývalé Jugoslávie
- 0 partnerských regionů v Německu
- 0 partnerských regionů ve Velké Británii
- 0 partnerských regionů v severských zemích, 0 v Kanadě, 0 na Pyrenejském poloostrově, 1 další v celé Asii-Oceánii, 0 Austrálie/NZ...

16342

Palčivé problémy českého školství, za které se nestávkuje

Za co bych šel do stávky...

7. 11. 2019

čas čtení 7 minut

Za reformu pedagogických fakult. Za podporu ředitelů škol. Za podporu práce třídních učitelů. Za podporu práce učitelů v týmech a rozvoj lídrů těchto týmů. Za smysluplné navýšení platů. Pedagog Lukáš Šlehofer vyjmenovává v souvislosti se středeční stávkou školských odborářů řadu pádných důvodů, které by měly vést nejen učitele, ale českou společnost k demonstraci tlaku na podstatné zvýšení zájmu politiků o vzdělávání...

Jak se má dělat televize

7. 11. 2019

čas čtení 2 minuty



Předseda britské  Konzervativní strany James Cleverly se  ve středu ráno navzdory příslibům nedostavil k interview v britské televizi Sky News. Takto reagovala moderátorka Kay Burley:


 


Je tady prázdná židle. Měl na ní sedět předseda Konzervativní strany. Kde je? Je pravděpodobně asi pět metrů od místa, kde já stojím. V tuto chvíli. Byla jsem za ním si s ním promluvit během pauzy na reklamy, řekl mi, že dnes nemá v plánu s námi hovořit, i když oni předtím sdělili, že s námi bude mluvit.

Chtěla jsem se ho zeptat na takovéto věci, což je titulní strana deníku Daily Telegraph, "Tragédie moderní Labouristické strany" a srovnávání Jeremyho Corbyna se Stalinem perzekvujícím kulaky. Ty noviny teď položím a ukážu vám znovu tu prázdnou židli. Chtěla jsem se ho také zeptat na ten incident ohledně Grenfellu, [konzervativec Jacob Rees-Mogg se vyjádřil, že sedmdesát lidí tam uhořelo, protože byli příliš blbí] a vy samozřejmě víte, co řekl člen vlády Rees-Mogg o lidech ve věžáku Grenfell, řekl, že je on sám je chytřejší, než byli oni, a proto zůstali ve svých bytech, jistě si pamatujete, bohužel, kolik lidí tam zahynulo. Proč je proboha i nadále členem vlády? Chtěla jsem se ho zeptat na to. Tak vidíte, tady je ta prázdná židle. Také jsem se ho chtěla zeptat na konzervativního ministra pro Wales, a požadavek, aby odstoupil kvůli chování svého bývalého poradce. Také jsem se ho chtěla zeptat na kontroverzi ohledně toho, zda přechodové období po brexitu bude prodlouženo, pokud do poloviny roku 2020 nedojednáme s EU obchodní dohodu. Také jsem se ho chtěla zeptat na jinou kontroverzi ohledně pokusů, aby nestranní státní úředníci pro konzervativce  posuzovali cenu labouristického volebního programu. Také jsem se ho chtěla zeptat na kontroverzi ohledně potlačené analýzy ruských zásahů do britské politiky. A také jsem se ho chtěla zeptat, zda si myslí, že konzervativci měli právě úspěšný den. Také jsem se ho chtěla zeptat na jeho tvrzení, nebo vlastně o tvrzení jeho šéfů, že Jeremy Corbyn démonizuje miliardáře, a zda je to dobrý nápad hájit miliardáře, hned na začátku volební kampaně. Vím, že úřad premiéra v Downing Street č. 10 náš pořad sleduje. Vím, že propagandisté v Downing Street č. 10 mě esemeskou absolutně ujistili, že když budou politikové dnes ráno chodit po médiích, přijdou i do našeho pořadu. A přesto tady máme prázdnou židli. Kde proboha je? Je ode mne ve vzdálenosti pěti metrů. 

30542

Kniha No Future představuje radikální plán s konzervativním scénářem

Věřím na radikalitu v čase otravy luxusem a impotence elit

7. 11. 2019 / Marek Beneš

čas čtení 2 minuty


Myšlenky v knize Boba Kartouse No Future jsou nepochybně v českém prostředí revoluční. Ve skutečnosti však jde o  konzervativní plán, ať už se týká pozornosti vůči nebezpečí vyplývajícího z nekontrolovatelného vlivu digitálního prostoru, důrazu na hodnoty nebo zdůraznění vlivu rodiny. To, že v Česku "umírněné není dost umírněné", je náš problém. Fascinuje mě, jak moc tato společnost upadla do letargie. Já to po třiceti letech nečekal. Jak se všichni bojí udělat jakýkoliv, ale jakýkoliv krok. Prostě nás ten blahobyt paralyzoval a zvýšil náš práh k ochotě riskovat. Avšak elita a oligarchové stále věří na "business as usual", všechno v normálu. Není. Nebude. Přiliš mnoho lidí, kteří tvoří společenskou elit, se příliš bojí. Všeho. 

30543

A Certain Kind of Silence" (Česko / Nizozemsko / Lotyšsko)

Tiché doteky

7. 11. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

Tenhle debutový film nepřehlédněte! Stojí nad mnoha filmy typu "Sexmise" a dalšími podobnými, které se po zhlédnutí tohoto zdají být spíše Večerníčkem – možná pohádkou pro dospělé. Pokud máte za jedny ze základních důležitých lidských vlastností laskavost a spravedlivost, může se vám udělat i fyzicky špatně.

Film naráží hlavou do zdi nebezpečných a nezdravých dogmat a jejich dotažení až do nejabsurdnějších těžko pochopitelných konců. Člověk rázem začne přemýšlet, jak je to s dogmaty a odolností vůči nim v našem každodenním běžném životě. Je velká řada lidí, kteří, pokud by přišli o berličky a invalidní vozíky svých dogmat, ztratí dost možná smysl existence. Touhle nemocí trpí k naší škodě i mnozí politici, kteří pak například nejsou schopni průnikových řešení zleva doprava a zpět... v zájmu lepšího života většiny občanů.

Z kina odejdete sice totálně psychicky zdecimováni (už návštěvou tohoto filmu můžete sami sobě dokázat odvahu!), ale s pocitem, že už víte zač je toho loket a s doufáním hraničícím s jistotou, že každý další dogmatik, který na vás z křoví zaútočí a bude vás lákat na špek, to bude mít už jen těžší.

Trailer k filmu.

Evropský soudní dvůr: Polsko porušilo zákon

6. 11. 2019

čas čtení 1 minuta


Nejvyšší soud Evropské unie rozhodl, že Polsko porušilo zákon, když se pokusilo snížit u soudců jejich věk odchodu do důchodu (a zbavit se tak nezávislých soudců a najmenovat namísto nich soudce ze strany Právo a spravedlnost). Je to další porážka pro polskou populistickou vládu.

Malta zabavila peníze z Ruska

6. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

56 m3 libyjských dinárů nedorazilo k maršálu Haftarovi, upozorňuje Ivan Švarc. Mezi Maltou a Ruskem se proto rozvinul mezinárodní skandál.

Mlčení telátek

6. 11. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Irácká vláda v noci na úterý v zemi vypnula internet, aby před světem zakryla násilné potlačování protestních demonstrací, které si za poslední týdny vyžádalo stovky obětí na životech ZDE. Ráno byly některé služby částečně obnoveny, část sítí však zůstala omezena a sociální sítě nadále blokovány ZDE. Odpoledne pak došlo k opětovnému vypnutí ZDE. Světová média ovšem o iráckých protestech a krocích tamní vlády stejně informují přinejlepším sporadicky. Jindy tak hlasití "obhájci svobody shromažďování a slova" ¨mezi komentátory pochopitelně zarytě mlčí.

K tomu: demonstrace v Iráku, video reportáž Channel 4 News ZDE


Podhodnocení napříč spektrem

6. 11. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 3 minuty

Svým protestujícím kolegům ze státního sektoru – bezpochyby zcela očekávatelně – fandím. Všechny učitele v České republice semílá cyklický stav, kdy se pokaždé problémy zčásti přidusí, aby pak znovu ukázaly svůj tuhý život. K této rutině u nás ještě přistupuje trvale nízká prestiž učitelského povolání.

Na základních a středních školách se může asi jen málokdo radovat z nonkonformního vedoucího předmětové komise, který požadavkům shora podle míry absurdity vyhoví či nevyhoví, ale tím víc pro své podřízené zajišťuje klid k práci. A není divu, že něco takového vypadá jako utopie – tlak na mimoúvazkovou činnost vždy během školního roku postupně sílí.

Blízký východ na pokraji nového konfliktu

6. 11. 2019

čas čtení 13 minut

Ministři izraelské vlády se minulý týden dvakrát sešli, aby diskutovali o možnosti otevřené války s Íránem. Připomněli íránský plán útoku s použitím loitering munitions ze Sýrie, který v srpnu na poslední chvíli zastavil izraelský nálet, stejně jako íránskou potřebu odvést pozornost od masových protestů proti vládě Hizballáhu v Libanonu. Ministři také přezkoumali nedávný útok íránských loitering munitions a střel s plochou dráhou letu na dvě saúdské ropné instalace. Údajně dospěli k závěru, podobný útok proti Izraeli by mohl být veden z Iráku, napsal Michael Oren.

Několik postřehů k Jednotce 29155 ruské GRU

6. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

New York Times ZDE publikovaly zajímavý článek o jednotce GRU známé jako Jednotka 29155, kterou označují za "elitní jednotku v rámci ruského zpravodajského systému zkušenou v subverzi, sabotáži a zabíjení". Údajně je jejím úkolem "destabilizovat Evropu", píše Mark Galeotti.

Čína se snaží zavádět totalitní praktiky na britských univerzitách

6. 11. 2019

čas čtení 2 minuty



Vzhledem k tomu, že v ČR v minulých dnech vyšla najevo alarmující praxe čínských úřadů financovat na českých univerzitách své propagandistické kurzy,  čtenáře bude zajímat, že totéž dělá Čína i jinde.

Ve Velké Británii koordinuje velvyslanectví Číny úsilí omezovat na britských univerzitách akademickou svobodu. Britské univerzity adekvátně nereagují na rostoucí riziko Číny a dalších autokracií, které se snaží omezovat v Británii akademickou svobodu, varoval výbor britské Dolní sněmovny pro zahraniční vztahy.

Jeho analýza zaznamenala "silně znepokojující" důkazy, že Čína zasahuje do akademických programů na britských vysokých školách. Tuto aktivitu koordinuje čínské velvyslanectví v Londýně.

Rusko zintenzivnilo proud finančních darů pro britskou Konzervativní stranu

6. 11. 2019

čas čtení 1 minuta



Zatímco je Boris Johnson obviňován, že potlačil parlamentní analýzu o ruských zásazích do britských voleb a do britské politiky, vychází najevo, že Rusko dává Konzervativní straně obrovské finanční částky - přestože konzervativci přislíbili, že peníze z Ruska přijímat nebudou. 

Ruští oligarchové a ruské firmy s vazbami na Kreml v posledních měsících zintenzivnili své financování britské Konzervativní strany.

Největším dárcem je Ljubov Černuchinová, manželka bývalého náměsta ruského ministra financí Černuchina. Ta loni darovala britským konzervativcům více než 450 000 liber. 


Foto: Boris Johnson s ruským prodejcem zbraní Alexandrem Temerkou:



Bývalý zbrojařský milionář Alexander Temerko dal Konzervativní straně pro svého "přítele" Borise Johnsona za posledních sedm let 1,2 milionu liber a účastnil se spiknutí britských euroskeptiků s cílem svrhnout premiérku Theresu Mayovou.

Od roku 2010 dostala britská Konzervativní strana od Rusů více než 3,5 milionu liber. Od listopadu 2018 do října 2019 dostali konzervativci od ruských dárců nejméně 490 000 liber. Letos v květnu dostali konzervativci téměř 20 000 libewr od lobbistické firmy těsně spojené s ruskými zájmy.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

Britští konzervativci se radují, že jejich lživé video kvůli lživosti vyvolalo zájem statisíců občanů

6. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Britská Konzervativní strana lživě sestříhala interview labouristického poslance Sira Keira Starmera, a vytvořila tak dojem, že v televizi nebyl schopen odpovědět na otázku, jak budou labouristé řešit brexit.

V konzervtivní sestřihu interview se Starmerem, odvysílaným v britské komerční televizi, není Starmer schopen odpovědět na otázku, jaký je postoj Labouristické strany k brexitu. Následuje palcový titulek: "LABOURISTÉ NEMAJÍ PRO BREXIT ŽÁDNÝ PLÁN!"

Stromy ve městech

6. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Foto: Tampa, Florida


Světová města nyní houfně vysazují ve svých ulicích stromy, aby snížily vedra způsobovaná globálním oteplováním a znečištění vzduchu. Stromy v ulicích také proměňují čtvrti v daleko žádanější oblasti a přispívají k psychické i fyzické pohodě obyvatel.  Nejvíce stromů je v americkém městě Tampa na Floridě, pokrývají 36,1 procent plochy města. Za ním jsou města jako Singapur (29.3%), Oslo (28.8%), a Sydney a  Vancouver (obě 25.9%). Frankfurt byl rok 2014 jmenován Evropským městem stromů, je jich tam 200 000. Německo je v této oblasti vynikající: tři čtvrtiny obyvatel měst žijí ve vzdálenosti 300 metrů od prostoru pokrytého zelení. Ve Frankfurtu je ta vzdálenost jen 99 metrů.

Výzkumníci z americké Lesnické služby zjistili, že na prvním místě co do zalesněnosti měst je New York (39,2 procent plochy ve městě pokrývají stromy), za ním je Moskva (29,1 procent), São Paulo (27.4%), a Paříž (26.4%). V New Yorku občané v roce 2015 úspěšně dokončili občanskou iniciativu vysadit milion stromů.

Co Praha?

Pozoruhodné je, kolik stromů bylo od pádu komunismu vysazeno v ulicích Budapešti, poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Jiný kraj, jiný mrav

6. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta


Marina Litviněnko: Boris Johnson napomáhá Putinovi

6. 11. 2019

čas čtení 3 minuty



Manželka zavražděného bývalého ruského špiona varuje, že potlačením parlamentní analýzy o zásazích Ruska do britské politiky Boris Johnson napomáhá Putinovi


Vdova po Alexandru Litviněnkovi, bývalém ruském špionu usmrceném v Londýně, se vyjádřila, že Borish Johnson neměl potlačit analýzu Dolní sněmovny o ruských zásazích do britské politiky. Zdůraznila, že potlačení analýzy napomáhá Kremlu a vyvolává podezření, že Johnsonova vláda analýzu záměrně a cynicky utajila.

Marina Litviněnková konstatovala, že Johnson dělá tutéž chybu, jako Theresa Mayová, která odmítla jako britská konzervativní ministryně vnitra uspořádat veřejné vyšetřování vraždy Alexandra Litviněnka poloniem v Londýně v roce 2006.

Hospodaření OSBL za říjen 2019

2. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

V řijnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 58 520,96 Kč, výdaje byly 91 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
43971