Španělský ministr zahraničí: "Nic neospravedlňuje scény násilí v Barceloně"

6. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Španělský ministr zahraničí Josep Borrell hovořil s FRANCE 24 o probíhající krizi v Katalánsku, kde v říjnu propuklo násilí poté, co nejvyšší soud uvěznil několik katalánských separatistických lídrů kvůli jejich roli při pokusu o vyhlášení nezávislosti v roce 2017.


Borrell, který hovořil před předčasnými volbami ve Španělsku konanými 10. listopadu, uvedl, že je na stávajícím katalánském regionálním premiérovi Quimu Torrovi, aby zahájil dialog s těmi Katalánci, kteří si přejí nezávislost.

"Katalánská společnost je silně rozdělena... Torra by měl uznat, že nezastupuje celý katalánský lid," prohlásil Borrell.

"Tato (španělská) vláda uplatňovala mimořádnou dobrou vůli (vůči katalánským separatistům)... ale říkali nám: Buď uznáte naše právo uspořádat referendum o odtržení, nebo není o čem jednat," dodal španělský ministr.

Borrell, veterán španělské a evropské politiky, byl vybrán za příštího vysokého zástupce EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku. Za své priority považuje Balkán a Ukrajinu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5816

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2019