Miroslav Kalousek ve Sněmovně: V Řecku je 3500 dětí bez doprovodu rodičů. Ženevské konvence nás zavazují

19. 9. 2018

čas čtení 6 minut

Miroslav Kalousek dnes ve Sněmovně:

8. července 2015 minulá vláda, kde dnešní premiér byl první místopředseda vlády, přijala usnesení, že Česká republika si dobrovolně vybere a dobrovolně se postará o 1100 uprchlíků z Itálie a Řecka, kteří se tam ocitli, a obě dvě partnerské země v rámci Evropské unie samozřejmě nesmírně zatěžovali, protože se jednalo o obrovský kontingent, přijali jsme tohle rozhodnutí vlády s pochopením. Bohatá země, naprosto nezasažená migrační krizí se obrací ke svým partnerům a říká: my vám dobrovolně pomůžeme s 1100 lidmi, protože to je kapacita, se kterou si dokážeme poradit. My si ty lidi vybereme, my si je od vás převezmeme a my se o ně postaráme. To je platné usnesení vlády z 8. července 2015. Přijato jednomyslně.

Rozhovor Britských listů 182.

Zmatek a chudoba ve školství

14. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Česká republika se chová ke svým učitelům, k své budoucnosti, nejzhůvěřileji. Podle statistik OECD vydělává český učitel 56 procent platu jiného vysokoškoláka v české ekonomice. Je to nejhorší výsledek, jaký nějaká země v rámci OECD má. O situaci českých učitelů hovoří Bohumil Kartous s Danem Pražákem, studentem pedagogické fakulty UK a aktivistou ze studentského spolku Otevřeno. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. září 2018.

Většina Evropanů chce přijímat uprchlíky

19. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

I když nesouhlasí s tím, jak se Evropská unie staví k uprchlickému problému. (Průzkum nezjišťoval, proč nesouhlasí.) Drtivá většina Evropanů však chce přijímat uprchlíky utíkající před válkou a pronásledováním. Průzkum Pew Research:


Jak by dnes vypadal v IDnes asi rozhovor s Hitlerem... ?

19. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta


Pozn. JČ: Česká média jako IDnes nebo ČRo budou tak dlouho normalizovat extremistické názory, až si podřežou větev a extremisté, jejichž pověst jim tak chytře vybudovali, jim zruší svobodu tisku.

I Český rozhlas systematicky normalizuje maniaky. Až tito autoritáři zruší svobodu tisku a vyhází z práce lidi jako Tachecí, budou se "novináři", kteří to umožnili, divit...  Pozn. red. (Odkdy je Tomský "politolog"? :))) )



Neviditelná ruka nacionalismu?

19. 9. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Těch, kdo se chlubívají, jak se těší na konec Evropské unie, se ptávám, zda se stejně tak nemohou dočkat i nasazení na frontě.

Rakouská nacionalistická a protievropská vláda naštvala italskou nacionalistickou a protievropskou vládu návrhem pro ni zcela nepřijatelným - plánem na rakouské občanství pro obyvatele Jižního Tyrolska. Ačkoliv podle logiky "alternativních" médií by měli být rakouští a italští populisté nerozlučnými spojenci, pravý opak je pravdou: Začali si jít navzájem tvrdě po krku.

"Strach je oblíbeným pocitem na internetu." Vyhrožování smrtí

19. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


Německý komik Schlecky Silberstein natočil satirické video o ultrapravicových demonstracích v Saské Kamenici, v němž demonstranty parodoval. Satirické video odvysílala německá veřejnoprávní televize ARD a ZDF:



Poslanec strany Alternative fuer Deutschland Christian Hansel si Schleckyho Silbersteina našel, dostavil se na jeho adresu s kameramanem, natočil informace u jeho zvonku a   zveřejnil na sociálních sítích jeho adresu.

Komikovi nyní vyhrožují  ultrapravičáci smrtí posílají mu antisemitské urážky.  Schlecky Silberstein tyto skutečnosti zveřejnil na svém blogu. Strana Alternative fuer Deutschland na něho zaútočila. Jeho "trapný postoj oběti" je prý "snahou stranu AfD umlčet".

Pracovníci maďarských kulturních institucí už nesmějí mluvit s novináři bez předchozího souhlasu ministerstva

19. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta


Evropa, rok 2018. Muzeum, divadlo nebo koncertní sál v Maďarsku už nesmějí hovořit s novináři bez předchozího souhlasu ministerstva. Musejí používat hezké "celé věty". Mají zakázáno umisťovat reklamu v určitých novinách.

Všechny státem provozované kulturní instituce a jejich zaměstnanci budou muset získat povolení od ministerstva lidských zdrojů 48 hodin  předem, pokud budou chtít sdělit něco tisku anebo organizovat akce oteveřené pro média. Instituce budou ministerstvu muset sdělit jméno a funkci osoby, která chce komunikovat s médii, jméno sdělovacího prostředku a také téma a "hlavní sdělení" tiskového prohlášení. 

Saša Uhlová píše v Guardianu o drastických poměrech českých zaměstnanců

19. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

 


Deník Guardian zveřejnil z iniciativy francouzské komentátorky tohoto listu (dříve Le Monde) ve středu článek Saši Uhlové o drastických poměrech českých zaměstnanců, pracujících v manuálních zaměstnáních. Ani nemocní lidé nemají možnost se léčit, musejí chodit s bolestmi do práce, jinak přijdou o místo. Chybějí jakékoliv záruky civilizovaných pracovních podmínek, lidi musejí pracovat dlouhé hodiny bez nároku na pauzu či možnosti jít na záchod. Někteří lidé pracují za minimální mzdu až 17 hodin denně.  Nejděsivější ovšem je, že vydělávají tak málo, že se neustále propadají dál do zadluženosti. Čehož ovšem s nadšením využívají parazitičtí exekutoři. Obětí dlouhodobé zadluženosti je v ČR v současnosti 750 000 lidí a exekutoři jim odebírají tolik peněz, že nemohou platit činži. Uhlová píše o své kolegyni, pracovnici u běžícího pásu, která vydělává minimální mzdu, její čistý měsíční příjem je 9000 Kč, za činži platí 20 000.  Podle organizace Social Watch je v ČR obětí exekutorů 2,5 milionu lidí, čtvrtina obyvatelstva.

Uhlová v článku vysvětluje, proč lidé v této děsivé situaci nechápou, proč by měli pomáhat jakýmsi zahraničním uprchlíkům.

Uhlová záslužně medializuje jeden z nejděsivějších problémů současné České republiky, který žádní politici v ČR neřeší.

V Rozhovoru Britských listů hovoříme se Sašou Uhlovou o této děsivé situaci zde:

K sestřelení ruských velmocenských ambicí v Sýrii

19. 9. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Pokud ruská raketa sestřelí ruské letadlo, avšak navzdory tomu poškozený tvrdí, že za to mohou Židé ZDE, něco je tu hodně špatně. V tomto případě jde především o Putinovy velmocenské ambice na Blízkém východě.

Pozn. red. Putin posléze prohlásil, že se sestřelení letadla bylo souhrou nepříznivých okolností a že se Rusko soustředí na zabezpečování svých jednotek a vojenské infrastruktury. ZDE

Mezitím v Absurdistánu 82:

Úspěšný podnikatel se smí k lidem chovat odporně, rozhodl soud. EU je "sovětský hnus" a vlajka Evropské unie je "hadr"

18. 9. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Foto: "Zachovala se jak třeba." Polský pravicový tisk chválí ženu, která zfackovala aktivistku demonstrující proti vládě

Polsko nikdy nemělo žádné kolonie. Alespoň ne v západním slova smyslu. Jediné, co jsme měli, byla asi dvě malá místa pro obchod, která se nám podařilo pár let udržet (jedno bylo v dnešní Gambii, druhé na dnešním Trinidadu a Tobagu). Polsko-litevské společenství během svého zlatého věku se příliš staralo o dobývání území na východ od svých hranic - dalo by se říct, že kdysi Polsko sahalo od Baltského až k Černému moři. Právě proto jsme asi ve zlaté éře kolonialismu vlastně neměli slavné cestovatele - ti, kteří jsou oslavování dnes jako slaví polští cestovatelé, tedy Maurycy Beniowski nebo Ignacy Domeyko, byli ve skutečnosti uprchlíci, donucení z Polska utéci poté, co se účastnili bojů proti silám okupujícím Polsko v 19. století.

Otřesný postoj ČR vůči přijímání nezletilých uprchlíků má svůj předobraz i v antiimigrační politice EU

18. 9. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Český premiér Andrej Babiš nekompromisně odmítá přijmout padesát nezletilých sirotků ze Sýrie, zaklínaje se překroucenými výroky dalajlámy a alibistickým tvrzením, že jde o samé teenagery – jako by snad náctiletí nebyli dětmi. A třebaže je postoj české vlády vůči uprchlické otázce, kdy se hazarduje i s osudy nevinných dětí, již tradičně obscénní, snad ještě hůře se v nedávné minulosti zachovaly některé významné členské země Evropské unie.

Czech FM: The requirement to provide protection for refugees "is not legally enforceable"

19. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

The acting Czech foreign secretary and chair of the Czech Social Democratic Party Jan Hamáček points out on Twitter to critics that the requirement to provide protection for refugees escaping war and persecution is "not legally enforceable". Implication? Do not ask us to help.


"I want to say unambiguously that it is not true that the migration compact defines migration as a human right. Nonsense. The document does not create any such right. The migration compact only mentions migrants' human rights, ie. their human rights as human beings, as a universal principle. The compact is not an international treaty and is not legally enforceable. The compact does not limit the sovereignty of any state and its decision-making about migration. Any lawyer will tell you that."




Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Trump: USA uvažují o trvalé vojenské základně v Polsku

19. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Polský prezident Duda navrhl, aby se nové americké základny v Polsku jmenovaly "Fort Trump".  ZDE

NBC News: Polský prezident Duda říká, že sdělil prezidentu Trumpovi, že by "velmi chtěl, abychom založili v Polsku trvalé americké vojenské základny, které nazveme Fort Trump... Jsem pevně přesvědčen, že je to možné."





Americký prezident Trump v úterý ve Washingtonu prohlásil, že Washington "vážně zvažuje" žádost o trvalou americkou vojenskou základnu v Polsku a odpuštění vízové povinnosti pro tuto zemi.

Poněkud trapný záběr, zveřejněný Bílým domem: polský prezident Duda musel při společném podpisu dokumentů v Bílém domě stát, zatímco Trump seděl za stolem:


Assange "usiloval o ruské vízum"

19. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange podle některých pramenů usiloval o získání ruského víza. Začal předkládat příslušné dokumenty v den, kdy po něm bylo vyhlášeno mezinárodní pátrání.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Přečetli jsme:

Nástup elektromobility promění český autoprůmysl. Někteří výrobci mohou začít krachovat, říká ekonom Marek

19. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Automobilový průmysl patří mezi klíčové sektory české ekonomiky. Rostoucí trhy Číny a Indie ve spojení s nástupem elektromobility ho mohou zásadně ovlivnit. "Růst podílu elektromobilů ovlivní zejména některé subdodavatele," říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny hlavní ekonom poradenské společnosti Deloitte David Marek.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Sirotci skončili v guláši

19. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Když se kácí pes, rozkřikl se ondyno, a je to opravdu už dávno, rozčílený soudruh na politickém školení, na němž hovořil „o přehmatech“, ale aby si nezadal, uzavřel větu logicky: lítají chlupy. Můžeme dnes parafrázovat jeho heslo v novém duchu. Když se vaří volební guláš, humanita a etika jdou stranou. Tak nám to prezentuje nejlepší slovenský kuchár súdruh Babiš. Je evidentní nesmysl, že by sirotci ohrožovali bezpečnost státu nebo jeho finanční rozpočet. Jediné co ohrožují, je pověst tvrdého muže, který ze svého neustoupí, ač je kvůli tomu někdy nutné třikrát denně názor měnit.

Celý text: ZDE

Varování: To nejhorší teprve přijde

18. 9. 2018

čas čtení 5 minut

 

Neměli jsme být překvapeni, když začaly být principy meritokracie a konkurence zpochybňovány a odmítány.

Analytička deníku Washington Post Anne Applebaumová a manželka bývalého polského ministra zahraničí Radoslava Sikorského publikovala v americkém časopise The Atlantic v sérii článků nazvané Umírá demokracie? rozsáhlou esej o svých zkušenostech z Polska, jak tam došlo k naprostému rozštěpení společnosti a nenávisti nekritických stoupenců autoritářské ultrapravicové vlády strany Právo a spravedlnost vůči všem, kdo tuto stranu a vládu nepodporují, jak jsou tam lidé mesmerizováni propagandou státní televize a ultrapravicovými žvásty náboženského mediálního impéria Otce Rydzyka a jeho rozhlasové stanice Radio Maryja.

Němci mají převážně pozitivní přístup k uprchlíkům

18. 9. 2018

čas čtení 2 minuty



Němci mají převážnou většinou optimistický přístup k integraci uprchlíků, vyplývá z nové sociologické studie. Většina Němců zastává názor, že uprchlíci budou přispívat k hospodářskému rozvoji. Lidé v Německu považují spolužití s uprchlíky za "většinou pozitivní", konstatuje Thomas Bauer, předseda Německé poradní rady pro integraci a migraci, informuje zpravodajství německé televize Tagesschau.de.

Asad sestřelil ruské letadlo

18. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: 

A diplomatická přestřelka náhle skončila. Putin se vyjádřil, že ztráta letadla Iljušin-20, z které ruské ministerstvo obrany obvinilo Izrael, byl "řetězec tragických náhodných okolností" a Rusko bude reagovat "dodatečnými bezpečnostními opatřeními pro naše vojáky a infrastrukturu" 





Aktualizace:

Rusko: Ruské vojenské letadlo s 15 lidmi na palubě bylo sestřeleno syrskou protileteckou obranou

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že izraelští piloti záměrně učinili ruské letadlo terčem syrské protiletecké obrany

Podle prohlášení ruského ministerstva obrany  použili piloti izraelských stihaček ruské letadlo jako štítu, zpoza kterého útočili raketami na Asadovy cíle v provincii Latakia, čímž se ruské letadlo dostalo pod palbu Asadovy protiletecké obrany.

Izrael provádí na syrském území desítky leteckých útoků, jejichž cílem je zabránit Íránu, aby se v Sýrii vojensky etabloval.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Tohle by mohlo být špatné, varuje Alec Luhn. Ruská státní média informují, že se v Sýrii pohřešuje letadlo se 14 ruskými vojáky na palubě  během izraelských leteckých úderů a po odpálení rakety s plochou dráhou letu z francouzské válečné lodi.


Rozhovory Britských listů jako audio podcasty - můžete je poslouchat kdekoliv

18. 9. 2018

čas čtení 1 minuta


Vážení čtenáři,

od dubna 2015 vysíláme na přání Regionální televize každý pátek v této televizi náš patnáctiminutový Rozhovor Britských listů, zároveň je zveřejujeme v samotných Britských listech a na YouTube jsme z nich vytvořili samostatný kanál.

Rozhovorů Britských listů je už více než 180 a většina z nich je nadčasová. Jsme hrdi na to, že se nám podařilo za ty tři a půl roku vytvořit databázi opravdu zajímavých materiálů, mapujících systematicky poměry v České republice, často se věnujících podnětným tématům a zajímavým lidem, které běžná média ignorují.

Chceme, aby byly tyto rozhovory šíře k dispozici ke stažení jako audio podcasty, tak jsme vám k tomu vytvořili speciální stránku. Můžete si je nyní stáhnout jako mp trojky  a poslouchat je na mobilu kdekoliv.


Najdete ji také v pravém sloupci každého vydání Britských listů

Vaše redakce

Evropští diplomaté: Británie na poslední chvíli před katastrofou brexitu bez dohody couvne

18. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Odchod Velké Británie z EU bez dohody by byl pro tuto zemi tak katastrofální, že britská vláda pohlédne do té propasti a pak změní svůj postoj, konstatují evropští diplomaté přčed nadcházejícím summitem EU v Salzburku.

Evropští diplomaté varují, že Theresa Mayová stále ještě musí učinit podstatné ústupky, má-li být ohledně brexitu dosaženo dohody.

Realizací brexitu Británie plní vůli mrtvých důchodců

18. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


Začátkem příštího roku se Británie promění z probrexitové země v antibrexitovou zemi. I kdyby žádný volič od doby referenda o brexitu v červnu 2016 nezměnil svůj názor, pro brexit v Británii hlasovali tehdy převážně důchodci a hlasování bylo těsné, 52 procent hlasujících pro brexit, 48 procent hlasujících proti němu. Mladí Britové drtivou většinou hlasovali pro setrvání Británie v EU.

Probrexitoví důchodci mezitím zemřeli. Británie realizací brexitu plní vůli mrtvých starců.

Cynické lži Evropské unie, které podporuje i Hamáček. Finančně.

18. 9. 2018

čas čtení 1 minuta


Instituce OSN , Úřad OSN pro uprchlíky, Úřad OSN pro migraci, Úřad OSN pro lidská práva a dokonce i Komise Evropské unie potvrzují, že Libye není bezpečnou zemí pro návrat migrantů a uprchlíků. Přesto však před salzburským summitem EU tvrdí stále ještě - lživě - Rada Evropy, že libyjské pobřežní stráže "zachraňují" lidi (tedy předávají je zpět pašerákům).
"Podpora EU pro libyjské pobřežní stráže se vyplácí", tvrdí - lživě - infografika Rady EU. Nikoliv pro osoby, vězněné za děsivých podmínek a bez přístupu k ochraně.


AfD: Pozor! Vaši zlatou rybku ohrožují muslimští imigranti!!

18. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

 
Realita napodobuje satiru. Andrew Stroehlein vydal dnes dopoledne několik tweetů, překlad viz níže, v nichž se ironicky posmívá ultrapravičákům, že tvrdí, že muslimští imigranti ohrozí vaši zlatou rybku. Když to psal, netušil, že německá populistická strana Alternative fuer Deutschland skutečně takové varování vydala!! 




Stroehleinův předchozí text:

29885

Hasíme extremismus. Ale čím?

17. 9. 2018 / Pavel Urban

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Od dob komunismu, a aspoň zčásti od dob c. k. monarchie v českých zemích platí, že kdo chce legitimizovat a nelegitimizovat názory, metody i subjekty ve veřejném prostoru, ten musí mít autoritu morálního vůdce. Skutečnost, že Vás lidé čtou (a jsou za to případně ochotni i platit) a v ledačems s Vámi souhlasí ještě nezaručuje, že takovou autoritu máte.

Odpověď Janu Čulíkovi, aneb jak je to s tou českou společností

17. 9. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Jestliže měl Jan Čulík kdy představu, že intelektuální kultura disidentů nějak pronikne českou společnost (to je podle mne mnohem lepší termín než „národ“), zejména po normalizaci, pak to bylo opravdu velmi naivní očekávání. Na druhou stranu se mi jeho poslední text o tom, jak Česko ovládá fašistický diskurs a bývalý estébák, zdá příliš paušalizující. Stejně jako jeho slova o českých médiích.

29766

Bodláky Václava Duška

Lovci štěstí

17. 9. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Pyšné nuly se holedbají v kolbišti společenské bezvýznamnosti, vystrkují růžky, roztáčí rulety v nekončícím přesvědčení, jak spolknou tučnou výhru. Manifestní bludičky věří na  zázraky; laškování nebere konce, urážky, vulgarita, tupost, malichernost, demokratická laxírka, kdo neřve s námi, řve proti nám! Boření dějin se odehrává po celém světě – ještě včera jsme pouštěli opožděným národům žilou a dnes se podivujeme nad jejich krutostí, bezohledností a nevděkem. Úlitba nejen bohům, vrávoráme nad dějinnými poznatky, bída ducha zachvacuje svět s pravidelností kyvadla. Čekáme na autorského biologa samouka, jak vysvětlí zrození ptáka rosomáka, nevědět znamená tápat! Vyhoření myšlenkových obrů ohrožuje rovnováhu světového míru. Profesorská elita často vrávorá, mrouskající tichošlápkové v aréně Fiškus nabádají k vylepšení životních funkcí národních zájmů. Záludnost se vyplácí. Bandy agentů ohrožují mírotvorce. Zrádci, pilné včeličky. 

Štěstí nedojde, komu nepadají hvězdy.

Novaja gazeta: "Rusko je znovu připraveno na velkou válku"

17. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Po obrovském vojenském cvičení na Dálném východě, jehož se, pozoruhodně, POPRVÉ účastnila i čínská armáda (v důsledku nepřátelských akcí Trumpovy vlády vůči Číně se Čína nyní dává dohromady s Putinovým Ruskem a Putin radostně přijímá roli slabšího partnera v této koalici, protože očekává z Číny příliv investic a hypermoderní technologii pro ruské kolabující hospodářství) - píše nyní ruský list Novaja gazeta, že je "Rusko znovu připraveno na velkou válku".


ČRo dává systematicky prostor maniakům, a destabilizuje tak českou společnost

17. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Naprosto šokujícím a neodpovědným způsobem dává Český rozhlas prostor šílencům a maniakům, jako je irelevantní bláznivý důchodce Václav Klaus. Podřezává si tak pod sebou větev. Normalizací diktátorských, potrhlých "názorů" Václava Klause ČRo normalizuje extremismus. Jeho redaktoři budou velmi překvapeni,. až skončí v koncentračních táborech. Bude to jejich vlastní dílo.

Veřejnoprávní médium porušuje předpisy, když dává prostor maniakům a jejich lžím bez věcné korekce.

Mé varování nad děsivou úrovní českých médií je vemi vážné. (JČ)


V Praze poprvé vystoupí palestinsko-islandský spisovatel Mazen Maarouf

17. 9. 2018

čas čtení 6 minut

Mazen Maarouf, foto: Raphael Lucas

Svou literární tvorbu představí na autorském večeru Mazen Maarouf, palestinsko-islandský prozaik, básník, překladatel a novinář, který do Prahy přijíždí na pozvání organizace Literature Across Frontiers. Večer s debatou a čtením autorovy poezie a prózy se koná v pondělí 17. září v 19:00 v pražském Café Kampus (Náprstkova 10, Praha 1). Jeho tvorba bude vůbec poprvé představena v českém překladu Burhana Kalaka.

„Do češtiny je nyní přeloženo patnáct Mazenových básní a jeden příběh z jeho druhé povídkové sbírky Krysy, které olizují uši šampiona v karate (v arabštině, 2017). Jeho první povídková sbírka se nyní překládá do deseti evropských jazyků a potěšilo by mě, kdyby jeho první návštěva České republiky vedla k dalším překladům z jeho díla, které patří mezi nejzajímavější literární projevy současné arabské diaspory v Evropě,“ uvedla Alexandra Büchler z organizace Literature Across Frontiers.

Akce bude tlumočena z angličtiny do češtiny.

Dikobraz 1968

17. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Kdo chce porozumět, o co šlo v roce 1968, nechť si prolistuje kreslené komentáře týdeníku Dikobraz z té doby ZDE

Policie v Chemnitz zatkla ultrapravičáky, kteří zranili íránského uprchlíka

17. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Policie v Saské Kamenici (Chemnitz) zatkla skupinu asi 15 ultrapravičáků, kteří v pátek večer v místním parku honili cizince, nutili je, protizákonně, aby se legitimovali, a zranili přitom na hlavě šestadvacetiletého Íránce. Devět zatčených ultrapravičáků bylo posléze propuštěno, šest ve věku 27 - 31 let zůstává ve vazbě.

Po demonstracích v Chemnitz se ultrapravicové demonstrace a násilnosti rozšířily také do menšího východoněmeckého města Köthen. Tam zemřel minulý týden dvaadvacetiletý Němec trpící vážnou  chronickou nemocí srdce. Pitva prokázala, že utrpěl zástavu srdce poté, co v potyčce s dvěma mladými Afghánci dostal ránu do obličeje. Do města Köthen, které má 26 000 obyvatel, bylo vysláno 1000 německých policistů, aby zabránili násilnostem.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

   

The Economist navzdory protestům dal prostor ultrapravicovému maniaku

17. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


Před newyorskou kanceláří britského týdeníku Economist se v sobotu konala hněvivá protestní demonstrace, protože týden se rozhodl v rámci svého londýnského literárního festivalu prostřednictvím video linku interviewovat ultrapravicového maniaka Stephena Bannona.

Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch, týdeník Economist na Twitteru už několik týdnů ostře kritizuje. Je v naprostém souhlasu s mediálním odborníkem na ultrapravicové populisty, politologem Casem Muddem, působícím v USA. Oba opakovaně poukazují na to, že ultrapravice není ani v USA, ani v Evropě příliš silná, ale že jí sílu poskytují sdělovací prostředky, které budují ultrapravičáky jako celebrity.

Paříž a více než 30 belgických měst is užívalo neděli bez aut

17. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Primátoři Paříže a Bruselu doporučili, aby Evropa dodržovala každoročně jeden den ve svých městech bez aut, aby tak snížila znečištění vzduchu ve městech. Deník Guardian k tomu publikoval fotogalerii, pořízenou v Den bez aut v Paříži a v Bruselu ZDE

 


PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v srpnu 2018

1. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 58 466.08 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 86 289.51 Kč.   

Z výše uvedeného vyplývá, že jsme v dlouhodobém deficitu a potřebujeme ***přibližně o třetinu*** větší finanční pomoc od čtenářů. Děkujeme.

Zůstatek byl koncem srpna 2018 249 661.49 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25084