Trumpův rozchod s poválečným mezinárodním řádem

27. 9. 2019

čas čtení 2 minuty
Trump právě skončil svůj projev v OSN a jedna věc v něm chyběla: Jakékoliv výraznější odsouzení Íránu, nebo kohokoliv, za útok na (saúdský) Bukajk, píše John Robb. Odsouzení a příslib následné akce, která by byla očekávána od amerického prezidenta od 2. světové války.


Ve skutečnosti řekl přesný opak:

"Americkým cílem není pokračovat v těchto nekonečných válkách, válkách, které nikdy nekončí."

"Spojené státy nikdy nevěřily v trvalé nepřátele. Amerika ví, že ačkoliv kdokoliv může válčit, jen ti nejodvážnější si mohou zvolit mír."

Uf. V zásadě došlo k úspěšnému útoku na geostrategicky nejdůležitější energetické zařízení na světě, zdánlivě se po více jak půl století nacházející pod americkou ochranou, a... my neuděláme nic.

To znamená okamžik opravdového ukončení studené války.

Signalizujeme světu, že nám na Blízkém východě a jeho vzácné ropě nezáleží, ačkoliv jsme v minulosti kvůli ní utratili biliony dolarů a vydatně pro ni krváceli.

A nejen to - zdá se, že nejsme ani schopni něco udělat, i kdybychom chtěli.

Americký národně bezpečnostní systém - od zpravodajství až po obranu - útok nezastavil. A co je ještě horší, byli jsme naprosto překvapeni...

Strategicky vzato: Navzdory předchozím útokům na saúdská zařízení a napjaté rétorice neexistovala žádná zpravodajská informace, ať už z oblasti HUMINT či SIGINT, varující před útokem.

Operačně/technologicky vzato: 88 baterií střel Patriot a tři torpédoborce třídy Aegis se střelami Raytheon SM-2 u pobřeží Saúdské Arábie nic nezaznamenalo. Loitering munitions prostě prolétly kolem nich a skrze ně k cíli (kde skutečně narazily na nějakou, ačkoliv neefektivní bodovou obranu).

Koncepční/systemické překvapení. Celý obranný a národněbezpečnostní establishment naprosto podcenil asymetrickou hrozbu představovanou levnými bezpilotními prostředky a protivníky na nízké technologické úrovni.

Konečně jsme vstoupili na nový strategický terén - a nikdo z establishmentu na to není připraven.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7999

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2019