Džamál Chášakdží byl zbit, omámen narkotiky, usmrcen a rozčtvrcen

17. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Nestor britských novinářů John Simpson: "Další děsivé informace o rozsekání Džámala Chášakdžího. New York Times píše, že čtyři muži indentifikovaní tureckými médii jako členové skupiny vrahů vyslané do Istanbulu k likvidaci Chažákdžího jsou součástí osobní ochranky prince Mohammeda bin Salmana."




Americký ministr zahraničí Mike Pompeo přicestoval do Ankary na rozhovory s tureckým prezidentem Erdoganem ohledně smrti novináře Džamála Chášakdžího. Turečtí činitelé prozradili děsivé podrobnosti jeho vraždy na saúdském konzulátu.

Podle zpráv amerického a tureckého tisku byl Chášakdží usmrcen během několika málo minut po svém příchodu na konzulát dne 2. října, kam zašel pro dokumenty, které potřeboval pro svou nadcházející svatbu. Podle tureckých činitelů audionahrávky dokazují, že byl Chášakdží zmlácen, omámen narkotiky, brutálně usmrcen a rozčtvrcen.

 
Donald Trump v úterý hájil Saúdskou Arábii. Varoval před "příliš rychlým odsouzením" této země. 

Wall Street Journal cituje tureckého činitele, který nahrávku slyšel. Ten uvádí, že Chášakdží byl usmrcen a rozřezán v kanceláři saúdského generálního konzula Mohammada al-Otaibiho, který byl v místnosti při tom přítomen. Hlas v nahrávce mu doporučuje, aby odešel.

Na nahrávce je také slyšet, jak si forenzní expert Salah Muhammad al-Tubaigy nasazuje sluchátka a poslouchá hudbu, když začal rozřezávat Chášakdžího mrtvolu. Doporučil ostatním, aby udělali totéž.

Podle listu Middle East Eye byl Chášakdží přetažen z kanceláře vedle do Otaibiho studovny, kde Tubaigy začal rozřezávat jeho tělo, zatímco byl Chášakdží ještě naživu.

Provládní turecký deník Yeni Safak napsal, že jeho reportéři slyšeli audio nahrávky, jak je Chášakdží mučen, jak mu usekávají prsty na rukou a pak mu uříznou hlavu.

Konzul al-Otaibi je slyšet na nahrávce, jak říká: "Dělejte tohle venku. Dostanete mě do potíží." Na jiné nahrávce podle tohoto listu říká hlas konzulovi: "Jestli chceš být po návratu do Saúdské Arábie naživu, tak drž hubu!" ZDE 

Pokusy amerických úřadů Saúdskou Arábii omlouvat byly ztíženy výroky tureckého prezidenta Erdogana, který potvrdil, že forenzní experti turecké policie nalezli na saúdském konzulátě v Istanbulu toxické látky a že místa, kde došlo k zavraždění Chášakdží bylo nově vymalována.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
15936

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2018