Ano a ODS jsou naprosto přirození partneři

8. 10. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Podle mého názoru jsou ANO a ODS naprosto přirození partneři: majitel ANO je produkt kapitalismu z dílny ODS. Babiš jasně po minulých sněmovních volbách deklaroval, že chce vládnout s ODS. Bylo by to naprosto logické. Mafiánský kapitalismus a oligarcha, to se krásně rýmuje. Skutečnou propastí mezi oběma stranami je ovšem to, jak se ANO dostalo k moci.


ANO uspělo v roce 2013 ve sněmovních volbách tím, že vytáhlo do boje proti tradičním politikům ve jménu protikorupčního zápalu (ten pak přejali mnohem autentičtěji piráti, a proto v roce 2017 tak uspěli). ANO chtělo boj proti systému šedé ekonomiky, více regulace, více rozdávání, ODS nikoli. Symbolem toho všeho byl střet mezi ANO a pravicí o EET. To je dnes už téměř zapomenuto, včetně protikorupčního zápalu Babišovy strany. Sbližování probíhá na úrovni vztahu k EU a V4, ale i na úrovni přístupu k východní podobě kapitalismu jako takové (např. zemědělské dotace, které mají být původně určeny malým zemědělcům, u nás tečou do Agrofertu, o Čapím hnízdě nemluvě).

Vynikajících výsledků dosáhlo ANO v Ostravě: vyrostlo více než o 11% na 32,72%. O pár procent vyrostlo i v Brně. V obou městech přitom mělo po celé čtyři roky primátory a bylo hlavní stranou vládnoucích koalic. A vyhrálo volby znovu. Primátoři Macura a Vokřál jsou ještě zbytky staré liberální tváře hnutí, dělali si ve svých městech svou politiku, která byla nezávislá na centru, nespojovala se s Babišovým agresivním pokusem o proměnu hnutí, které stálo na protikorupční agendě, v hnutí tupě populistické a xenofobní.

Problém je, že ANO není normální politická strana a Macura ani Vokřál nemohou Babiše nahradit. A čím více se Babiš bude cítit ohrožen vlastní neschopností a možností politického pádu, tím – podobně jako ČSSD – bude více sázet na myšlení putyky 4. cenové. Jak dopadli géniové tohoto myšlení Rath, Paroubek a Jakl, všichni víme. Můžeme si také vzpomenout na Haška a Škromacha. Obrat v celostátní politice by mohl nastat v okamžiku, kdy se objeví silný celostátní soupeř. Za současné situace by po této šanci měli jít velmi tvrdě piráti. Zejména by měli – jak už to dělá jejich šéf – poukazovat na to, jak se ANO paktuje s ODS. A mohou začít tím, že Babiš chtěl hned po volbách s ODS vládnout. Ano, chtěl.

A když už jsme u ČSSD, nedá mi to, abych nezmínil, že pro ni by byla z hlediska její vlastní budoucnosti nejlepší možnost vůbec opoziční role proti vládě ANO-ODS. Případná vládní spolupráce ANO a ODS by jednak obě strany zdiskreditovala (a Babiš to chtěl! – nejspíše si myslel, že tak poškodí jen ODS, že ji zničí ve svém objetí, jako zničil a ničí ČSSD, a sebe naopak posílí), jednak by Babišovi neumožňovala tak štědře rozdávat a lovit bývalý levicový elektorát a nakonec by také byla tím nejlepším možným terčem pro tvrdou kritiku z levicových pozic.

Vzpomeňme si, že v době Nečasovy vlády byla ČSSD suverénně nejsilnější politickou stranou v zemi (dokud se to během léta 2013 nezměnilo ve prospěch Babiše). Je ovšem pravda, že vláda ANO-ODS byla po volbách 2017 nereálná kvůli odporu ODS. Případná vládní krize po odchodu ČSSD z vlády by mohla nicméně tuto možnost znovu nabídnout. Rizikem by byly předčasné volby a pád ČSSD pod 5%. Na druhou stranu každý další rok i měsíc ve společné vládě s ANO je pro ČSSD v dlouhodobé perspektivě ještě destruktivnější než případný pád pod 5% ve sněmovních volbách.

Na západě běžně vládne ve velkých městech levice. V postkomunistickém světě se levice naopak téměř vypařila, i na venkově. Ztratila progresivní, liberální agendu, rozpadla se v ideově zcela impotentní mafiánské sítě. Vidíme, jak se u nás – proti „pražské kavárně“ – snažila tato podivná struktura zabetonovat právě na venkově. Jenže právě venkov poslal Haška i Škromacha pryč z politiky. Výsledek letošních komunálních voleb na venkově je pro ČSSD naprosto drtivý. Má dvě možnosti: ovládnout stejně jako západní levice velká města a odtud šířit svou progresivní agendu, nebo zaniknout. ČSSD už ovšem dávno žádnou progresivní agendu nemá. Mentálně je na úrovni fašistických mudrlantů ze 4. cenové. Tak moc se zhlédla ve své iluzi „venkova“. Skutečný venkov není ale tak fašistický, jak by ČSSD chtěla. Bazének, žranice s pomlouváním Pražáků, myslivci na hranicích… Nic z toho nezabírá. Jak by asi dopadli socialisté v Rakousku nebo Německu, kdyby svou prezentaci rozehráli takto? Skončili by.

A teď si položme otázku: má ČSSD personálně na to, aby ovládla velká města? Ani toho superlidového motorkáře a boxera, slavjanofila Foldynu lidi nezvolili, ačkoli byl místopředsedou ČSSD. ČSSD nemá už mentální potenci ani na dobytí venkova. Tu a tam díky kvalitní práci komunálních politiků mohla ještě uspět. Ale není v ní nikdo, kdo by před moderním voličem mohl působit jako suverénní progresivní lídr, který mění svět k lepšímu, který tvoří budoucnost. Levice byla vždycky stranou pokroku, budoucnosti, mládí, vize, vědy, boje proti tmářství a předsudkům. ČSSD je oproti tomu starou, dementní, xenofobní stranou, jejíž zbytkovou inteligenci vystihl Karel Kryl touto písní:

0
Vytisknout
9464

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2018