Salvini chce vyhnat z Itálie tisíce Romů, jeho popularita stoupá

20. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Ultrapravičák Matteo Salvini chce z Itálie vyhnat tisíce kočovných Romů. Ignoruje kritiky, kteří varují, že Salvini realizuje protizákonnou strategii, která připomíná fašistickou minulost Itálie. Salvini zaznamenal velký růst podpory italských voličů za tři neděle, co je u moci. Požaduje registraci všech Romů a všichni neitalští Romové mají být z Itálie deportováni.

Salvini také na Twitteru pochválil, že komunální úřad, ovládaný jeho ultrapravicovou stranou Liga, zboural  v Turínu  "protizákonný" dům, který tam používali Romové, přestože byl za to odsouzen soupeřícími politiky a vysokým židovským představitelem.



V Evropě při tom sílí odpor proti migrantům. V úterý EU uvažovala o založení přijímacích středisek pro migranty v severní Africe. Maďarsko v úterý oznámilo, že zavádí 25 procentní daň uvalenou na organizace, které podporují uprchlíky.

Situace v Itálii vyvolala první konflikt mezi Salvinim a jeho partnerem z Pětihvězdičkového hnutí Luigim Di Maio. Ten označil Salviniho příkaz registrovat Romy za neústavní. Salvini nicméně dál prosazuje masové deportace.

V Itálii žije asi 180 000 Romů. Asi 43 procent z nich má italské občanství. Asi 4000 Romů žije ve státem sankcionovaných ghettech v Římě, podle zprávy Amnesty International. Jsou to prefabrikované kontejnery či mobilní příbytky za plotem, často bez adekvátní hygienické infrastruktury či pitné vody. Jejich obyvatelé nemají přístup k jinému sociálnímu bydlení, přestože žijí v Itálii po mnoho generací.

Podrobnosti v angličtině ZDE
i

0
Vytisknout
7775

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2018