USA "odejdou z Rady OSN pro lidská práva"

20. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Trumpova administrativa se chystá oznámit odchod z Rady OSN pro lidská práva, hlavní mezinárodní instituce věnované lidským právům. Jde o zatím poslední případ amerického opuštění klíčové mezinárodní instituce.


Ministr zahraničí Mike Pompeo a velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová společně oznámí odchod USA z Rady OSN pro lidské práva, tvrdí čtyři představitelé podrobně seznámeni s kauzou.

Podrobnosti stanoví Hayleová, která již vyhrožovala odchodem z Rady vloni, s odvoláním na dlouhodobé stížnosti, že sedmačtyřicetičlenný orgán je zaujatý vůči Izraeli.

Avšak oznámení bude také učiněnou pouhý den poté, co šéf lidskoprávního programu OSN odsoudil rozhodnutí Trumpovy administrativy oddělit děti přistěhovalců od rodičů.

Tento krok je pokračováním širšího trendu, kdy Trumpova administrativa odstupuje od mezinárodních dohod a opouští mezinárodní fóra v rámci politiky "America First".

Ačkoliv řada amerických představitelů opakovaně tvrdí, že "Amerika především neznamená Amerika sama," administrativa odstoupila od mnoha mezinárodních dohod a konsensů.

Poslední krok může posílit dojem, že Trumpova administrativa usiluje o prosazování izraelské agendy na světové scéně, zatímco se chystá zveřejnit dlouho očekávaný mírový plán pro Izrael a Palestinu, navzdory palestinskému hněvu kvůli stěhování velvyslanectví. Trumpův zeť Jared Kushner tento týden odjíždí na Blízký východ.

Podle zdrojů AP Trumpova administrativa usoudila, že snaha o reformu Rady je marná a vystoupení je jediný krok, který umožní ukázat, že USA myslí své výhrady vážně. Není zatím jasné, zda si podrží post nehlasujícího pozorovatele.

Úplné stažení USA z Rady by znamenalo, že zůstane bez jednoho ze svých tradičních obránců.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7981

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2018