Unavení a náladoví: Spánková deprivace způsobuje, že jsou Němci podráždění

22. 6. 2018

čas čtení 3 minuty
V porovnání s lidmi v okolních zemích Němci trpí nedostatkem spánku a jsou unaveni, informovali v Den spánku (21. června) výzkumníci.


"Jsme společností, která nedoceňuje spánek," tvrdí člen správní rady Německé společnosti spánku (DGSM) Hans-Günter Weeß. A dodává, že obyvatelé Německa jsou kvůli tomu unavenější, než by museli být.

Studie DGSM ukazuj, že 6 % Němců, asi 4,8 milionu lidí, trpí chronickými spánkovými poruchami.

Známky toho, že jste se dost nevyspali, zahrnují negativní dopady na vaši schopnost udržet pozornost, soustředit se a používat paměť. "Další známky jsou únava a podrážděnost, bolesti hlavy a gastrointestinální problémy."

Geny určují individuální potřebu spánku, ale pro většinu dospělých se přiměřená doba pohybuje v rozmezí 6-8 hodin.

Dostatek spánku je předpokladem fyzického a mentálního zdraví, tvrdí CEO zdravotní pojišťovny Barmer doktor Christoph Straub. Ve studii provedené jeho společností a publikované ve čtvrtek, 38 % respondentů tvrdí, že v typickém pracovním týdnu spí šest hodin denně nebo méně.

Fakt, že škola v Německu začíná o hodně dříve než školy v jiných evropských zemích, je podle DGSM problematický. společnost tvrdí, že začátek vyučovacího dne v 7 nebo 8 hodin mladým lidem neprospívá.

Studie provedené DGSM ukazují, že dospívající například řeší matematické problémy mnohem lépe po 9. nebo 10. hodině než v 8. A žáci, kteří musejí být ve školním autobuse v 6 nebo 7 hodin, mají horší známky.

"Pokud chceme reformovat náš vzdělávací systém, měli bychom vážně přemýšlet o zahajování vyučování později," říká Weeß.

Avšak průzkumy ukazují, že dvě třetiny rodičů ve spolkové republice jsou proti pozdějšímu začátku vyučování, protože nemají flexibilní pracovní dobu.

"To ukazuje, že je to problém celé společnosti," říká Weeß. "Protože všichni potřebujeme více spánku, musíme adaptovat svět práce."

Věci se však nyní nevyvíjejí tímto směrem. Místo toho se kvůli digitální sféře a sociálním médiím pracovní doba prodlužuje.

Navíc smartphony a tablety v ložnici pravidelně připravují miliony Němců o spánek, tvrdí Barmer. Třetina respondentů, kteří mají tato zařízení v noci u sebe, často nebo vždy zůstávají déle vzhůru, než měli v úmyslu. 15 % dotazovaných, kteří taková zařízení nemají v ložnici, může říci totéž.

Podle Weeße Německo může brzy získat charakteristiky zemí jako USA a Kanada, které "budou brzy čtyřiadvacetihodinovými nonstop společnostmi".

Studie ukazují, že pracovníci po celé zemi kvůli spánkovým poruchám každoročně chybí v kanceláři asi dvousettisíckrát. "To znamená, že německá ekonomika každoročně ztrácí 60 miliard eur v důsledku únavy svých zaměstnanců," říká Weeß.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7111

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2018