Angličané chtějí brexit, i kdyby se Británie rozpadla

20. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Pozoruhodně fundamentalistické názory zaznamenal v Británii průzkum lorda Ashforda. Do značné míry je to způsobeno maniakální euroskeptickou propagandou britského bulvárního tisku, jemuž nyní do značné míry ustupuje i rozhlas a televize BBC, které bez věcné korekce vysílají fantazie stoupenců brexitu, blouznících o obnovení "britského impéria" a "zlaté doby minulosti" (která nikdy nebyla), jež prý nastane po "osvobození od jha Evropské unie".  Informace, že brexit bude znamenat katastrofu, například pro leteckou dopravu, která ani nyní není po březnu 2019 zajištěna, a předpis, že evropský výrobek se musí skládat z 55 procent ze součástek, vyrobených v Evropské unii, což Británie už nebude, bude znamenat katastrofu pro britskou ekonomiku. To řadoví občané nevědí.



Většina občanů, kteří v Británii hlasovali pro brexit, 63 procent, ho vyžaduje, i kdyby to znamenalo, že Skotsko, Wales a Severní Irsko opustí Spojené království. Největší počet těchto voličů podporuje konzervativce (73 procent!), i když se jmenují Konzervativní a unionistická strana:






59 procent občanů Severního Irska si myslí, že v důsledku brexitu je sjednocení Severního Irska s Irskou republikou pravděpodobnější:






Britští občané poměrem 41 procent ku 32 procentům dávají přednost tvrdé hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou (i když to zřejmě povede k obnovení terorismu), než aby Británie zůstala v evropské celní unii. Stoupenci brexitu to podporují z 66 procent a voliči Konzervativní strany  z 67 procent!

Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
9317

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2018