Německo nemůže samo udržet globální liberální řád, který nevytvořilo

20. 6. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Merkelová s Macronem usilují téměř o nemožné: Pokoušejí se reformovat Evropskou unii tak, aby uvnitř ní dál přežily a platily liberální principy, které na globální scéně primárně Trumpovým působením před našima očima zanikají.


Zda se projekt reformy EU podle německo-francouzských plánů podaří uskutečnit, samozřejmě ani zdaleka netušíme. Krizových a rozkladných procesů na evropské úrovni v posledních letech přibývá mnohem rychleji, než kreativních návrhů nových opatření a řešení. V principu však existuje slušná šance uspět, navzdory tomu, čím přetékají převážně extrémně euroskeptická česká média.

Jinou otázku ovšem představuje uchování globálního liberálního řádu jako takového. Navzdory nadšeným ódám na "lídryni svobodného světa Merkelovou" z per takových veličin jako Timothy Garton Ash je Německo v této oblasti takřka bezmocné. Zmíněný globální mezinárodní řád nevytvořilo (v převážné míře byly jeho autorem poválečné USA) - a nedisponuje samo ani mocí a vlivem, které by umožnily prostou konzervaci statu quo.

Takže s největší pravděpodobností sledujeme pokus uzavřít a zakonzervovat zbytky kdysi globálního řádu do hranic evropského integračního uskupení. A "zbytky" - to tu opravdu znamená zbytky. Drobečky. To, co se vůbec podařilo starostlivě sesbírat a uchránit.

Meze německého vlivu na globální scéně se projevují i u tématu uprchlické krize, která vážně rozkolísala kdysi takřka nedotknutelné politické postavení kancléřky. Merkelová nakonec v této záležitosti potichu ustupuje. Ustupuje, aby sama vůbec politicky přežila.

Není to první evropský "taktický" ústup od principů. A nebude bohužel ani poslední.

0
Vytisknout
9600

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2018