"Islámský stát" se snaží uchytit v Africe

3. 1. 2018

čas čtení 2 minuty
Po al-Kájdě také teroristická organizace "islámský stát" se snaží rozšířit vliv v Africe. Vojenské prostředky k boji s touto hrozbou nepostačují.


Džihádistické skupiny se uchytiliy v Sahelu, v Čadu, Mali a dokonce v Nigeru. A vyhlídky na jejich porážku a neutralizaci ideologie mají daleko k tomu být nadějné. Přinejmenším je třeba významného úsilí francouzských a dalších západních vojáků, spolu s místními silami.

Takzvaný islámský stát ztratil nedávno rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, ale nyní se snaží vynahradit si to jinde, včetně západní Afriky. Jeho bojovníci v Nigeru nedávno ukázali, jak nebezpeční a bojovní dokážou být. Počátkem října se američtí a nigerští vojáci na hranici s Mali dostali do přestřelky s džihádisty. Stála život čtyři americké a pět nigerijských vojáků.

Není ovšem jasné, zda peníze a vojenská pomoc postačí k zastavení expanze džihádismu v regionu, nebo ho dokonce potlačí. Výzvy jsou nezměrné. Christophe Ayad, blízkovýchodní a africký analytik deníku Le Monde, v listopadu napsal: "Mali je náš Afghánistán". Podle něj události v obou zemích probíhají podle podobného vzorce: Nejprve vojenský triumf, pak selhávající rekonstrukce a poté postupné šíření nového povstání, brutálnějšího a politicky vyhraněnějšího než předchozí.

Ayad tvrdí, že důvody existence tohoto cyklu jsou složité, a předpovídá, že západní armády nakonec začnou ztrácet důvěru v lokální partnery. "Na druhé straně jsou místní úřady marginalizovány svými západními ochránci, kteří jim říkají, co mají dělat, a to ačkoliv nechápou místní podmínky jako jak jednat s tímto klanem, tímto kmenem, touto politickou skupinou nebo milicemi." Mezitím se džihádisté dále šíří.

Podle studie amerického thinktanku NSI je šíření džihádismu podmíněno celou řadou faktorů. Ideologicky je region Sahelu poněkud obtížným prostředí, protože obyvatelé nejsou právě nábožensky zapálení. Nicméně šíření wahhábismu ze Saúdské Arábie zvýšilo také šance na šíření džihádismu v Sahelu.

Další faktory, které mohou přispět, představují specifické místní politické a ekonomické spory. Krize legitimity států může být významným faktorem v oblasti, která představuje nejchudší muslimy obývaný region na světě, s obecně slabými vládami a absencí národní identity.

Totéž se může týkat i dalších subsaharských států jako Burkina Faso, Pobřeží slonoviny a Nigérie.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9108

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2018